Eurycoma longifolia (Tongkat Ali): veiligheid en werking

Eurycoma longifolia (tongkat ali) is een lange, slanke groenblijvende struik die veel voorkomt in Zuidoost-Azië, waar het een beschermde soort is. De wortel en schors van Eurycoma longifolia wordt gebruikt voor erectiestoornissen (ED), het verhogen van seksueel verlangen bij gezonde mensen, het behandelen van aandoeningen bij een man die hem beletten een vrouw zwanger te maken binnen een jaar nadat hij probeerde zwanger te worden (mannelijke onvruchtbaarheid), en atletische prestaties, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het?


De wortel van Eurycoma longifolia bevat verschillende chemicaliën die verschillende effecten hebben in het lichaam. Sommige chemicaliën lijken te beïnvloeden hoe het lichaam het hormoon testosteron aanmaakt. Onderzoek bij dieren en mensen suggereert dat het testosteron in het lichaam kan verhogen.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Verhogen van seksueel verlangen bij gezonde mensen. Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat het nemen van supplementen van Eurycoma longifolia het seksuele verlangen en de kwaliteit van leven bij gezonde getrouwde mannen verbetert.

Mogelijk niet effectief voor

Atletische prestatie. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van Eurycoma longifolia mannelijke atleten niet helpt om verder te rennen of de algehele fysieke conditie te verbeteren.

Onvoldoende bewijs voor

Erectiestoornissen (ED). Eurycoma longifolia-extract kan nuttig zijn bij mannen met erectiestoornissen. Maar het is niet duidelijk of het de erectiele functie bij gezonde mannen helpt.
Laag testosteron. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van een extract van Eurycoma longifolia via de mond de testosteronniveaus kan verhogen en gerelateerde symptomen kan verbeteren bij mannen met een laag testosterongehalte.
Condities bij een man die hem ervan weerhouden een vrouw zwanger te maken binnen een jaar nadat hij heeft geprobeerd zwanger te worden (mannelijke onvruchtbaarheid). Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat het innemen van Eurycoma longifolia-supplementen via de mond de kwaliteit en het niveau van sperma bij onvruchtbare mannen kan verbeteren. (zie ook supplementen voor de vruchtbaarheid)
Spierkracht. Vroeg onderzoek suggereert dat het innemen van Eurycoma longifolia via de mond de spiermassa en kracht vergroot bij mannen die gewichtheffen en bij oudere volwassenen die sporten.
Veroudering.
Ongerustheid.
Rugpijn.
Kanker.
Constipatie.
Hoesten.
Suikerziekte.
Diarree.
Indigestie (dyspepsie).
Koorts.
Hoofdpijn.
Hoge bloeddruk.
Infectie van de darm door parasieten.
Jeuk.
Leverziekte.
Malaria.
Spierafbraak.
Zwakke en broze botten (osteoporose).
Reumatoïde artritis (RA).
Seksuele problemen die voldoening tijdens seksuele activiteit verhinderen.
Maagzweren.
Spanning.
Syfilis.
Tuberculose.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van Eurycoma longifolia voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid van tongkat ali


Bij orale inname: Eurycoma longifolia is MOGELIJK VEILIG bij gebruik in medicinale hoeveelheden gedurende maximaal 9 maanden. Eurycoma longifolia is MOGELIJK Onveilig bij gebruik in grotere hoeveelheden.

Sommige supplementen van Eurycoma longifolia uit Maleisië bevatten kwik of lood. Een geneesmiddel dat wordt gebruikt om erectiestoornissen te behandelen, bekend als sildenafil (Viagra), is ook aangetroffen in sommige supplementen van Eurycoma longifolia. Te veel Eurycoma longifolia innemen kan kwik- of loodvergiftiging of andere bijwerkingen veroorzaken.

Het is dus belangrijk om in te kopen bij een betrouwbare leverancier.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of Eurycoma longifolia veilig kan worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

vier × 5 =