Mariadistel nut en veiligheid

 

Achtergrond

Mariadistel komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Zuid-Rusland, Klein-Azië en Noord-Afrika. Het groeit ook in Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Australië.
Silymarin wordt beschouwd als het hoofdbestanddeel van mariadistelzaden, maar de termen “mariadistel” en “silymarine” worden vaak door elkaar gebruikt.
Historisch gezien hebben mensen mariadistel gebruikt voor leveraandoeningen, zoals hepatitis en cirrose, en galblaasproblemen.
Silymarin is het meest gebruikte kruidensupplement in de Verenigde Staten voor leverproblemen.
Mariadistelproducten zijn verkrijgbaar als capsules, poeders en extracten.

Hoeveel weten we?

We weten weinig of melkdistel effectief is bij mensen, aangezien er slechts een paar goed opgezette klinische onderzoeken zijn uitgevoerd.

Resultaten van klinische onderzoeken met mariadistel voor leveraandoeningen zijn gemengd en twee zorgvuldig opgezette onderzoeken vonden geen voordeel.
Uit de studie van de hepatitis C-antivirale langdurige behandeling tegen cirrose (HALT-C) uit 2008, gesponsord door de National Institutes of Health (NIH), bleek dat patiënten met hepatitis C die silymarine gebruikten, minder en mildere symptomen van leverziekte en een iets betere kwaliteit van leven maar geen verandering in virusactiviteit of leverontsteking.

Een klinische studie uit 2012, medegefinancierd door het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) en het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, toonde aan dat twee hoger dan normale doses silymarine niet beter waren dan placebo voor chronische hepatitis C bij mensen die niet op standaard antivirale behandeling hadden gereageerd.
Resultaten van een klinische studie uit 2013 suggereren dat Mariadistel de standaardbehandeling bij jongeren met een bepaalde vorm van bloedarmoede (Cooley’s bloedarmoede) kan verbeteren.

Wat weten we over veiligheid en bijwerkingen van maria distel?

In klinische onderzoeken lijkt mariadistel in de aanbevolen doseringen goed te worden verdragen. Af en toe melden mensen verschillende gastro-intestinale bijwerkingen.
Mariadistel kan allergische reacties veroorzaken, die vaker voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor planten uit dezelfde familie (bijvoorbeeld ambrosia, chrysanthemum, goudsbloem en madeliefje).
Verbindingen in mariadistel kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes type 2. Mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn.

Mariadistel

Algemene namen: Mariadistel, Mariadistel, Heilige Distel

Latijnse namen: Silybum marianum

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

17 + 12 =