Spirulina

Blauwgroene algen (spirulina) verwijst naar verschillende soorten bacteriën die blauwgroen gekleurde pigmenten produceren. Ze groeien in zout water en enkele grote zoetwatermeren. Ze worden al verschillende eeuwen als voedsel in Mexico en sommige Afrikaanse landen gebruikt. Ze worden sinds het einde van de jaren zeventig als supplement in de VS verkocht.

Blauwgroene algenproducten worden soms via de mond gebruikt als eiwitsupplement en voor de behandeling van hoge bloeddruk. Blauwgroene algenproducten worden ook via de mond gebruikt voor vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Sommige blauwgroene algenproducten worden onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt. Anderen worden gekweekt in een natuurlijke omgeving, waar ze meer kans hebben besmet te zijn met bacteriën, leververgiften (microcystines) geproduceerd door bepaalde bacteriën en zware metalen. Kies alleen producten die zijn getest en die vrij zijn van deze verontreinigingen.

Er is je misschien verteld dat blauwgroene algen een uitstekende bron van eiwitten zijn. Maar in werkelijkheid zijn blauwgroene algen niet beter dan vlees of melk als eiwitbron en kosten ze ongeveer 30 keer zoveel per gram.

Hoe effectief is het?

Natuurlijke geneesmiddelen Uitgebreide database beoordeelt effectiviteit op basis van wetenschappelijk bewijs volgens de volgende schaal: Effectief, waarschijnlijk effectief, mogelijk effectief, mogelijk ineffectief, waarschijnlijk ineffectief, ineffectief en onvoldoende bewijs om te beoordelen.

De effectiviteitsbeoordelingen voor BLAUW-GROENE ALGEN zijn als volgt:
Mogelijk effectief voor …

Hoge bloeddruk. Het innemen van blauwgroene algen via de mond lijkt bij sommige mensen met hoge bloeddruk de bloeddruk te verlagen.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Hooikoorts. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van blauwgroene algen via de mond sommige allergiesymptomen bij volwassenen kan verlichten.
Insulineresistentie veroorzaakt door geneesmiddelen voor de behandeling van HIV / AIDS (door antiretrovirale middelen geïnduceerde insulineresistentie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van blauwgroene algen via de mond de insulinegevoeligheid verhoogt bij mensen met insulineresistentie als gevolg van HIV / AIDS-medicatie.
Arseenvergiftiging. Vroeg onderzoek toont aan dat tweemaal daags blauwgroene algen en zink via de mond het arseengehalte en de effecten van arseen op de huid verminderen bij mensen die in gebieden met een hoog arseengehalte in het drinkwater wonen.
Atletische prestatie. Het effect van blauwgroene algen op atletische prestaties is onduidelijk. Een vroege studie toont aan dat mannen die regelmatig joggen langer kunnen sprinten voordat ze moe worden wanneer ze blauwgroene algen nemen. Uit een ander vroeg onderzoek blijkt echter dat het nemen van blauwgroene algen de verbrande calorieën niet verbetert tijdens het trainen op een elliptische trainer.
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van blauwgroene algen met een combinatie van kruiden de ADHD-scores bij eerder onbehandelde kinderen zou kunnen verbeteren. Maar het is niet duidelijk of dit afkomstig is van blauwgroene algen, de andere kruiden of de combinatie.
Tics of spiertrekkingen van de oogleden (blefarospasme). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van blauwgroene algen de ooglidkrampen bij mensen met blefarospasme niet vermindert.
Diabetes. Een vroege studie toont aan dat mensen met diabetes type 2 die blauwgroene algen via de mond innemen lagere bloedsuikerspiegels hebben.

 

(Visited 258 times, 1 visits today)