Ephedra

Dit informatieblad biedt basisinformatie over ephedra – veel voorkomende namen, of het nu effectief en veilig is.

Algemene namen: ephedra, Chinese ephedra, ma huang
Latijnse naam:
Ephedra sinica
Achtergrond

Ephedra is een groenblijvende struikachtige plant afkomstig uit Centraal-Azië en Mongolië; het groeit ook in het zuidwesten van de Verenigde Staten.
Mensen gebruiken ephedra al eeuwen in China voor verkoudheid, koorts, griep, hoofdpijn, astma, verstopte neus en piepende ademhaling.
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verbood de verkoop van voedingssupplementen met efedrine-alkaloïden (verbindingen die in sommige ephedra-soorten voorkomen) in de Verenigde Staten in 2004. Het was een ingrediënt in sommige voedingssupplementen die op de markt werden gebracht voor gewichtsverlies, meer energie en verbeterde atletische prestaties.
De gedroogde stengels en bladeren van de ephedra-plant zijn gebruikt om capsules, tabletten, extracten en thee te maken.

Hoeveel weten we?

Veel onderzoek leidde ertoe dat efedrine-alkaloïden in de jaren veertig en vijftig de belangrijkste orale astmamedicatie werden. Ephedra is ook gebruikt als afslankmiddel en energieverbeteraar voor atletische prestaties. Door het toenemende aantal gerapporteerde bijwerkingen verbood de Amerikaanse FDA echter voedingssupplementen die efedrine-alkaloïden bevatten. Ook in Nederland is het niet meer mogelijk om ephedra als supplement te kopen.

Volgens de Amerikaanse FDA is er weinig bewijs voor de effectiviteit van ephedra, behalve voor gewichtsverlies op korte termijn. Het verhoogde risico op hartproblemen en beroertes weegt echter op tegen de voordelen.

Wat weten we over veiligheid?

Voedingssupplementen die efedrine-alkaloïden bevatten zijn verboden. Het bleek dat deze supplementen een onredelijk risico op letsel of ziekte hadden – met name cardiovasculaire complicaties – en een risico op overlijden.


Het gebruik van ephedra kan veel gezondheidsproblemen verergeren, zoals hartaandoeningen en nieraandoeningen. Ephedra is in verband gebracht met een beroerte. Het kan ook bijdragen aan een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Ephedra kan aanvallen met epileptische aanvallen versterken of veroorzaken.
Het gebruik van ephedra kan ook angst, duizeligheid, moeite met plassen, droge mond, hoofdpijn, maagirritatie, misselijkheid, psychose, rusteloosheid, slaapproblemen en trillingen veroorzaken. Sommige van deze bijwerkingen kunnen verband houden met langdurig gebruik van ephedra.
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en kinderen moeten het gebruik van ephedra vermijden.
Ephedra-gebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij gebruik in combinatie met andere voedingssupplementen of medicijnen.
Het combineren van ephedra met cafeïne verhoogt het risico op mogelijk ernstige bijwerkingen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

3 × een =