Op gewicht blijven na de overgang

Vaak wordt gedacht dat je van de overgang dikker wordt. Dit is niet het geval. De hormonale veranderingen zorgen voor een andere verdeling van het vet, en niet voor meer vet.

Het vet verplaatst zich van de heupen naar de buik onder invloed van hormonen. Het extra buikvet is een reactie van het lichaam op het dalen van het oestrogeen niveau. Oestrogeentherapie is geen oorzaak van het extra buikvet, het kan juist helpen om er vanaf te komen. Iedere vrouw is anders, dus overleg dit goed met de huisarts.

Buikvet is een risicofactor voor allerlei chronische ziekten, zoals hart en vaatziekten en diabetes.Hart en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen die de overgang voorbij zijn. Het aanpassen van levensstijl en eetgewoonten zijn dus erg belangrijk.

Vrouwen na de overgang moeten volgens nieuw onderzoek rekening houden 4 factoren om op gewicht te blijven,

  1. Streng diëten werkt niet op lange termijn. 6 maanden nee zeggen tegen patat lukt nog, maar jezelf 4 jaar lang lekkere dingen ontzeggen is bijna gedoemd te mislukken. Probeer daarom gewoon gezonder te gaan eten.
  2. Drink minder suikerhoudende drankjes. Je hoeft ze echt niet allemaal te laten staan. Denk bijvoorbeeld aan vruchtensap.
  3. Meer groente en fruit en minder kaas en vlees eten werkt goed op de lange termijn.
  4. Wanneer mensen ouder worden neemt van nature de spiermassa af. Spermassa verbruikt veel energie  Met de afname van spiermassa verbrand je dus minder calorieën. Zorg dus voor voldoende beweging.

Zoek je volgende bestemming