Krill olie: effect en bijwerkingen

Krill olie is olie uit een klein, garnaal-achtig dier. Baleinwalvissen, manta’s en walvishaaien eten voornamelijk krill. Mensen halen de olie uit krill, plaatsen het in capsules, en gebruiken het als supplement.

Krill olie wordt gebruikt voor hartkwalen, hoge concentraties van bepaalde bloedvetten (triglyceriden), hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, beroerte, kanker, osteoarthritis, depressie, premenstrueel syndroom (PMS) en pijnlijke menstruatie.

Hoe werkt het?


Krill olie bevat vetzuren soortgelijk aan visolie. Deze vetten worden verondersteld  heilzame vetten te zijn die  zwelling kunnen verminderen, zorgen voor lager cholesterol, en maken de bloedplaatjes minder kleverig. Wanneer bloedplaatjes minder kleverig zijn ze minder geneigd om stolsels vormen.

Wat de wetenschap zegt:


Hoog cholesterol. 0nderzoek toont aan dat het nemen van 1-1,5 gram van een krill olieproduct  per dag  de totale cholesterol en “slechte”  (LDL) cholesterol vermindert. Het verhoogt de “goede”  (HDL) cholesterol bij patiënten met hoog cholesterol. Hogere doses van 2-3 gram per dag blijken ook gehaltes van triglyceride, een ander type bloedvet aanzienlijk te verminderen.

Meer onderzoek is nodig.


Artrose. Voorlopig onderzoek toont aan dat het nemen van 300 mg van een specifiek krill olieproduct dagelijks  de pijn en stijfheid bij mensen met artrose vremindert.

Premenstrueel syndroom (PMS). Voorlopig onderzoek toont aan dat het nemen van een  krill olieproduct PMS-symptomen kan verminderen.
Reumatoïde artritis. Voorlopig onderzoek toont dat  300 mg van een  krill olieproduct dagelijks de pijn en stijfheid bij mensen met reumatoïde artritis vermindert .

Er is (nog) geen bewijs dat het helpt voor:
Hoge bloeddruk.
Beroerte.
Kanker.
Depressie.
Andere

Bijwerkingen en waarschuwingen van krill olie

Krill olie is misschien  veilig voor de meeste volwassenen bij de juiste wijze van gebruik voor een korte tijd (maximaal drie maanden). Er is te weinig onderzoek naar veiligheid en bijwerkingen van krill olie.  Het is echter waarschijnlijk dat krill olie sommige bijwerkingen zoals die van visolie heeft:   slechte adem, brandend maagzuur, visachtige smaak, maagpijn, misselijkheid en diarree.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende bekend over het gebruik van krill olie tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Wees er dus voorzichtig mee.

Zeevruchten / vis allergie: Sommige mensen die allergisch zijn voor schelpdieren kunnen ook allergisch zijn voor krill. Er is geen betrouwbare informatie waaruit blijkt hoe groot die kans is.

Chirurgie: Omdat krill olie de bloedstolling kan vertragen, is er bezorgdheid over het risico van bloeden tijdens en na een operatie. Stop het gebruik van krill olie ten minste 2 weken vóór een geplande operatie.

‘Wellicht ook interessant om te lezen:

omega 3

tekenen van een omega 3 tekort

levertraan

Zoek je volgende bestemming