Aloë vera, Aloë barbadensis bruikbaarheid en veiligheid

Gemeenschappelijke namen: aloë vera, aloë, brandwondplant, lelie van de woestijn, olifantsgal
Latijnse naam:
Aloë vera, Aloë barbadensis
Achtergrond

Het gebruik van Aloë vera is 6.000 jaar terug te voeren tot het begin van Egypte, waar de plant werd afgebeeld op stenen beelden. Bekend als de “plant van onsterfelijkheid”, werd aloë gepresenteerd als een begrafenisgeschenk aan farao’s.
Historisch gezien is aloë vera gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder de behandeling van wonden, haaruitval en aambeien; het is ook gebruikt als een laxeermiddel.
Twee stoffen uit aloë vera, de heldere gel en de gele latex, worden tegenwoordig in gezondheidsproducten gebruikt. Aloë gel wordt voornamelijk lokaal gebruikt (aangebracht op de huid) als een remedie voor huidaandoeningen zoals brandwonden, bevriezing, psoriasis en koortsblaasjes, maar het kan ook oraal (via de mond) worden ingenomen voor aandoeningen zoals artrose, darmziekten en koorts. Aloë-latex wordt oraal ingenomen, meestal voor constipatie.

Hoeveel weten we?

Er is niet genoeg bewijs om aan te tonen of Aloë Vera nuttig is voor de meeste doeleinden waarvoor mensen het gebruiken.

Aloë-latex bevat sterke laxerende verbindingen. Producten gemaakt met aloë werden ooit gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als vrij verkrijgbare laxeermiddelen. In 2002 vereiste de FDA dat alle OTC-aloë laxerende producten van de Amerikaanse markt moesten worden verwijderd of opnieuw moesten worden geformuleerd omdat de bedrijven die ze produceerden niet de veiligheidsgegevens hadden verstrekt die nodig zijn voor verdere goedkeuring.
Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van aloëproducten nuttig kan zijn voor symptomen van bepaalde aandoeningen zoals psoriasis en bepaalde uitslag.
Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs van hoge kwaliteit om aan te tonen of actueel gebruik van aloë helpt om wonden te genezen.
Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om aloë vera te ondersteunen voor al het andere gebruik.

Wat weten we over veiligheid?

Het gebruik van actueel aloë vera is waarschijnlijk veilig wanneer het op de huid wordt gebruikt.
Een 2-jarige studie van het National Toxicology Program naar orale consumptie van niet-gekleurd gekleurd bladextract van aloë vera vond duidelijk bewijs van carcinogene activiteit bij mannelijke en vrouwelijke ratten, gebaseerd op tumoren van de dikke darm.

Een andere studie bij ratten toonde aan dat ontkleurd aloë vera-blad geen schadelijke effecten veroorzaakte. Dit suggereert dat een component die aloïne wordt genoemd, waarvan het grootste deel wordt verwijderd door het ontkleuringsproces, verantwoordelijk kan zijn voor de tumoren die worden gezien bij ratten die niet-ingekleurd aloë vera met hele bladeren krijgen. Meer informatie, inclusief welke producten daadwerkelijk op de markt zijn en hoe individuen verschillende soorten aloë vera-producten gebruiken, is nodig om de potentiële risico’s voor mensen te bepalen.

Buikkrampen en diarree zijn gemeld bij oraal gebruik van aloë-latex. Omdat aloë-latex een laxeermiddel is, kan het ook de absorptie verminderen en daarom de effectiviteit van sommige medicijnen die oraal worden ingenomen.
Mensen met diabetes die glucoseverlagende medicijnen gebruiken, moeten voorzichtig zijn als ze ook aloë innemen, omdat aloë de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Er zijn enkele gevallen gemeld van acute hepatitis bij mensen die aloë vera oraal innamen. Het bewijs is echter niet definitief.

Zoek je volgende bestemming