Olijf gezondheidsvoordelen en nadelen

Wat is het?
Oliijf is een boom. Mensen gebruiken de olie van het fruit en de zaden, waterextracten van het fruit en de bladeren om medicijnen te maken.
Olijfolie wordt gebruikt om hartaanvallen en beroertes (hart- en vaatziekten), borstkanker, darmkanker, eierstokkanker, reumatoïde artritis en migraine te voorkomen.Sommige mensen gebruiken olijfolie om constipatie, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, bloedvatproblemen in verband met diabetes en pijngerelateerde oorinfecties, artritis en galblaasaandoeningen te behandelen. Olijfolie wordt ook gebruikt voor de behandeling van geelzucht, darmgas en meteorisme (zwelling van de buik door gas). Het wordt ook gebruikt om de bacteriën te vernietigen die sommige zweren, helicobacter pylori, veroorzaken.Sommige mensen gebruiken ook olijfolie om bacteriën in de darmen te stimuleren en als “reiniger” of “zuiveraar”.

Olijfolie wordt op de huid aangebracht (plaatselijk gebruikt) voor oorsmeer, oorsuizen (tinnitus), oorpijn, luizen, wonden, lichte brandwonden, psoriasis, striae door zwangerschap, eczeem, jeuk, ringworm, een huidziekte veroorzaakt tinea versicolor, en om de huid te beschermen tegen ultraviolette (UV) schade na blootstelling aan de zon. In de mond wordt het gebruikt om tandvleesaandoeningen te verminderen.

In voedingsmiddelen wordt olijfolie gebruikt als kook- en slaolie.

Bij de productie wordt olijfolie gebruikt om zepen, commerciële pleisters en smeersels te maken; en om het uitharden in tandheelkundige cementen te vertragen.

Olijfolie wordt gedeeltelijk geclassificeerd op basis van zuurgehalte, gemeten als vrij oliezuur. Extra vierge olijfolie bevat maximaal 1% vrij oliezuur, vierge olijfolie bevat 2% en gewone olijfolie 3,3%. Ongeraffineerde olijfolie met meer dan 3,3% vrij oliezuur wordt beschouwd als “ongeschikt voor menselijke consumptie”.

Olijfolie die wordt gemengd met een gas dat ozon wordt genoemd (geozoniseerde olijfolie) wordt gepromoot voor alles, van bijensteken en insectenbeten tot bacteriële en schimmelinfecties van de huid tot kanker. De Food and Drug Administration (FDA) staat het gebruik van ozon toe om bacteriën op voedsel, waaronder vlees en gevogelte, te bestrijden, maar de voedselindustrie heeft het langzaam overgenomen. Ozon is extreem onstabiel en moet ter plaatse geproduceerd worden. Actuele olijfolieproducten waarvan wordt beweerd dat ze ozon bevatten, blijven waarschijnlijk niet stabiel tijdens het transport. Er is geen klinisch bewezen medisch gebruik van ozon of geozoneerde olijfolie. Antibacteriële middelen die op de huid worden aangebracht, zijn een betere keuze.

Olijfblad wordt gebruikt voor de behandeling van virale, bacteriële en andere infecties, waaronder influenza, Mexicaanse griep, verkoudheid, meningitis, Epstein-Barr Virus (EBV), encefalitis, herpes, gordelroos, HIV / ARC / AIDS en hepatitis B. Olive blad wordt ook gebruikt voor longontsteking; chronische vermoeidheid: tuberculose (tbc); gonorroe; koorts; malaria; dengue; “bloedvergiftiging” (bacteriële infecties in de bloedbaan); ernstige diarree; en infecties in de tanden, oren en urinewegen, en infecties na een operatie. Andere toepassingen zijn onder meer hoge bloeddruk, artrose, osteoporose, diabetes, hooikoorts, verbetering van de nier- en spijsvertering en verhoging van de urinestroom.

Waterextracten van vruchtvlees van olijfolie worden gebruikt voor reumatoïde artritis en artrose.

 Hoe effectief is het?


Mogelijk effectief voor …

Voorkomen van    Borstkanker. Vrouwen die meer olijfolie in hun dieet consumeren, lijken een lager risico te hebben op het ontwikkelen van borstkanker.


voorkomen van  Hartziekte. Het vervangen van verzadigde vetten in de voeding door olijfolie kan de risicofactoren voor hartaandoeningen en beroertes verminderen, waaronder het verlagen van de bloeddruk en cholesterol. Het toevoegen van olijfolie aan het dieet lijkt een eerste hartaanval te helpen voorkomen en de dood door hartaandoeningen te verminderen. Sommige onderzoeken tonen aan dat een hoge inname via de voeding van olijfolie (54 gram / dag; ongeveer 4 eetlepels) het risico op een eerste hartaanval met 82% kan verminderen in vergelijking met een lage inname van 7 gram olijfolie of minder per dag. Het opnemen van 1 liter per week extra vierge olijfolie in een mediterraan dieet gedurende ongeveer 5 jaar lijkt ook hartaanvallen en beroertes te helpen voorkomen bij mensen ouder dan 55 jaar die diabetes hebben of een combinatie van risicofactoren voor hartziekten (roken, hoge bloeddruk) , hoog LDL (“slecht”) cholesterol, laag HDL (“goed”) cholesterol, overgewicht of met een familiegeschiedenis van hartaandoeningen). Een mediterraan dieet heeft een hoge inname van fruit, noten, groenten en granen, een matige inname van vis en gevogelte en een lage inname van zuivelproducten, rood vlees, vleeswaren en snoep.


Constipatie. Olijfolie via de mond innemen kan de ontlasting verzachten bij mensen met obstipatie.
Diabetes. Mensen die grotere hoeveelheden olijfolie eten (ongeveer 15-20 gram per dag) lijken een lager risico op diabetes te hebben. Meer dan 20 gram per dag eten is niet gekoppeld aan extra voordeel. Onderzoek toont ook aan dat olijfolie de bloedsuikerspiegel kan verbeteren bij mensen met diabetes. Olijfolie in een mediterraan dieet kan ook het risico op “verharding van de bloedvaten” (atherosclerose) verminderen in vergelijking met meervoudig onverzadigde oliën zoals zonnebloemolie bij mensen met diabetes.


cholesterol. Het gebruik van olijfolie in de voeding in plaats van verzadigd vet kan het totale cholesterolgehalte bij mensen met een hoog cholesterol verlagen. Sommige onderzoeken suggereren echter dat andere voedingsoliën zoals zonnebloem en koolzaad (koolzaad) het “slechte” lipoproteïne (LDL) cholesterol met een lage dichtheid en een ander type cholesterol, apolipoproteïne B, beter kunnen verminderen dan olijfolie.


Hoge bloeddruk. Door royale hoeveelheden extra vierge olijfolie aan het dieet toe te voegen en door te gaan met de gebruikelijke behandelingen voor hoge bloeddruk, kan de bloeddruk gedurende 6 maanden bij mensen met hoge bloeddruk verbeteren. In sommige gevallen kunnen mensen met een milde tot matige hoge bloeddruk hun dosis bloeddrukmedicatie zelfs verlagen of zelfs helemaal stoppen met het gebruik van medicatie. Pas uw medicatie echter niet aan zonder toezicht van uw arts. Het nemen van olijfbladextract lijkt ook de bloeddruk te verlagen bij patiënten met hoge bloeddruk.

Mogelijk niet effectief voor …

Oorsmeer. Het aanbrengen van olijfolie op de huid lijkt het oorsmeer niet te verzachten.
Oorontsteking (otitis media). Het aanbrengen van olijfolie op de huid lijkt de pijn bij kinderen met oorontstekingen niet te verminderen.

Onvoldoende bewijs om effectiviteit te beoordelen voor …

Eczeem (atopische dermatitis). Vroeg onderzoek suggereert dat het aanbrengen van een mengsel van honing, bijenwas en olijfolie samen met standaardverzorging het eczeem lijkt te verbeteren.


Kanker. Mensen die meer olijfolie eten, lijken een lager risico te hebben om kanker te krijgen. Maar de inname van olijfolie via de voeding is niet gekoppeld aan een lager risico op overlijden door kanker.
Darmkanker, endeldarmkanker. Onderzoek wijst uit dat mensen die meer olijfolie in hun dieet consumeren, een lager risico hebben op het ontwikkelen van darmkanker.


Een infectie van het spijsverteringskanaal die kan leiden tot zweren (Helicobacter pylori of H. pylori). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van 30 gram olijfolie voor het ontbijt gedurende 2-4 weken helpt bij het wegwerken van Helicobacter pylori-infecties bij sommige mensen.


Een groep symptomen die het risico op diabetes, hartaandoeningen en beroertes (metabool syndroom) verhogen. Metabool syndroom is een groep aandoeningen zoals hoge bloeddruk, overtollig lichaamsvet rond de taille of hoge bloedsuikerspiegel die het risico op een hartaanval, beroerte of diabetes kunnen verhogen. Het nemen van olijfbladextract lijkt de bloedsuikerspiegel bij mannen met deze aandoening te helpen beheersen. Maar het lijkt het lichaamsgewicht niet te verminderen, het cholesterolgehalte of de bloeddruk niet te verlagen.


Migraine. Het dagelijks innemen van olijfolie gedurende 2 maanden lijkt de frequentie en ernst van migraine te verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.


Obesitas. Dagelijks 9 weken olijfolie nemen als onderdeel van een caloriearm dieet lijkt te helpen bij vetverlies, maar niet bij het totale gewichtsverlies.


Artrose. Uit ontwikkelingsonderzoek blijkt dat het nemen van een gevriesdroogd water-extract van olijffruit of een extract van olijfblad de pijn vermindert en de mobiliteit verhoogt bij mensen met artrose.


Zwakke en broze botten (osteoporose). Het dagelijks innemen van olijfbladextract samen met calcium kan het botverlies vertragen bij postmenopauzale vrouwen met een lage botdichtheid.


Eierstokkanker. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die meer olijfolie in hun dieet consumeren, een lager risico hebben op het ontwikkelen van eierstokkanker.


Een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis). Het gebruik van geozoneerde olijfolie in de mond, alleen of na een mondbehandeling, zoals het schrapen van tanden en wortelschaven, lijkt de opbouw van tandplak te verminderen en bloeding en ontsteking van het tandvlees te voorkomen.


Geschubde, jeukende huid (psoriasis). Vroeg onderzoek suggereert dat het aanbrengen van een mengsel van honing, bijenwas en olijfolie op de huid samen met standaardverzorging psoriasis kan verbeteren.


Reumatoïde artritis (RA). Sommige onderzoeken suggereren dat mensen van wie het dieet een grote hoeveelheid olijfolie bevat, een lager risico hebben op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Uit vroeg onderzoek blijkt echter dat het nemen van een waterextract van olijffruit de symptomen van reumatoïde artritis niet significant verbetert.


Striae. Vroeg onderzoek toont aan dat het aanbrengen van een kleine hoeveelheid olijfolie op de maag tweemaal daags vanaf het begin van het tweede semester striae tijdens de zwangerschap niet voorkomt.


Ringworm (Tinea corporis). Vroeg onderzoek suggereert dat het gunstig is voor het behandelen van ringworm om een ​​mengsel van honing, bijenwas en olijfolie op de huid aan te brengen.


Jock itch (Tinea cruris). Vroeg onderzoek suggereert dat het gunstig is om jeuk te behandelen door een mengsel van honing, bijenwas en olijfolie op de huid aan te brengen.


Een veel voorkomende schimmelinfectie van de huid (Tinea versicolor). Vroeg onderzoek suggereert dat het op de huid aanbrengen van een mengsel van honing, bijenwas en olijfolie gunstig is voor de behandeling van schimmelinfecties.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van olijfolie voor dit gebruik te beoordelen.

Hoe werkt het?
Vetzuren in olijfolie lijken het cholesterolgehalte te verlagen en hebben ontstekingsremmende effecten. Olijfblad en olijfolie kunnen de bloeddruk verlagen. Olijf kan mogelijk ook microben doden, zoals bacteriën en schimmels.

Zijn er veiligheidsproblemen?
Bij orale inname: Olijfolie is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname. Olijfolie kan veilig worden gebruikt als 14% van de totale dagelijkse calorieën. Dit staat gelijk aan ongeveer 2 eetlepels (28 gram) per dag. Tot 5 liter per week extra vergine olijfolie wordt tot 5,8 jaar veilig gebruikt als onderdeel van een mediterraan dieet. Olijfolie kan bij een zeer klein aantal mensen misselijkheid veroorzaken. Olijfbladextract is MOGELIJK VEILIG bij orale inname.

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van olijfblad bij orale inname.

Op de huid aangebracht: Olijfolie is WAARSCHIJNLIJK VEILIG wanneer het op de huid wordt aangebracht. Er zijn vertraagde allergische reacties en contactdermatitis gemeld. Bij gebruik in de mond na een tandheelkundige behandeling kan de mond gevoeliger aanvoelen.

Bij inademing: Olijfbomen produceren stuifmeel dat bij sommige mensen seizoensgebonden luchtwegallergie kan veroorzaken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:

Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of olijfolie veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Gebruik geen grotere hoeveelheden dan de hoeveelheid die gewoonlijk in voedingsmiddelen wordt aangetroffen.

Diabetes: olijfolie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel controleren wanneer ze olijfolie gebruiken.

Chirurgie: olijfolie kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Het gebruik van olijfolie kan de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie beïnvloeden. Stop 2 weken voor de operatie met het innemen van olijfolie.

Zijn er interacties met medicijnen?

Wees voorzichtig met deze combinatie.
Medicijnen voor diabetes (antidiabetica)
Olijfolie en olijfolie kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Diabetesmedicijnen worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als u olijfolie samen met diabetesmedicatie gebruikt, kan uw bloedsuikerspiegel te laag worden. Houd uw bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten. De dosis van uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden gewijzigd.

Sommige medicijnen die voor diabetes worden gebruikt, zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), chloorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) en andere .
Medicijnen voor hoge bloeddruk (bloeddrukverlagende medicijnen)
Olive lijkt de bloeddruk te verlagen. Als u olijfolie samen met medicijnen voor hoge bloeddruk gebruikt, kan uw bloeddruk te laag worden.

Sommige medicijnen voor hoge bloeddruk zijn captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), diltiazem (Cardizem), Amlodipine (Norvasc), hydrochloorthiazide (HydroDIURIL), furosemide (Lasix) en vele andere .
Medicijnen die de bloedstolling vertragen (anticoagulantia / plaatjesaggregatieremmers)
Olijfolie kan de bloedstolling vertragen. Het nemen van olijfolie samen met medicijnen die ook de stolling vertragen, kan de kans op blauwe plekken en bloedingen vergroten.

Sommige medicijnen die de bloedstolling vertragen, zijn onder meer aspirine, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparine (Fragmin), enoxaparine (Lovenox) , heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Kruiden en supplementen die de bloeddruk kunnen verlagen
Olive lijkt de bloeddruk te verlagen. Als u olijfolie samen met kruiden en supplementen gebruikt die ook de bloeddruk verlagen, kan uw bloeddruk te laag worden. Sommige van deze kruiden en supplementen omvatten andrographis, caseïnepeptiden, kattenklauw, co-enzym Q-10, visolie, L-arginine, lycium, brandnetel, theanine en andere.
Kruiden en supplementen die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen
Olijfblad kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Het samen met andere kruiden gebruiken die hetzelfde doen, kan de bloedsuikerspiegel te veel verlagen. Deze kruiden omvatten: duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, paardenkastanje, Panax ginseng, psyllium en Siberische ginseng.
Kruiden en supplementen die de bloedstolling kunnen vertragen
Het gebruik van olijfolie met andere kruiden die de bloedstolling kunnen vertragen, kan bij sommige mensen het risico op bloedingen vergroten. Deze andere kruiden omvatten engelwortel, kruidnagel, danshen, gember, ginkgo, rode klaver, kurkuma, vitamine E, wilg en andere.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Er zijn geen interacties met voedingsmiddelen bekend.

Welke dosis wordt gebruikt?
De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

MONDELING:

Voor constipatie: 30 ml olijfolie.
Ter voorkoming van hartaandoeningen: er is 54 gram olijfolie per dag (ongeveer 4 eetlepels) gebruikt. Als onderdeel van een mediterraan dieet is er ook gebruik gemaakt van maximaal 1 liter extra vergine olijfolie per week.
Voor het voorkomen van diabetes. Er is een dieet gebruikt dat rijk is aan olijfolie. Doses van 15-20 gram per dag lijken het beste te werken.
Voor hoog cholesterol: 23 gram olijfolie per dag (ongeveer 2 eetlepels) die 17,5 gram enkelvoudig onverzadigde vetzuren levert in plaats van verzadigde vetten in de voeding.
Voor hoge bloeddruk: 30-40 gram per dag extra vergine olijfolie als onderdeel van het dieet. Viermaal daags 400 mg olijfbladextract is ook gebruikt voor hoge bloeddruk.

Andere namen
Acide Gras Insaturé, Acide Gras Mono-Insaturé, Acide Gras n-9, Acide Gras Oméga 9, Common Olive, Extra Virgin Olive Oil, Feuille d’Olivier, Green Olive, Huile d’Assaisonnement, Huile d’Olive, Huile d ‘ Olive Extra Vierge, Huile d’Olive Vierge, Jaitun, Manzanilla Olive Fruit, enkelvoudig onverzadigd vetzuur, n-9 vetzuur, Oleae europaea, Oleae Folium, Olivae Oleum, Olive Fruit, Olive Fruit Pulp, Olive Leaf, Olive Oil, Olive Pulp , Olijven, olivo, omega-9 vetzuren, pulpe d’Olive, slaolie, zoete olie, onverzadigd vetzuur, olijfolie van eerste persing.

 

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

1 × een =