Berberine, effecten, veiligheid en bijwerkingen

Wat is berberine?

Berberine is een chemische stof die wordt aangetroffen in verschillende planten, waaronder Europese berberis, goldenseal, gouddraad, Oregon-druif, phellodendron en boomkurkuma.

Berberine wordt meestal via de mond ingenomen voor diabetes, hoge cholesterolspiegels of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie) en hoge bloeddruk. Het wordt ook op de huid aangebracht om brandwonden en aften te behandelen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Hoe effectief is het?

De effectiviteitsbeoordelingen voor BERBERINE zijn als volgt:
Mogelijk effectief voor …

Aften. Onderzoek toont aan dat het aanbrengen van een gel met berberine pijn, roodheid, sijpelen en de grootte van zweren bij mensen met aften kan verminderen.
Diabetes. Berberine lijkt de bloedsuikerspiegel licht te verlagen bij mensen met diabetes. Ook suggereert enig vroeg onderzoek dat het 2-3 keer per dag innemen van 500 mg berberine gedurende maximaal 3 maanden de bloedsuikerspiegel even effectief kan beheersen als metformine of rosiglitazon.
Hoge niveaus van cholesterol of andere vetten (lipiden) in het bloed (hyperlipidemie). Berberine kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen bij mensen met een hoog cholesterolgehalte. Het nemen van ongeveer 500 mg tweemaal daags gedurende 6 maanden tot 2 jaar lijkt het totale cholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid (LDL of “slechte”) cholesterol en triglycerideniveaus bij mensen met een hoog cholesterolgehalte te verlagen. Maar het lijkt niet beter te werken dan standaard cholesterolverlagende medicijnen.

Hoge bloeddruk. Het dagelijks innemen van 0,9 gram berberine samen met het bloeddrukverlagende medicijn amlodipine vermindert de systolische bloeddruk (het bovenste getal) en de diastolische bloeddruk (het onderste getal) beter dan alleen het nemen van amlodipine bij mensen met hoge bloeddruk.

Een hormonale aandoening die vergrote eierstokken met cysten veroorzaakt (polycysteus ovariumsyndroom of PCOS). Onderzoek toont aan dat berberine de bloedsuikerspiegel kan verlagen, het cholesterol- en triglyceridegehalte kan verbeteren, de testosteronniveaus kan verlagen en de taille-heupverhouding kan verlagen bij vrouwen met PCOS. Berberine kan zelfs de bloedsuikerspiegel verlagen, vergelijkbaar met metformine en kan het cholesterolgehalte beter verbeteren dan metformine. Het is onduidelijk of berberine het aantal zwangerschappen of de geboortecijfers bij vrouwen met PCOS verhoogt.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Brandwonden. Vroeg onderzoek suggereert dat het aanbrengen van een zalf die berberine en beta-sitosterol bevat, tweedegraads brandwonden net zo effectief kan behandelen als conventionele behandeling met zilversulfadiazine.

Een darminfectie die diarree (cholera) veroorzaakt. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het nemen van berberinesulfaat diarree met een kleine hoeveelheid kan verminderen bij mensen met cholera. Berberine lijkt de effecten van het antibioticum tetracycline echter niet te verbeteren bij de behandeling van diarree gerelateerd aan cholera-infectie.

Hartfalen en vochtophoping in het lichaam (congestief hartfalen of CHF). Vroeg onderzoek suggereert dat berberine sommige symptomen kan verminderen en het sterftecijfer kan verlagen bij sommige mensen met congestief hartfalen.
Hartziekte. Onderzoek toont aan dat het nemen van een specifiek product met berberine en andere ingrediënten gedurende 3 maanden het cholesterolgehalte verlaagt bij mensen met hartaandoeningen die een procedure hadden die een percutane interventie (PCI) wordt genoemd. Dit product lijkt het cholesterolgehalte meer te verlagen dan het standaard medicijn ezetimibe, dat wordt gebruikt om het cholesterol te verlagen. Ook lijkt het beter om dit product te gebruiken in combinatie met lage doses geneesmiddelen die “statines” worden genoemd dan om lage doses statines te gebruiken. Het is onduidelijk of de effecten van dit product te wijten zijn aan berberine, andere ingrediënten of de combinatie. Het is ook onbekend of dit product het risico op ernstige ongewenste hartgerelateerde gebeurtenissen bij mensen met hartaandoeningen vermindert.

Diarree. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het nemen van berberinesulfaat diarree kan verminderen bij mensen met een E. coli-infectie.
Een groep oogaandoeningen die kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen (glaucoom). Vroeg onderzoek suggereert dat het gebruik van oogdruppels met berberine en tetrahydrozoline voor de oogdruk bij mensen met glaucoom niet beter vermindert dan oogdruppels die alleen tetrahydrozoline bevatten.
Een spijsverteringskanaalinfectie die tot zweren kan leiden (Helicobacter pylori of H. pylori). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van berberine effectiever is dan het medicijn ranitidine bij de behandeling van H. pylori-infectie. Maar berberine lijkt minder effectief bij het genezen van zweren bij mensen met maagzweren door H. pylori. Ander onderzoek toont aan dat berberine zowel H. pylori-infectie als de medicatiebismut kan behandelen wanneer het wordt ingenomen in combinatie met een standaard drie-medicamenteuze behandeling voor H. pylori-infectie.Zwelling (ontsteking) van de lever veroorzaakt door het hepatitis B-virus (hepatitis B). Vroeg onderzoek suggereert dat berberine de bloedsuikerspiegel, bloedvetten genaamd triglyceriden en markers van leverschade bij mensen met diabetes en hepatitis B verlaagt.
Zwelling (ontsteking) van de lever veroorzaakt door het hepatitis C-virus (hepatitis C). Vroeg onderzoek suggereert dat berberine de bloedsuikerspiegel, bloedvetten, triglyceriden genoemd, en markers van leverschade bij mensen met diabetes en hepatitis C verlaagt.
Een langdurige aandoening van de dikke darm die maagpijn veroorzaakt (prikkelbare darm syndroom of IBS). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het gedurende 8 weken innemen van berberine gedurende 8 weken diarree en maagpijn kan verminderen en de kwaliteit van leven kan verbeteren bij mensen met PDS met diarree.
Symptomen van de menopauze. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een combinatie van berberine en soja-isoflavonen de symptomen van de menopauze kan verminderen. Het is echter niet duidelijk of berberine de symptomen van de menopauze vermindert als het alleen wordt gebruikt.
Een groep symptomen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes (metabool syndroom) verhogen. Vroeg onderzoek suggereert dat berberine de BMI (body mass index), de systolische bloeddruk (het hoogste getal), triglyceriden, en bloedglucosewaarden bij mensen met het metabool syndroom verlaagt. Het lijkt ook de insulinegevoeligheid te verbeteren. Ander vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een combinatieproduct met berberine, policosanol, rode gistrijst, foliumzuur, co-enzym Q10 en astaxanthine de bloeddruk en bloedstroom verbetert bij mensen met het metabool syndroom.
Opbouw van vet in de lever bij mensen die weinig of geen alcohol drinken (niet-alcoholische leververvetting of NAFLD). Vroeg onderzoek suggereert dat berberine vet in het bloed en markers van leverbeschadiging vermindert bij mensen met diabetes en een leverziekte die niet door alcohol wordt veroorzaakt. Ander vroeg onderzoek toont aan dat berberine vet in de lever, markers van leverbeschadiging en gewicht bij mensen met deze aandoening kan verminderen. Berberine lijkt net zo goed te werken als het medicijn pioglitazon.
Obesitas. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van berberine het gewicht bij zwaarlijvige mensen met ongeveer 5 pond kan verminderen.
Zwakke en broze botten (osteoporose). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van berberine samen met vitamine D3, vitamine K en een chemische stof die in hop wordt aangetroffen, botverlies kan verminderen bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose. Het is niet bekend of berberine gunstig is als het zelf wordt ingenomen.
Diarree veroorzaakt door radiotherapie. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het nemen van berberine tijdens radiotherapie de darmbeschadiging door straling kan verminderen bij patiënten die worden behandeld voor kanker.
Littekens van weefsel veroorzaakt door radiotherapie. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het nemen van berberine tijdens radiotherapie de longbeschadiging door straling kan verminderen bij patiënten die worden behandeld voor kanker.
Laag aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie). Bloedplaatjes zijn belangrijk voor bloedstolling. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van berberine alleen of samen met prednisolon het aantal bloedplaatjes kan verhogen bij mensen met een laag aantal bloedplaatjes.
Een ooginfectie veroorzaakt door Chlamydia trachomatis (trachoom). Er zijn aanwijzingen dat oogdruppels met berberine nuttig kunnen zijn voor de behandeling van trachoom, een veel voorkomende oorzaak van blindheid in ontwikkelingslanden.
Andere condities.Meer bewijs is nodig om de effectiviteit van berberine voor deze toepassingen te beoordelen.Hoe werkt het?
Berberine kan sterkere hartslagen veroorzaken. Dit kan mensen met bepaalde hartaandoeningen helpen. Berberine kan ook helpen reguleren hoe het lichaam suiker in het bloed gebruikt. Dit kan mensen met diabetes helpen. Het kan ook in staat zijn om bacteriën te doden en zwelling te verminderen.

  Zijn er veiligheidsrisico’s?


Wanneer via de mond ingenomen: Berberine is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen voor kortstondig gebruik wanneer oraal ingenomen.  

Bijwerkingen  van berberine kunnen zijn diarree, constipatie, gas, maagklachten en hoofdpijn.   Wanneer aangebracht op de huid: Berberine is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij kortstondig gebruik.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:

Zwangerschap en borstvoeding: het is waarschijnlijk onveilig om berberine via de mond in te nemen als u zwanger bent. Onderzoekers geloven dat berberine de placenta kan passeren en de foetus kan schaden. Kernicterus, een soort hersenschade, heeft zich ontwikkeld bij pasgeboren baby’s die worden blootgesteld aan berberine. 

borstvoeding . Berberine kan via de moedermelk op het kind worden overgedragen en dit kan schade veroorzaken.   Kinderen: het is waarschijnlijk onveilig om berberine aan pasgeborenen te geven. Het kan kernicterus veroorzaken, een zeldzaam type hersenschade dat kan optreden bij pasgeborenen met ernstige geelzucht. Geelzucht is vergeling van de huid veroorzaakt door te veel bilirubine in het bloed. Bilirubine is een chemische stof die wordt geproduceerd wanneer de oude rode cellen afbreken. Het wordt normaal gesproken verwijderd door de lever. Berberine kan ervoor zorgen dat de lever bilirubine niet snel genoeg verwijdert.  

Diabetes: Berberine kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Theoretisch kan berberine ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt als deze wordt ingenomen door diabetici die hun bloedsuikerspiegel controleren met insuline of medicijnen. Wees voorzichtig bij  diabetes. Hoge bilirubinespiegels in het bloed bij zuigelingen: Bilirubine is een chemische stof die wordt geproduceerd wanneer de oude rode bloedcellen afbreken. Het wordt normaal gesproken verwijderd door de lever. Berberine kan ervoor zorgen dat de lever bilirubine niet snel genoeg verwijdert. Dit kan hersenproblemen veroorzaken, vooral bij zuigelingen met een hoog bilirubine-gehalte in het bloed. Vermijd gebruik.Lage bloeddruk: Berberine kan de bloeddruk verlagen. Theoretisch kan berberine het risico verhogen dat de bloeddruk te laag wordt bij mensen die al een lage bloeddruk hebben. Voorzichtig gebruiken.

Zijn er interacties met medicijnen?

groot
Gebruik deze combinatie niet.
Cyclosporine (Neoral, Sandimmune)
Het lichaam breekt cyclosporine (Neoral, Sandimmune) af om er vanaf te komen. Berberine kan verminderen hoe snel het lichaam cyclosporine afbreekt (Neoral, Sandimmune). Cyclosporine (Neoral, Sandimmune) kan zich in het lichaam ophopen en kan mogelijk bijwerkingen veroorzaken.   Medicijnen voor diabetes (geneesmiddelen tegen diabetes)
Berberine kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Diabetes medicijnen worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Het gebruik van berberine samen met diabetesmedicatie kan ervoor zorgen dat uw bloedsuiker te laag wordt. Controleer uw bloedsuiker nauwkeurig. De dosis van uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden gewijzigd.Sommige medicijnen die worden gebruikt voor diabetes zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (Diabeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) en anderen.   Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Amlodipine (Norvasc)
Amlodipine (Norvasc) verlaagt de bloeddruk. Berberine kan ook de bloeddruk verlagen. Het gebruik van berberine met amlodipine (Norvasc) kan de bloeddruk te veel verlagen. Mensen die berberine gebruiken samen met amlodipine (Norvasc) moeten hun bloeddruk controleren.
Dextromethorphan (Robitussin DM, anderen)
Het lichaam breekt dextromethorphan (Robitussin DM, anderen) af om er vanaf te komen. Berberine kan verminderen hoe snel het lichaam dextromethorphan afbreekt (Robitussin DM, anderen). Het gebruik van berberine tijdens het gebruik van dextromethorphan (Robitussin DM, anderen) kan de effecten en bijwerkingen van dextromethorphan (Robitussin DM, anderen) versterken.
Losartan (Cozaar)
De lever activeert losartan (Cozaar) om het te laten werken. Berberine kan verminderen hoe snel het lichaam losartan (Cozaar) afbreekt. Het gebruik van berberine tijdens het gebruik van losartan (Cozaar) kan de effecten van losartan verminderen.
Medicijnen die door de lever worden veranderd (substraten van Cytochrome P450 2C9 (CYP2C9)) Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Berberine kan verminderen hoe snel de lever sommige medicijnen afbreekt. Het nemen van berberine samen met sommige medicijnen die door de lever worden afgebroken, kan de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen vergroten. Neem voordat u berberine inneemt contact op met uw zorgverlener als u medicijnen gebruikt die door de lever zijn veranderd.Sommige medicijnen die door de lever zijn veranderd, zijn celecoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatine (Lescol), glipizide (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), fenytoïne (Dilantin), piroxicamic (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamide (Tolinase), torsemide (Demadex) en S-warfarine (Coumadin).
Medicijnen veranderd door de lever (substraten Cytochrome P450 2D6 (CYP2D6)) Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Berberine kan verminderen hoe snel de lever sommige medicijnen afbreekt. Het nemen van berberine samen met sommige medicijnen die door de lever worden afgebroken, kan de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen vergroten. Neem voordat u berberine inneemt contact op met uw arts als u medicijnen gebruikt die door de lever zijn veranderd.Sommige medicijnen die door de lever worden veranderd, zijn onder meer amitriptyline (Elavil), codeïne, desipramine (Norpramin), flecaïnide (Tambocor), haloperidol (Haldol), imipramine (Tofranil), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), ondansetron (Zofran), paroxetine (Poxetine) ), risperidon (Risperdal), tramadol (Ultram), venlafaxine (Effexor) en anderen. Medicijnen veranderd door de lever (Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4)
Sommige medicijnen worden veranderd en afgebroken door de lever. Berberine kan verminderen hoe snel de lever sommige medicijnen afbreekt. Het nemen van berberine samen met sommige medicijnen die door de lever worden afgebroken, kan de effecten en bijwerkingen van sommige medicijnen vergroten. Neem voordat u berberine inneemt contact op met uw arts als u medicijnen gebruikt die door de lever zijn veranderd.   Sommige medicijnen die door de lever zijn veranderd, zijn onder andere cyclosporine (Neoral, Sandimmune), lovastatine (Mevacor), claritromycine (Biaxin), indinavir (Crixivan), sildenafil (Viagra), triazolam (Halcion) en vele anderen.
Medicijnen voor hoge bloeddruk (antihypertensiva)
Berberine kan bij sommige mensen de bloeddruk verlagen. Het nemen van berberine samen met medicijnen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te verlagen, kan ervoor zorgen dat uw bloeddruk te laag wordt.Sommige medicijnen voor hoge bloeddruk omvatten captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), amlodipine (Norvasc), hydrochloorthiazide (HydroDIURIL), furosemide (Lasix) en vele anderen .
Medicijnen die de bloedstolling vertragen (antistollingsmiddelen / geneesmiddelen tegen bloedplaatjes)
Berberine kan de bloedstolling vertragen. Berberine gebruiken in combinatie met medicijnen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen zijn aspirine, cilostazol (Pletal), clopidogrel (Plavix), dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Lovenox), heparine, ticlopidine (Ticlid) en anderen. Midazolam (Versed)
Het lichaam breekt midazolam (Versed) af om er vanaf te komen. Berberine kan verminderen hoe snel het lichaam midazolam afbreekt (Versed). Het gebruik van berberine samen met midazolam (Versed) kan de effecten en bijwerkingen van midazolam (Versed) vergroten.
Pentobarbital (Nembutal) Pentobarbital is een medicijn dat slaperigheid kan veroorzaken. Berberine kan ook slaperigheid en slaperigheid veroorzaken. Het gebruik van berberine met pentobarbital kan te veel slaperigheid veroorzaken.
Sederende medicijnen (CZS-depressiva)
Berberine kan slaperigheid en slaperigheid veroorzaken. Medicijnen die slaperigheid veroorzaken, worden sedativa genoemd. Het gebruik van berberine samen met kalmerende medicijnen kan te veel slaperigheid veroorzaken.Sommige kalmerende medicijnen omvatten benzodiazepines, pentobarbital (Nembutal), fenobarbital (Luminal), secobarbital (Seconal), thiopental (Pentothal), fentanyl (Duragesic, Sublimaze), morfine, propofol (Diprivan) en anderen. Tacrolimus (Prograf)
Tacrolimus is een immunosuppressivum. Het wordt door de lever uit het lichaam verwijderd. Berberine kan verminderen hoe snel het lichaam tacrolimus verwijdert. Dit kan de effecten en bijwerkingen van tacrolimus vergroten.      

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen die de bloeddruk kunnen verlagen
Berberine kan de bloeddruk verlagen. Het gebruik in combinatie met andere kruiden en supplementen die hetzelfde effect hebben, kan bij sommige mensen het risico verhogen dat de bloeddruk te laag wordt. Sommige van deze producten omvatten andrographis, caseïnepeptiden, kattenklauw, co-enzym Q-10, visolie, L-arginine, lycium, brandnetel, theanine en andere.

Kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen
Berberine kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Door het samen met andere kruiden en supplementen te gebruiken die hetzelfde effect hebben, kan de bloedsuikerspiegel bij sommige mensen te laag worden. Sommige van deze producten omvatten alfa-liponzuur, bittere meloen, chroom, duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, kastanjezaad, Panax ginseng, psyllium, Siberische ginseng en anderen.

Kruiden en supplementen die de bloedstolling kunnen vertragen

Berberine kan de bloedstolling vertragen. Berberine gebruiken samen met andere kruiden die de bloedstolling kunnen vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten. Deze kruiden omvatten engelwortel, kruidnagel, danshen, knoflook, gember, ginkgo, Panax ginseng en anderen.

Kruiden en supplementen met kalmerende eigenschappen
Berberine kan slaperigheid of slaperigheid veroorzaken. Als u het samen met andere kruiden en supplementen gebruikt die hetzelfde effect hebben, kunt u al te suf worden. Sommige van deze kruiden en supplementen zijn calamus, klaproos, kattenkruid, hop, Jamaicaanse kornoelje, kava, L-tryptofaan, melatonine, salie, SAMe, sint-janskruid, sassafras, skullcap en anderen.
probiotica

Probiotische supplementen bevatten bacteriën waarvan wordt gedacht dat ze gunstig zijn voor de gezondheid. Berberine kan bepaalde probiotische stammen doden. Als het samen wordt genomen, kan berberine verminderen hoe goed probiotische supplementen werken.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

probiotica
Probiotica zijn een soort bacteriën die gunstige effecten hebben op de gezondheid. Sommige voedingsmiddelen zoals yoghurt, miso, kimchi en vele anderen bevatten probiotische bacteriën. Berberine kan bepaalde probiotische bacteriën doden. Als het samen wordt genomen, kan berberine de werking van probiotica bevattende voedingsmiddelen verminderen.

Welke dosis wordt gebruikt?


VOLWASSENEN

 MONDELING:

Voor diabetes: 0,9 – 1,5 gram berberine is gedurende 2-4 maanden dagelijks in verdeelde doses ingenomen.
Voor hoog cholesterol: dagelijks 0,6-12,5 gram berberine in verdeelde doses gedurende 2-12 maanden. Combinatieproducten die 500 mg berberine, 10 mg policosanol en 200 mg rode gistrijst bevatten, samen met andere ingrediënten, worden dagelijks gedurende 2 tot 12 maanden ingenomen.
Voor hoge bloeddruk: dagelijks 0,9 gram berberine gedurende 2 maanden.
Voor hormonale stoornis die vergrote eierstokken met cysten veroorzaakt (polycysteus ovariumsyndroom of PCOS): dagelijks wordt 1,5 gram berberine gedurende 3-6 maanden ingenomen.

TOEGEPAST OP DE HUID:

Voor aften: Gel met 5 mg berberine per gram is vier keer per dag gedurende 5 dagen aangebracht.

Andere namen
Alcaloïde de Berbérine, Berberina, Berbérine, Berberine Alkaloid, Berberine Complex, Berberine Sulfate, Sulfate de Berbérine.    

 Referenties
  • Qing Y, Dong X, Hongli L, Yanhui L. Berberine promoted myocardial protection of postoperative patients through regulating myocardial autophagy. Biomed Pharmacother. 2018;105:1050-1053. View abstract.
  • Ju J, Li J, Lin Q, Xu H. Efficacy and safety of berberine for dyslipidaemias: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytomedicine. 2018;50:25-34. View abstract.
  • Li G, Zhao M, Qiu F, Sun Y, Zhao L. Pharmacokinetic interactions and tolerability of berberine chloride with simvastatin and fenofibrate: an open-label, randomized, parallel study in healthy Chinese subjects. Drug Des Devel Ther. 2018;13:129-139. View abstract.
  • Yan HM, Xia MF, Wang Y, Chang XX, Yao XZ, Rao SX, et al. Efficacy of berberine in patients with non-alcoholic fatty liver disease. PLoS One. 2015 Aug 7;10:e0134172. doi: 10.1371/journal.pone.0134172. View abstract.
  • Chen C, Tao C, Liu Z, Lu M, Pan Q, Zheng L, et al. A randomized clinical trial of berberine hydrochloride in patients with diarrhea-predominant irritable bowel syndrome. Phytother Res. 2015 Nov;29:1822-7. doi: 10.1002/ptr.5475. View abstract.
  • Wu XK, Wang YY, Liu JP, Liang RN, Xue HY, Ma HX, et al. Randomized controlled trial of letrozole, berberine, or a combination for infertility in the polycystic ovary syndrome. Fertil Steril. 2016;106:757-765.e1. doi: 10.1016/j.fertnstert.2016.05.022. View abstract.
  • Zhang D, Ke L, Ni Z, Chen Y, Zhang LH, Zhu SH, et al. Berberine containing quadruple therapy for initial Helicobacter pylori eradication: An open-label randomized phase IV trial. Medicine (Baltimore). 2017;96:e7697. doi: 10.1097/MD.0000000000007697. View abstract.
  • Marazzi G, Campolongo G, Pelliccia F, Quattrino S, Vitale C, Cacciotti L, et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin?+?Armolipid plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol. 2017 Sep 15;120:893-897. doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015. View abstract.
  • Marazzi G, Pelliccia F, Campolongo G, Quattrino S, Cacciotti L, Volterrani M, et al. Usefulness of nutraceuticals (Armolipid Plus) versus ezetimibe and combination in statin-intolerant patients with dyslipidemia with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2015 Dec 15;116:1798-801. doi: 10.1016/j.amjcard.2015.09.023. View abstract.
  • Wen C, Wu L, Fu L, Zhang X, Zhou H. Berberine enhances the anti tumor activity of tamoxifen in drug sensitive MCF 7 and drug resistant MCF 7/TAM cells. Mol Med Rep. 2016;14:2250-6. View abstract.

Zoek je volgende bestemming