Astaxanthine: werking en bijwerkingen

Astaxanthine is een roodachtig pigment dat behoort tot een groep chemicaliën die carotenoïden worden genoemd. Het komt van nature voor in bepaalde algen en veroorzaakt de roze of rode kleur bij zalm, forel, kreeft, garnalen en andere zeevruchten.

Waarom gebruiken mensen het?

Astaxanthine wordt via de mond ingenomen voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, beroerte, hoog cholesterol, leveraandoeningen, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (leeftijdsgebonden verlies van gezichtsvermogen) en het voorkomen van kanker. Het wordt ook gebruikt voor het metabool syndroom, een groep aandoeningen die het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes verhogen. Het wordt ook gebruikt voor het verbeteren van de trainingsprestaties, het verminderen van spierschade na het sporten en het verminderen van spierpijn na het sporten. Astaxanthine wordt ook via de mond ingenomen om zonnebrand te voorkomen, de slaap te verbeteren en voor carpaal tunnel syndroom, dyspepsie, mannelijke onvruchtbaarheid, symptomen van de menopauze en reumatoïde artritis.

Astaxanthine wordt rechtstreeks op de huid aangebracht om te beschermen tegen zonnebrand, om rimpels te verminderen en voor andere cosmetische voordelen.

In voedsel wordt het gebruikt als kleurstof voor de productie van zalm, krabben, garnalen, kip en eieren.

In de landbouw wordt astaxanthine gebruikt als voedingssupplement voor kippen die eieren produceren.

Hoe werkt het?


Astaxanthine is een antioxidant. Dit effect kan cellen beschermen tegen beschadiging. Astaxanthine kan ook de werking van het immuunsysteem verbeteren.

Gebruik en effectiviteit?


Onvoldoende bewijs voor

Leeftijdsgerelateerd verlies van gezichtsvermogen (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie; AMD). AMD treedt op wanneer een deel van het netvlies beschadigd raakt. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van een product dat astaxanthine, luteïne, zeaxanthine, vitamine E, vitamine C, zink en koper via de mond bevat, de schade in het midden van het netvlies bij mensen met LMD verbetert. Het verbetert de schade in de buitenste delen van het netvlies niet.
Carpaal tunnel syndroom. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een combinatieproduct dat astaxanthine, luteïne, bètacaroteen en vitamine E via de mond bevat, de pijn bij mensen met carpaal tunnelsyndroom niet vermindert.
Indigestie (dyspepsie). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 40 mg astaxanthine refluxsymptomen vermindert bij mensen met indigestie. Het lijkt het beste te werken bij mensen met indigestie als gevolg van H. pylori-infectie. Een lagere dosis van 16 mg per dag verbetert de refluxsymptomen niet. Geen van beide doses vermindert maagpijn, indigestie of de hoeveelheid H. pylori-bacteriën in de maag van mensen met indigestie.
Spierschade veroorzaakt door inspanning. Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van astaxanthine gedurende 90 dagen de spierschade veroorzaakt door inspanning bij mannelijke voetballers niet vermindert.
Spierpijn veroorzaakt door inspanning. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van een product dat astaxanthine, luteïne en saffloerolie bevat via de mond de spierpijn niet vermindert of de spierprestaties verbetert 4 dagen na het sporten in vergelijking met het nemen van alleen saffloerolie.
Trainingsprestaties. Onderzoek naar de effecten van astaxanthine op de trainingsprestaties is tegenstrijdig. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van astaxanthine de tijd vermindert die nodig is om een ​​fietsoefening te voltooien bij getrainde mannelijke atleten. Maar ander onderzoek toont aan dat het gebruik van astaxanthine de tijd die nodig is om een ​​getimede oefening te voltooien, niet verbetert.
Vermoeidheid. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een product dat astaxanthine en sesamine bevat, de algehele vermoeidheid bij gezonde volwassenen niet lijkt te verbeteren.
Hoge cholesterol. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van astaxanthine via de mond de bloedvetten, triglyceriden genaamd, vermindert en het hoge-dichtheid lipoproteïne (HDL of “goede”) cholesterol verhoogt bij mensen met een hoog cholesterol. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een combinatie van astaxanthine, berberine, policosanol, rode gistrijst, co-enzym Q10 en foliumzuur het HDL-cholesterolgehalte verhoogt en het totale cholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid (LDL of ‘slecht’) cholesterol en triglyceriden in mensen met een abnormaal cholesterolgehalte.
Mannelijke onvruchtbaarheid. Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van astaxanthine de zwangerschapspercentages verhoogt van partners van mannen die als onvruchtbaar worden beschouwd.
Menopauzale symptomen. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van een product dat astaxanthine, vitamine D3, lycopeen en citrusbioflavonoïden bevat, menopauzeklachten zoals opvliegers, gewrichtspijn, humeurigheid en blaasproblemen vermindert.
Reumatoïde artritis (RA). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een product dat astaxanthine, luteïne, vitamine A, vitamine E en saffloerolie bevat, pijn vermindert en het gevoel van tevredenheid verbetert bij mensen met RA.
Zonnebrand. Astaxanthine kan huidbeschadiging door de zon verminderen. Inname van astaxanthine via de mond gedurende 9 weken lijkt roodheid en verlies van huidvocht te verminderen, veroorzaakt door zonnestralen, “UV” -stralen genoemd.
Gerimpelde huid. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van astaxanthine via de mond verbetert hoe snel de huid terugkaatst (elasticiteit) en fijne lijntjes en rimpels vermindert bij vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. Het lijkt ook het vochtgehalte in de huid te verbeteren. Ander onderzoek toont aan dat het nemen van astaxanthine via de mond, samen met het tweemaal daags aanbrengen van astaxanthinecrème op het gezicht, huidrimpels verbetert.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van astaxanthine voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid van Astaxanthine


Astaxanthine is WAARSCHIJNLIJK VEILIG wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die in voedsel worden aangetroffen.

Astaxanthine is MOGELIJK VEILIG bij orale inname als supplement. Astaxanthine is op zichzelf veilig gebruikt in doses van 4 tot 40 mg per dag gedurende maximaal 12 weken, of 12 mg per dag gedurende 6 maanden. Het is veilig gebruikt in combinatie met andere carotenoïden, vitamines en mineralen bij 4 mg per dag gedurende maximaal 12 maanden. Bijwerkingen van astaxanthine kunnen een verhoogde stoelgang en een rode ontlasting zijn. Hoge doses astaxanthine kunnen maagpijn veroorzaken.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende bekend over het gebruik van astaxanthine tijdens zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee × 5 =