Whey protein- Wei- veiligheid en bijwerkingen


Wei-eiwit is het eiwit in wei, het waterige deel van de melk dat zich bij het maken van kaas van de wrongel scheidt.

Wei-eiwit wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van atletische prestaties en het vergroten van de kracht, maar het bewijs om dit gebruik te ondersteunen is gemengd. Wei-eiwit wordt ook gebruikt om gewichtsverlies bij mensen met hiv om te keren en om allergische aandoeningen bij zuigelingen te helpen voorkomen.

Hoe effectief is het?

Mogelijk effectief voor …

Atletische prestatie. Het meeste onderzoek toont aan dat het innemen van wei-eiwit in combinatie met krachttraining de vetvrije massa, kracht en spieromvang vergroot bij gezonde jonge volwassenen. Het gebruik van wei-eiwit lijkt ook de loopsnelheid en het herstel van lichaamsbeweging bij ongetrainde volwassenen te verbeteren. Wei-eiwit lijkt net zo goed te werken als soja-, kip- of rundvlees-eiwit om de spierkracht te vergroten.

Eczeem. Onderzoek toont aan dat zuigelingen die wei-eiwit via de mond consumeren gedurende de eerste 3-12 maanden van het leven een lager risico hebben op het ontwikkelen van een rode, jeukende huid op de leeftijd van 3 jaar.

Een aandoening die gepaard gaat met een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergische reacties (atopische ziekte). Onderzoek toont aan dat zuigelingen die weiproteïne via de mond consumeren gedurende de eerste 3-12 maanden van het leven minder kans hebben op allergieën en allergische reacties in vergelijking met zuigelingen die een standaardformule krijgen. Echter, waarom proteïne niet nuttig is voor de behandeling van atopische ziekten als ze eenmaal zijn ontwikkeld.

Gewichtsverlies bij mensen met hiv / aids. Sommige onderzoeken tonen aan dat het innemen van wei-eiwit via de mond kan helpen het gewichtsverlies bij mensen met hiv te verminderen.
Rode, schilferige huid (plaque psoriasis). Er zijn aanwijzingen dat het dagelijks innemen van een specifiek wei-eiwitextract gedurende 8 weken de symptomen van psoriasis kan verminderen.

Mogelijk niet effectief voor …

Een longziekte die chronische obstructieve longziekte (COPD) wordt genoemd. Sommige onderzoeken tonen aan dat het dagelijks innemen van een specifiek wei-eiwitsupplement gedurende 6 weken de kortademigheid kan verbeteren, maar niet de longfunctie of de kwaliteit van leven bij mensen met COPD. Ander onderzoek suggereert dat het nemen van wei-eiwitsupplementen de longfunctie, spierfunctie of lichaamsbeweging bij mensen met COPD niet verbetert.

Osteoporose. Onderzoek wijst uit dat het dagelijks innemen van een drankje met wei-eiwit gedurende maximaal 2 jaar de botdichtheid niet verbetert bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose.

Onvoldoende bewijs om effectiviteit te beoordelen voor …

Spierverlies bij ouderen. Wei-eiwit toevoegen aan lichaamsbeweging lijkt de spieren bij oudere mensen te vergroten. Het werkt echter ook wanneer het wordt ingenomen met andere verbindingen zoals creatine, vetten, vitamines of mineralen.

Astma. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van een specifiek type wei-eiwit gedurende 30 dagen de longfunctie bij kinderen met astma niet verbetert.

Kanker. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van wei-eiwit de tumorgrootte kan helpen verminderen bij sommige mensen met uitgezaaide kanker.

Geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een kleine hoeveelheid wei-eiwit het geheugen of het denkvermogen bij oudere volwassenen niet verbetert. Het kan echter het geheugen verbeteren bij oudere volwassenen die erg moe zijn.
Taaislijmziekte. Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van wei-eiwit gedurende 28 dagen de longfunctie verbetert bij kinderen, maar niet bij volwassenen met cystische fibrose.
Diabetes. Vroeg onderzoek toont aan dat het consumeren van een specifiek drankje dat wei-eiwitconcentraat bevat vlak voor een maaltijd de bloedsuikerspiegel verlaagt bij mensen met diabetes. Het dagelijks innemen van wei-eiwit en het dagelijks sporten lijkt de bloedsuikerspiegel echter niet over een langere periode te verlagen.
Astma veroorzaakt door inspanning. Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van wei-eiwit gedurende 10 dagen de longfunctie verbetert bij mensen met astma veroorzaakt door inspanning.
Spierbeschadiging veroorzaakt door inspanning. Wei-eiwit kan het herstel na inspanning en spierbeschadiging door inspanning verbeteren. Het lijkt echter niet voor iedereen te werken.
Leverziekte (hepatitis). Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van een specifiek type wei-eiwit gedurende 12 weken de leverfunctie kan verbeteren bij sommige mensen met hepatitis B. Het lijkt echter niet ten goede te komen aan mensen met hepatitis C.
HIV / AIDS. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van wei-eiwit gedurende 4 maanden de immuunfunctie bij kinderen met hiv niet verbetert.

Rode, schilferige huid (plaque psoriasis). Er zijn aanwijzingen dat het dagelijks innemen van een specifiek wei-eiwitextract gedurende 8 weken de symptomen van psoriasis kan verminderen.

Hoge cholesterol. Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van wei-eiwit tijdens het deelnemen aan oefeningen voor gewichtheffen het cholesterolgehalte of lichaamsvet niet verlaagt bij mannen met overgewicht met een hoog cholesterolgehalte.
Hoge bloeddruk. Het dagelijks innemen van 28 gram wei-eiwit of 20 gram gehydrolyseerd wei-eiwit gedurende 6-8 weken kan de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk. Maar het nemen van kleine hoeveelheden wei-eiwit (2,6 gram per dag) heeft geen enkel voordeel.
Spierziekte (mitochondriale myopathieën). Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van een wei-eiwitsupplement gedurende een maand de spierkracht of levenskwaliteit niet verbetert bij mensen met mitochondriale ziekten.
Leverziekte niet te wijten aan alcoholgebruik (niet-alcoholische steatohepatitis, NASH). Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van wei-eiwit gedurende 12 weken de leverfunctie kan verbeteren bij patiënten met NASH.
Ziekte van Parkinson. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van wei-eiwit de symptomen van de ziekte van Parkinson niet helpt.
Een eierstokaandoening die bekend staat als polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks nemen van een supplement met wei-eiwit gedurende 2 maanden het lichaamsgewicht, de vetmassa en het cholesterol bij mensen met cysten in de eierstokken kan verminderen. Wei-eiwit verbetert echter de bloedsuikerspiegel niet en lijkt het lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL of “goede”) cholesterol te verlagen.
Pijn en stijfheid veroorzaakt door ontsteking (polymyalgia reumatica). Vroeg onderzoek suggereert dat het gedurende 8 weken tweemaal daags innemen van wei-eiwit in een zuivelproduct de spierfunctie, loopsnelheid of andere bewegingstests bij mensen met polymyalgia-reumatica niet verbetert.

Gewichtsverlies. De effecten van wei-eiwit op gewichtsverlies lijken te variëren, afhankelijk van of het alleen wordt gebruikt of samen met een dieet of lichaamsbeweging. Het gebruik van wei-eiwit samen met een dieet kan het verlies van droge spieren voorkomen en het verlies van lichaamsvet vergroten bij mensen met obesitas of overgewicht. Dit kan de algehele lichaamssamenstelling verbeteren. Maar wei-eiwit nemen tijdens een dieet lijkt het algehele gewichtsverlies bij de meeste mensen met obesitas of overgewicht niet te vergroten. Het is te vroeg om te weten of het nemen van weiproteïne zonder een dieet het gewichtsverlies verbetert. Bij gebruik in combinatie met lichaamsbeweging lijkt wei-eiwit het gewichtsverlies niet te verbeteren in vergelijking met lichaamsbeweging alleen. Bij tieners met overgewicht lijkt het drinken van een wei-eiwitdrank gedurende 12 weken het gewicht en de body mass index (BMI) te verhogen.

Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om wei-eiwit voor dit gebruik te beoordelen.

Hoe werkt het?
Wei-eiwit is een eiwitbron die de voedingswaarde van het dieet kan verbeteren. Wei-eiwit kan ook effecten hebben op het immuunsysteem.

Zijn er veiligheidsproblemen?
Wei-eiwit is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste kinderen en volwassenen wanneer het op de juiste manier via de mond wordt ingenomen. Hoge doses kunnen enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals verhoogde stoelgang, misselijkheid, dorst, opgeblazen gevoel, krampen, verminderde eetlust, vermoeidheid (vermoeidheid) en hoofdpijn.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van wei-eiwit als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Melkallergie: als u allergisch bent voor koemelk, gebruik dan geen wei-eiwit.

Zijn er interacties met medicijnen?

GROOT

Neem deze combinatie niet.
Levodopa
Wei-eiwit kan de hoeveelheid levodopa die het lichaam absorbeert, verminderen. Door te verminderen hoeveel levodopa het lichaam absorbeert, kan wei-eiwit de effectiviteit van levodopa verminderen. Neem geen wei-eiwit en levodopa tegelijkertijd in.
Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Albendazole
Wei-eiwit kan de hoeveelheid albendazol die het lichaam absorbeert, verminderen. Het gelijktijdig innemen van wei-eiwit en albendazol kan de effectiviteit van albendazol verminderen. Gebruik geen wei-eiwit tijdens het gebruik van albendazol.
Alendronaat (Fosamax)
Wei-eiwit kan de hoeveelheid alendronaat (fosamax) die het lichaam absorbeert, verminderen. Het gelijktijdig innemen van wei-eiwit en alendronaat (Fosamax) kan de effectiviteit van alendronaat (Fosamax) verminderen. Neem geen wei-eiwit binnen twee uur na inname van alendronaat (Fosamax).
Antibiotica (chinolon-antibiotica)
Wei-eiwit kan de werking van sommige antibiotica verminderen. Wei-eiwit bevat mineralen. In de darmen binden deze mineralen zich aan antibiotica die bekend staan ​​als ‘chinolonen’. Dit kan de hoeveelheid van deze medicijnen die uw lichaam absorbeert, verminderen. Om deze interactie te vermijden, moet u deze medicijnen minstens 2 uur vóór of 4 tot 6 uur na wei-eiwit innemen.

Sommige chinolon-antibiotica omvatten ciprofloxacine (Cipro), gemifloxacine (Factive), levofloxacine, moxifloxacine (Avelox) en andere.
Antibiotica (Tetracycline-antibiotica)
Wei-eiwit kan de werking van sommige antibiotica verminderen. Wei-eiwit bevat mineralen. In de darmen binden deze mineralen zich aan antibiotica die bekend staan ​​als ‘tetracyclines’. Dit kan de hoeveelheid van deze medicijnen die uw lichaam absorbeert, verminderen. Om deze interactie te vermijden, moet u deze medicijnen minstens 2 uur vóór of 4 tot 6 uur na wei-eiwit innemen.

Sommige tetracycline-antibiotica omvatten doxycycline (Vibramycin), minocycline (Minocin), tetracycline (Achromycin V) en andere.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Er zijn geen interacties bekend met kruiden en supplementen.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Er zijn geen interacties met voedingsmiddelen bekend.

Welke dosis wordt gebruikt?
De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

VOLWASSENEN

MONDELING:

Voor HIV / AIDS-gerelateerd gewichtsverlies: 8,4-84 gram wei-eiwit per dag, 2,4 gram / kg per dag in een caloriearme formule of 42-84 gram per dag in een met glutamine verrijkte formule.
Voor rode, schilferige huid (plaque psoriasis): 5 gram per dag van een specifiek wei-eiwitextractproduct.

Andere namen
Wei-eiwitconcentraat van runderen, Concentré de Protéine de Petit-Lait Bovin, Fraction de Lactosérum, Fraction de Petit-Lait, Goat Milk Whey, Goat Whey, Isolat de Protéine de Lactosérum, Isolat de Protéine de Petit-Lait, Lactosérum de Lait de Chèvre , MBP, melkproteïne, melkproteïne-isolaat, mineraal wei-concentraat, proteïne van de suiker van de leche, protéine van de lactosérum, protéine van de lait, protéine van de Petit-lait, wei, weifractie, weipeptiden, weiproteïneconcentraat, weiproteïnehydrolysaat , Whey Protein Isolate, WPC, WPI.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

3 + vijftien =