D-mannose: waar is het voor en is het veilig?

D-mannose is een eenvoudige suiker die in veel fruit voorkomt. Het is gerelateerd aan glucose. Het komt ook van nature voor in sommige cellen van het menselijk lichaam.

Andere namen voor D-mannose zijn:

Carubinose
D-manosa
Mannose
Seminose

Waarom nemen mensen D-mannose?

D-mannose wordt gebruikt voor de behandeling van een zeldzame ziekte genaamd koolhydraat-deficiënt glycoproteïnen syndroom type 1b.

Deze ziekte wordt doorgegeven via families. Het zorgt ervoor dat je eiwit verliest via de darmen. Sommige rapporten zeggen dat D-mannose dit eiwitverlies vertraagt ​​en ervoor zorgt dat uw lever beter werkt. Het kan ook bloedingsstoornissen en een lage bloedsuikerspiegel bij mensen met deze ziekte verminderen.

Voorlopige klinische onderzoeken in Europa tonen aan dat D-mannose ook urineweginfecties (UTI’s) kan behandelen of voorkomen. Onderzoek suggereert dat het supplement voorkomt dat bepaalde bacteriën aan de blaaswanden blijven plakken. Wetenschappers denken dat de bacteriën in plaats daarvan aan de suiker blijven plakken. Dit helpt de bacteriën het lichaam te verlaten via uw urine. Minder bacteriën in de blaas verlaagt het risico op een urineweginfectie.

Sommige studies suggereren dat D-mannose een nuttige rol kan spelen als een “prebioticum”. Prebiotica zijn stoffen die uw lichaam kunnen helpen door de groei van “goede” bacteriën in uw spijsverteringsstelsel te stimuleren.

In sommige laboratoriumstudies en studies bij muizen werd aangetoond dat D-mannose-componenten de groei van “goede” bacteriën verhogen. Dit suggereert dat D-mannose enig nut kan hebben bij mensen met dysbiose, een disbalans tussen goede en slechte bacteriën.

D-mannose-supplementen worden via de mond ingenomen.

Kunt u D-mannose van nature uit voedsel halen?

D-mannose komt van nature in grote hoeveelheden voor in veel fruit. Dergelijke vruchten zijn onder meer:

Appels
Sinaasappels
Perziken
Sommige bessen zoals bosbessen en veenbessen

Wat zijn de risico’s van het gebruik van D-mannose?

D-mannose lijkt over het algemeen goed te worden verdragen door mensen.

U moet voorzichtig zijn met het gebruik van D-mannose als u zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de veiligheid ervan in deze omstandigheden.

Bijwerkingen van D-mannose kunnen zijn:

Opgeblazen gevoel
Losse ontlasting

D-mannosesupplementen moeten met voorzichtigheid worden gebruikt als u diabetes heeft. Het kan het moeilijker maken uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Hoge doses D-mannose kunnen nierbeschadiging veroorzaken.

Vertel uw arts altijd over alle supplementen die u gebruikt, inclusief natuurlijke supplementen en supplementen die zonder recept zijn gekocht. Op die manier kan uw arts eventuele bijwerkingen of interacties met medicijnen controleren.

 

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

20 − 11 =