Dong quai; Chinese engelwortel, effectiviteit en bijwerkingen

Dong quai is een plant. Mensen gebruiken de wortel om medicijnen te maken.

Dong quai wordt gebruikt voor menstruatiepijn, premenstrueel syndroom (PMS), en de symptomen van de menopauze. Het wordt ook oraal gebruikt als “bloed schoonmaker”; hypertensie, onvruchtbaarheid, gewrichtspijn, zweren, “bloedarmoede” (anemie), en constipatie; en in de preventie en behandeling van allergische aanvallen. Dong quai wordt ook oraal gebruikt voor de behandeling van verlies van huidskleur (depigmentatie) en psoriasis.

Sommige mannen gebruiken dong quai op de huid van de penis als onderdeel van een multi-component preparaat voor het behandelen van premature ejaculatie.

In Zuidoost-Azië, worden andere Angelica soorten soms gebruikt dan dong quai (Angelica sinensis). Meestal omvatten deze Angelica acutiloba, die voornamelijk wordt gevonden in Japan; en Angelica gigas, die vooral wordt gevonden in Korea. Hoewel deze drie soorten  vergelijkbaar zijn, zijn de chemische stoffen die ze bevatten verschillend. Ze zijn niet onderling verwisselbaar.

Hoe effectief is het?

Mogelijk effectief voor …

Symptomen van de menopauze. Diverse combinaties van producten die dong quai bevatten lijken te symptomen van de menopauze te verminderen. Het nemen van een specifiek product dat dong quai en kamille bevat (Climex) lijkt opvliegers bij postmenopauzale vrouwen te verminderen. Het nemen van een specifiek product dat de Amerikaanse ginseng, zilverkaars, dong quai, mariadistel, rode klaver, en MONNIKSPEPER (Phyto-Female complex) lijkt opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen en de kwaliteit van de slaap in de pre- en post-menopauzale vrouwen te verbeteren. Het nemen van een product dat kliswortel, zoethout, , dong quai, en de Mexicaanse wilde yam wortel lijkt de symptomen van de menopauze ook  te verminderen. Er zijn aanwijzingen dat het nemen van dong quai alleen ook de symptomen vermindert.


Premature ejaculatie, wanneer het rechtstreeks op de huid van de penis in combinatie met andere kruiden wordt gebruikt is het mogelijk effectief (SS Cream).

Onduidelijk effect of onvoldoende gegevens om effect vast te stellen op de volgende aandoeningen en ziekten.


Beroerte. Onderzoek suggereert dat et injecteren van 200 ml bevattende dong quai intraveneus (door IV) gedurende 20 dagen  hersenfunctie  niet verbetert  bij mensen die een beroerte  hebben gehad.
Migraine. onderzoek suggereert dat het nemen van een combinatie van soja, dong quai, en zilverkaars gedurende 24 weken migraine vermindert die geassocieerd is met de menstruatie. Meer onderzoek is nodig

(pulmonale hypertensie). Voorzichtig onderzoek suggereert dat het injecteren van 250 ml van een dong quai oplossing intraveneus (door IV) gedurende 10 dagen de bloedstroom verbeterd. Meer onderzoek is nodig

Te weining gegevens voor:
Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe).
Premenstrueel syndroom (PMS).
Hoge bloeddruk.
Zweren.
Anemie.
Constipatie.
Verkleuring van de huid en psoriasis.
Allergieën.

Hoe werkt het?


Van Dong quai wortel is aangetoond dat het oestrogeen en andere hormonen bij dieren kan beïnvloeden. Het is niet bekend of deze dezelfde effecten hebben bij mensen.

veiligheid en bijwerkingen


Dong quai is mogelijk veilig voor volwassenen bij inname via de mond en wanneer het af en toe op de huid wordt aangebracht als ingrediënt in een crème. Meer bewijs is nodig om de veiligheid na langdurig of herhaaldelijk gebruik vast te stellen.

Dong quai kan leiden tot een extra gevoelige huid voor de zon. . Dit kan een groter risico op huidkanker geven. Draag zonnebrandcrème buiten, zeker als je een lichte huid zijn.

Het nemen van dong quai in grote hoeveelheden voor een lange periode van tijd is mogelijk onveilig. Dong quai bevat chemicaliën die worden beschouwd als kankerverwekkend (kankerverwekkende stoffen).

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen:


Zwangerschap en borstvoeding: Het nemen van dong quai via de mond tijdens de zwangerschap is mogelijk onveilig voor de baby. Dong quai lijkt de spieren van de baarmoeder beïnvloeden. Er is ook een casus bekend waarbij de moeder een   kruiden-combinatie had gebruikt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, waarbij het kind geboren is met afwijkingen. Gebruikt het niet tijdens de zwangerschap.

Er is onvoldoende informatie over de veiligheid van het gebruik van dong quai tijdens de borstvoeding.

Bloed aandoeningen. Dong quai kan  de bloedstolling vertragen. In theorie zou dong quai het risico van blauwe plekken en bloeden bij mensen verhogen.

Hormoongevoelige aandoeningen zoals borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of vleesbomen: dong quai kan optreden zoals oestrogeen.

Proteïne S deficiëntie Mensen met proteïne S deficiëntie hebben een verhoogd risico op vorming van bloedstolsels. Er is enige bezorgdheid dat dong quai het risico op stolsel vorming in deze mensen zou kunnen doen toenemen,

Chirurgie: het kan het risico op bloeden vergroten

Zijn er interacties met medicijnen?


groot

Medicijnen die trage bloedstolling tot gevolg hebben (Antistollingsmiddel)

Sommige medicijnen die trage bloedstolling bevatten aspirine, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, anderen), ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Anaprox, Naprosyn, anderen), dalteparin (Fragmin), enoxaparine (Lovenox) , heparine, warfarine (Coumadin) en anderen.
Warfarine (Coumadin)

Wees voorzichtig met deze combinatie.
oestrogenen
Dong quai lijkt op oestrogeen. Wanneer samen genomen, zou dong quai het risico op bijwerkingen verhogen.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?
Kruiden en supplementen die de bloedstolling kunnen vertragen
. Deze kruiden bevatten engelwortel, kruidnagel, knoflook, gember, ginkgo, Panax ginseng, populier, rode klaver, wilg, en anderen.

Andere namen

Angelica China, Angelica sinensis, Angelica polymorpha var. sinensis, Angelicae Gigantis Radix, Angélique Chinoise, Angélique de Chine, Chinese Angelica, Dang Gui, Danggui, Danguia, Don Quai, Kinesisk Kvan, ligustilides, Radix Angelicae Gigantis, Radix dong quai, Tang Kuei, Tan Kue Bai Zhi, Tanggwi, Toki .

Zoek je volgende bestemming