Acai

De acaipalm, afkomstig uit tropisch Midden- en Zuid-Amerika, produceert een diep paarse vrucht. Het woord ‘acai’, dat afkomstig is van een taal van de inheemse bevolking van de regio, betekent ‘fruit dat huilt’. Het acai-fruit is al lang een belangrijke voedselbron voor inheemse volkeren van het Amazonegebied.
Acai-producten zijn populair geworden in de Verenigde Staten, waar ze op de markt worden gebracht voor gewichtsverlies en anti-verouderingsdoeleinden.

Acai fruitpulp is experimenteel gebruikt als een oraal contrastmiddel voor magnetische resonantie beeldvorming (MRI).
Acai-producten zijn verkrijgbaar als sappen, poeders, tabletten en capsules.

Een krachtige antioxidant

De meeste bessen bevatten chemicaliën die antioxidanten worden genoemd, maar van acaibessen wordt gedacht dat ze meer bevatten dan de gemiddelde aardbei, bosbes of framboos. Hun hoge gehalte aan antioxidanten is een van de redenen waarom de bessen zo populair zijn geworden als gezondheidsvoeding.

Antioxidanten kunnen de cellen van uw lichaam beschermen tegen beschadiging door oxidatieve processen. Wanneer cellen in het lichaam oxideren, raken hun membranen beschadigd. Deze schade resulteert in het ontstaan van vrije radicalen. Vrije radicalen halen elektronen weg van andere gezonde, niet-geoxideerde cellen. Door te beschermen tegen oxidatie, kunnen acaibessen hartaandoeningen, diabetes en verschillende aandoeningen die verband houden met het verouderingsproces voorkomen.

Hoeveel weten we?

Bij mensen is zeer weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van acai-producten.

Er is geen definitief wetenschappelijk bewijs op basis van studies bij mensen om het gebruik van acai voor gezondheidsdoeleinden te ondersteunen.
Er zijn geen onafhankelijke studies gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften die beweren dat acai alleen snel gewichtsverlies bevordert. Onderzoekers die het veiligheidsprofiel van een acai-versterkt sap bij ratten onderzochten, constateerden dat er geen lichaamsgewichtsveranderingen waren bij dieren gezien het sap in vergelijking met dieren die het niet ontvingen.
Een voorlopige studie suggereerde dat het eten van acai fruitpulp de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte bij mensen met overgewicht zou kunnen verlagen.
Laboratoriumstudies hebben zich gericht op de potentiële antioxiderende eigenschappen van acai en van een sapmengsel met acai als hoofdbestanddeel is aangetoond dat het een antioxidanteffect heeft bij mensen. (Antioxidanten zijn stoffen die cellen kunnen beschermen tegen bepaalde soorten schade.)

Wat weten we over veiligheid?

Er is weinig betrouwbare informatie over de veiligheid van acai als supplement. Het wordt veel gegeten als eetbaar fruit of als sap.
Het consumeren van acai kan de MRI-testresultaten beïnvloeden. Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u acai-producten gebruikt en op de planning staat voor een MRI.

 acai (uitgesproken als AH-sigh-EE) —gewone namen, bruikbaarheid en veiligheid

Gemeenschappelijke Namen: acai, açaí
Latijnse naam:
Euterpe oleracea, Euterpe badiocarpa

Zoek je volgende bestemming