Wat is asafoetida en wat zijn de voor en nadelen

Wat is asafoetida?

Asafoetida (Ferula asafoetida) is het gedroogde sap dat wordt verkregen uit de wortels van Ferula-planten.

Hoewel het inheems is in Afghanistan en Irak, wordt asafoetida vaak gebruikt in de Indiase keuken, waar het wordt gedroogd, vermalen tot een specerij en wordt aangeduid als hing..

Naast het op smaak brengen van voedsel wordt asafoetida ook al eeuwen over de hele wereld gebruikt vanwege de waargenomen gezondheidsvoordelen.
Technisch gezien is het een gomhars, asafoetida is een harde substantie die wordt gewonnen uit grote, wortelvormige wortels van de Ferula-planten. Eenmaal geëxtraheerd, wordt het gewoonlijk gedroogd, vermalen tot een grof, geel poeder en gebruikt voor culinaire of medicinale doeleinden.

Stinkende kauwgom

Als specerij staat asafoetida bekend om zijn sterke, doordringende geur, die te danken is aan de hoge concentratie aan zwavelverbindingen. In feite wordt deze smaakmaker vanwege zijn onaangename geur soms stinkende kauwgom genoemd.

Wanneer ze worden gekookt, worden de smaak en geur echter veel smakelijker en worden ze vaak beschreven als vergelijkbaar met prei, knoflook en zelfs vlees.

Naast het toevoegen van een aparte smaak aan gerechten, wordt asafoetida al eeuwen in de traditionele geneeskunde gebruikt.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt hing bijvoorbeeld gebruikt om de spijsvertering en gasvorming te bevorderen, en om bronchitis en nierstenen te behandelen. In de middeleeuwen werd de gedroogde kauwgom soms om de nek gedragen om infecties en ziekten te helpen voorkomen.

Ondanks dat het al duizenden jaren wordt gebruikt, zijn veel van de traditionele toepassingen van asafoetida niet bewezen door de moderne wetenschap.

Mogelijke voordelen van asafoetida

Hoewel onderzoek beperkt is, kan asafoetida enkele gezondheidsvoordelen bieden.
Goede bron van antioxidanten

Deze plantaardige stoffen helpen uw cellen te beschermen tegen mogelijke schade veroorzaakt door onstabiele moleculen, de zogenaamde vrije radicalen. Als gevolg hiervan kunnen antioxidanten ook helpen beschermen tegen chronische ontstekingen, hartaandoeningen, kanker en diabetes type 2.

Specifiek is aangetoond dat asafoetida grote hoeveelheden fenolische verbindingen bevat, zoals tannines en flavonoïden, die bekend staan ​​om hun krachtige antioxiderende effecten.

Hoewel uit reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat asafoetida ontstekingsremmende en antioxiderende activiteit vertoont, moet er meer onderzoek worden gedaan naar de mogelijke antioxiderende effecten ervan bij mensen.

Omdat asafoetida bij het koken in zulke kleine hoeveelheden wordt gebruikt, is het bovendien onduidelijk of culinair gebruik van de specerij nog steeds deze potentiële voordelen voor de gezondheid zou opleveren.
Kan goed zijn voor de spijsvertering

Een van de meest voorkomende toepassingen van asafoetida is helpen bij indigestie.

In een 30 dagen durend onderzoek bij 43 volwassenen met matige tot ernstige spijsverteringsstoornissen, rapporteerden degenen die 250 mg capsules met asafoetida tweemaal daags innamen, significante verbeteringen in opgeblazen gevoel, spijsvertering en algehele kwaliteit van leven in vergelijking met de placebogroep.

Deze studie werd gefinancierd door het bedrijf dat het supplement produceerde, dus het kan de resultaten hebben beïnvloed.

Van Asafoetida is ook aangetoond dat het de spijsvertering stimuleert door de activiteit van spijsverteringsenzymen te verhogen. In het bijzonder kan het de afgifte van gal uit de lever verhogen, wat nodig is voor de vertering van vet.

Hoewel het kruid ook vaak wordt gebruikt om gasvorming na het eten te voorkomen of te verminderen, is er momenteel een gebrek aan onderzoek om dit effect te ondersteunen.

Kan de symptomen van IBS / (PDS) helpen verminderen

Prikkelbare-darmsyndroom (IBS) is een chronische gastro-intestinale (GI) aandoening die wordt gekenmerkt door buikpijn of ongemak, opgeblazen gevoel, gasvorming en obstipatie, diarree of beide .

Vanwege de mogelijke effecten op de spijsvertering, wordt aangenomen dat asafoetida de symptomen van PDS helpt verminderen.

Twee kleine onderzoeken bij volwassenen met IBS vonden een significante verbetering van de gerapporteerde IBS-symptomen na 2 weken inname van asafoetida-supplementen. Nog een andere studie vond geen effect van het supplement op IBS-symptomen.

Over het algemeen is het onderzoek naar de vraag of asafoetida effectief kan zijn voor het behandelen van IBS-symptomen vrij beperkt.

Een minder directe manier waarop asafoetida gunstig kan zijn voor mensen met IBS, is echter als vervanging voor ui en knoflook bij het koken.

Uien en knoflook bevatten een hoog gehaltes van fructanen – onverteerbare, fermenteerbare koolhydraten die GI-problemen kunnen veroorzaken bij sommige mensen met IBS.

Omdat asafoetida een smaak geeft die lijkt op uien en knoflook, kan het een goede optie zijn voor diegenen die hun consumptie van dit fructaanrijke voedsel moeten vermijden of beperken.
Andere mogelijke voordelen

Hoewel onderzoeken naar asafoetida vrij beperkt zijn, suggereert vroeg onderzoek dat het aanvullende voordelen kan hebben, waaronder:

Antibacteriële, antischimmel- en antimicrobiële effecten.

Uit reageerbuisstudies is gebleken dat asafoetida kan helpen beschermen tegen mogelijke pathogenen, zoals verschillende stammen van Streptococcus-bacteriën
Help de bloeddruk te verlagen. Asafoetida kan de bloeddruk helpen verlagen door de bloedvaten te ontspannen. Het onderzoek is echter zeer beperkt en is alleen bij dieren bestudeerd
Antikanker effecten. Dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat asafoetida de groei en verspreiding van bepaalde kankercellen kan helpen stoppen, waaronder borst- en leverkanker
Bescherm de gezondheid van de hersenen. Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat asafoetida kan helpen beschermen tegen geheugenverlies en zenuwbeschadiging in de hersenen
Help astmasymptomen te verminderen. Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat asafoetida een ontspannend effect heeft op de gladde spieren van de luchtwegen, wat belangrijk is bij de behandeling van astma. Hoewel veelbelovend, is dit effect niet bewezen bij mensen.
Help de bloedsuikerspiegel te verlagen. Een studie bij ratten vond 50 mg / kg asafoetida-extract om de nuchtere bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit effect is echter niet onderzocht bij mensen.

Over het algemeen, hoewel dier- en reageerbuisstudies veel potentiële voordelen van dit scherpe kruid suggereren, is er momenteel een gebrek aan bewijs bij mensen om deze beweringen te ondersteunen.

Het is ook vermeldenswaard dat deze onderzoeken een geconcentreerde vorm van asafoetida gebruiken in plaats van de hoeveelheden die doorgaans worden gebruikt bij het koken. Als gevolg hiervan kan culinair gebruik van de specerij minimale effecten hebben.

Asafoetida is rijk aan antioxidanten en kan meerdere gezondheidsvoordelen bieden, met name voor de spijsvertering. Omdat onderzoek momenteel echter beperkt is, zijn studies bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen.

Mogelijke bijwerkingen van asafoetida

Hoewel onderzoek naar de veiligheid van asafoetida bij mensen beperkt is, wordt aangenomen dat hoeveelheden asafoetida die doorgaans bij het koken worden gebruikt, over het algemeen veilig zijn voor de meeste mensen.

Een studie bij mensen wees uit dat 250 mg tweemaal daags gedurende 30 dagen goed werd verdragen door de deelnemers.

Dierstudies suggereren echter dat hoge doses asafoetida zwelling van de mond, gasvorming, diarree, angst en hoofdpijn kunnen veroorzaken. Bovendien suggereert een studie bij muizen mogelijke toxiciteit bij doses hoger dan 455 mg per pond (1.000 mg per kg) lichaamsgewicht.

Bovendien wordt asafoetida vanwege een gebrek aan onderzoek niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, of jonge kinderen .

Omdat het de bloeddruk kan verlagen of het bloed kan verdunnen, moeten mensen die bloeddrukmedicatie of bloedverdunnende medicijnen gebruiken asafoetida-supplementen vermijden.

Bij gebruik als specerij wordt asafoetida vaak gemengd met tarwe- of rijstmeel. Als gevolg hiervan zijn asafoetida (of hing) -producten mogelijk niet glutenvrij. Dit kan met name een punt van zorg zijn wanneer u uit eten gaat in een restaurant dat hingpoeder in hun gerechten gebruikt.

Als u vragen of opmerkingen heeft, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u asafoetida probeert.

Bij gebruik in kleine hoeveelheden om te koken, is asafoetida waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen. Vanwege een gebrek aan onderzoek is asafoetida echter mogelijk niet veilig voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven of bij gebruik in grote doses.

Hoe asafoetida te gebruiken

Asafoetida wordt al duizenden jaren gebruikt om smaak te geven aan gerechten. In feite bewaarden de oude Romeinen het samen met pijnboompitten in potten om als smaakmaker te worden gebruikt.

Tegenwoordig is gemalen asafoetida-poeder, vaak aangeduid als scharnier, zowel online als bij sommige Indiase supermarkten te vinden.

Als u een glutenvrij dieet volgt, moet u op zoek gaan naar hingpoeder dat is gemengd met rijstmeel in plaats van tarwe.

Voor culinair gebruik van hingpoeder, wordt het aanbevolen om het op te nemen in hete olie of een andere vetbron om de zwavelachtige smaak en geur te verminderen.

In de Indiase keuken wordt hingpoeder vaak gecombineerd met andere kruiden zoals kurkuma of komijn om een ​​hartige, umami-smaak te geven aan linzen- of groentegerechten. In Frankrijk wordt het soms gebruikt om een ​​vleugje smaak toe te voegen aan steaks.

Als supplement is asafoetida verkrijgbaar in capsulevorm. Terwijl een studie vond dat 250 mg tweemaal daags hielp bij het verminderen van indigestie, algehele informatie over wat een veilige en effectieve dosis is, ontbreekt.

Zoek je volgende bestemming

1 gedachte over “Wat is asafoetida en wat zijn de voor en nadelen”

  1. Ik kocht het in India en gebruik het soms in mn tajine schotels , het maakt het gerecht smaakvoller vind ik, maar ik wilde even reageren op jullie kanttekening dat het onderzoek met betrekking tot de werkzaamheid van het middel als medicijn door de producent ervan werd bekostigd en daarom het resultaat kan beinvloeden, dat geldt namelijk ook voor werkelijk èlk geregistreerd medicijn op de markt verkrijgbaar. Objectief onderzoek is onmogelijk, want elk mens dat onderzoek doet en de resultaten publiceert heeft een of ander belang erbij. En ook zijn de standards voor ‘officieel wetenschappelijk onderzoek’ geen garantie voor objectiviteit. Wat in een bepaalde tijd wetenschappelijk is is in een volgende tijd bijgeloof, of gemanipuleerd. Ik moest ooit als student sociale wetenschappen ergens in de jaren ’80 van de vorige eeuw bij het vak Operationele Methoden aan de Universiteit van Utrecht wetenschappelijke onderzoeken en hun resultaten analyseren en proberen te weerleggen tijdens een Tentamen voor het vak Operationele Methoden , ik had een 10, er is geen onderzoek of conclusie wat je niet kan weerleggen! Maar helaas zijn de mensen gelovig ten aanzien van wat hen verteld wordt door de professionals, dokters, wetenschappers en machtigen of autoriteiten in een bepaald tijdperk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

4 × vier =