Arnica, effectiviteit en veiligheid

Arnica is een kruid dat vooral groeit in Siberië en Midden-Europa, evenals gematigde klimaten in Noord-Amerika. De bloemen van de plant worden in de geneeskunde gebruikt.

Arnica wordt meestal gebruikt voor pijn veroorzaakt door artrose, keelpijn, chirurgie en andere aandoeningen. Arnica wordt ook gebruikt voor bloedingen, blauwe plekken, zwelling na een operatie en andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen. Arnica kan ook onveilig zijn als het via de mond wordt ingenomen.

In voedingsmiddelen is arnica een smaakingrediënt in dranken, bevroren zuiveldesserts, snoep, gebakken goederen, gelatine en puddingen.

Bij de productie wordt arnica gebruikt in haartonica en anti-roospreparaten. De olie wordt gebruikt in parfums en cosmetica.

Hoe effectief is het?

De effectiviteitsbeoordelingen voor ARNICA zijn als volgt:
Mogelijk effectief voor …

Artrose.
Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een arnica-gelproduct (A. Vogel Arnica Gel, Bioforce AG) tweemaal daags gedurende 3 weken pijn en stijfheid vermindert en de functie verbetert bij mensen met artrose in de hand of knie. Ander onderzoek toont aan dat het gebruik van dezelfde gel en de pijnstiller ibuprofen werken bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie in de handen.

Mogelijk niet effectief voor ...

Pijn, zwelling en complicaties bij het verwijderen van verstandskiezen verminderen. In het meeste onderzoek lijkt het nemen van arnica via de mond de pijn, zwelling of complicaties na het verwijderen van verstandskiezen niet te verminderen. Een vroege studie suggereert dat het nemen van zes doses homeopathische arnica 30C pijn kan verminderen, maar niet bloeden.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

 • Bloeden. Vroeg onderzoek suggereert dat het drie keer per dag 5 druppels van een homeopathisch arnica-preparaat onder de tong plaatsen, het bloedverlies na een operatie voor borstkanker kan verminderen. Maar problemen met de opzet van dit onderzoek beperken de betrouwbaarheid van deze resultaten.
 • Kneuzingen. Het meeste onderzoek toont aan dat het nemen van homeopathische arnica via de mond of het aanbrengen van arnica op de huid de blauwe plekken na de operatie niet vermindert. Maar verschillende tegenstrijdige studies tonen voordeel.
 • Visieproblemen als gevolg van diabetes. Vroeg onderzoek toont aan dat homeopathisch arnica gedurende 6 maanden oraal innemen problemen met het gezichtsvermogen vermindert bij mensen met gezichtsverlies door diabetes.
 • Spierpijn na het sporten. De meeste onderzoeken tonen aan dat het nemen van homeopathische preparaten van arnica via de mond geen spierpijn na inspanning voorkomt. Het is onduidelijk of het aanbrengen van arnica op de huid na het sporten spierpijn voorkomt. Sommige onderzoeken tonen voordeel aan. Maar ander onderzoek toont aan dat het aanbrengen van arnica op de huid spierpijn kan verergeren na het sporten.
 • Zwelling na een operatie. De effecten van arnica op zwelling wanneer aangebracht op de huid na een operatie is onduidelijk. Sommige onderzoeken tonen een klein voordeel aan. Maar ander onderzoek toont aan dat het toepassen van arnica zwelling na een operatie niet vermindert.
 • Pijn na de operatie. Uit het meeste onderzoek blijkt dat het homeopathisch innemen van arnica de pijn na de operatie enigszins vermindert. In sommige gevallen is homeopathische arnica gebruikt samen met een arnica-zalf vanaf 72 uur na de operatie gedurende 2 weken. Maar niet al het onderzoek is positief geweest.
  Beroerte. Vroeg onderzoek toont aan dat het om de zes uur innemen van één tablet homeopathische arnica 30C om de twee uur gedurende zes doses niet ten goede komt aan mensen die een beroerte hebben gehad.
 • Acne.
 • Schrale lippen.
 • Insectenbeten.
 • Pijnlijke, gezwollen aderen nabij het huidoppervlak.
  Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van arnica voor deze toepassingen te beoordelen.

Hoe werkt het?
De actieve chemicaliën in arnica kunnen zwelling verminderen, pijn verminderen en als antibiotica werken.

Zijn er veiligheidsrisico’s?
Arnica is MOGELIJK ONVEILIG wanneer het via de mond wordt ingenomen, De Canadese regering maakt zich echter voldoende zorgen over de veiligheid van arnica om het gebruik ervan als voedselingrediënt te verbieden.

 In feite wordt arnica als giftig beschouwd en heeft het de dood veroorzaakt. Bij orale inname kan het ook irritatie van de mond en keel, maagpijn, braken, diarree, huiduitslag, kortademigheid, een snelle hartslag, verhoogde bloeddruk, hartschade, orgaanfalen, verhoogde bloeding, coma veroorzaken, en dood.

Arnica wordt vaak vermeld als ingrediënt in homeopathische producten; deze producten zijn echter meestal zo verdund dat ze weinig of geen detecteerbare hoeveelheid arnica bevatten.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: neem arnica niet via de mond of breng aan op de huid als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het wordt als waarschijnlijk onveilig beschouwd.

Allergie voor ambrosia en aanverwante planten: Arnica kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Asteraceae / Compositae. Leden van deze familie zijn ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes en vele anderen. Als u allergieën heeft, neem dan contact op met uw zorgverlener voordat u het op uw huid aanbrengt. Neem arnica niet via de mond.

Gebroken huid: Breng arnica niet aan op een beschadigde of gebroken huid. Er kan teveel worden geabsorbeerd.

Spijsverteringsproblemen: Arnica kan het spijsverteringsstelsel irriteren. Neem het niet als u het prikkelbare darm syndroom (IBS), zweren, de ziekte van Crohn of andere maag- of darmaandoeningen heeft.

Snelle hartslag: Arnica kan uw hartslag verhogen. Neem geen arnica als u een snelle hartslag heeft.

Hoge bloeddruk: Arnica kan de bloeddruk verhogen. Neem geen arnica als u een hoge bloeddruk heeft.

Chirurgie: Arnica kan extra bloedingen veroorzaken tijdens en na de operatie. Stop het gebruik ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Medicijnen die de bloedstolling vertragen (antistollingsmiddelen / geneesmiddelen tegen bloedplaatjes)
Arnica kan de bloedstolling vertragen. Het gebruik van arnica samen met medicijnen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.

Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen zijn aspirine, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparine (Fragmin), enoxaparin (Lovenox) , heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia / kruiden en supplementen tegen bloedplaatjes)
Arnica kan de bloedstolling vertragen. Het gebruik van arnica samen met kruiden en supplementen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten. Sommige van deze kruiden zijn engelwortel, kruidnagel, danshen, knoflook, gember, ginkgo en Panax ginseng.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Er zijn geen interacties bekend met voedingsmiddelen.

Welke dosis wordt gebruikt?
De volgende dosis is onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

TOEGEPAST OP DE HUID:

Voor artrose: een arnica-gelproduct met een verhouding van 50 gram / 100 gram (A. Vogel Arnica Gel, Bioforce AG) is gedurende drie weken twee tot drie keer per dag in de aangetaste gewrichten gewreven.

Andere namen
Arnica cordifolia, Arnica des Montagnes, Arnica Flos, Arnica Flower, Arnica fulgens, Arnica latifolia, Arnica montana, Arnica sororia, Arnikabluten, Bergwohlverieih, Doronic d’Allemagne, Fleurs d’Arnica, Herbe aux Chutes, Herbe aux Prêcheurs, Kraftwurz, Leopard’s Bane, Mountain Snuff, Mountain Tobacco, Plantin des Alpes, Quinquina des Pauvres, Souci des Alpes, Tabac des Savoyards, Tabac des Vosges, Wolf’s Bane, Wundkraut.

Referenties

 

 • Simsek G, Sari E, Kilic R, Bayar Muluk N. Topical application of arnica and mucopolysaccharide polysulfate attenuates periorbital edema and ecchymosis in open rhinoplasty: A randomized controlled clinical study. Plast Reconstr Surg. 2016;137:530e-535e. View abstract.
 • van Exsel DC, Pool SM, van Uchelen JH, Edens MA, van der Lei B, Melenhorst WB. Arnica ointment 10% does not improve upper blepharoplasty outcome: A randomized, placebo-controlled trial. Plast Reconstr Surg. 2016;138:66-73. View abstract.
 • Kahana A, Kotlus B, Black E. Re: ” Assessing the effectiveness of Arnica montana and Rhododendron tomentosum (Ledum palustre) in the reduction of ecchymosis and edema after oculofacial surgery: Preliminary results”. Ophthal Plast Reconstr Surg. 2017;33:74. View abstract.
 • Kang JY, Tran KD, Seiff SR, Mack WP, Lee WW. Assessing the effectiveness of Arnica montana and Rhododendron tomentosum (Ledum palustre) in the reduction of ecchymosis and edema after oculofacial surgery: Preliminary results. Ophthal Plast Reconstr Surg. 2017;33:47-52. View abstract.
 • Sorrentino L, Piraneo S, Riggio E, et al. Is there a role for homeopathy in breast cancer surgery? A first randomized clinical trial on treatment with Arnica montana to reduce post-operative seroma and bleeding in patients undergoing total mastectomy. J Intercult Ethnopharmacol. 2017;6:1-8. View abstract.
 • Chirumbolo S, Bjørklund G. Homeopathic arnica from boiron and post-operative bleeding in mastectomized women in Milan: Statistical flaws and bias to be addressed. J Tradit Complement Med. 2017;8:1-3. View abstract.
 • Pumpa KL, Fallon KE, Bensoussan A, Papalia S. The effects of topical Arnica on performance, pain and muscle damage after intense eccentric exercise. Eur J Sport Sci. 2014;14:294-300. View abstract.
 • Chaiet SR, Marcus BC. Perioperative Arnica montana for Reduction of Ecchymosis in Rhinoplasty Surgery. Ann Plast Surg. 2015 May 7. [Epub ahead of print] View abstract.
 • Canders CP, Stanford SR, Chiem AT. A dangerous cup of tea. Wilderness Environ Med. 2014 Mar;25:111-2. View abstract.
 • Bohmer D and Ambrus P. Sports injuries and natural therapy: a clinical double-blind study with a homeopathic ointment. BT 1992;10:290-300.

 

Zoek je volgende bestemming