Oscillococcinum, effectiviteit en veiligheid

Oscillococcinum is een merknaam homeopathisch product. Vergelijkbare homeopathische producten zijn te vinden in andere merken.

Homeopathische producten zijn extreme verdunningen van een aantal actieve ingrediënten. Ze worden vaak zodanig verdund dat ze geen actief geneesmiddel bevatten. Homeopathische producten zijn toegestaan voor verkoop in de Homeopathische preparaten zijn niet gehouden aan dezelfde effectiviteits normen als conventionele medicijnen.

Oscillococcinum wordt gebruikt voor de symptomen van influenza-infecties ( “griep”) en H1N1 (Mexicaanse) griep.

 

Griep (influenza) en H1N1 (Mexicaanse) griep. Er is geen betrouwbaar bewijs dat het nemen van Oscillococcinum de griep kan voorkomen. Echter, bij mensen met griepverschijnselen, is er enig bewijs dat Oscillococcinum zou kunnen helpen om er sneller over heen te komen, maar alleen maar 6 of 7 uur. Dit is dus van weinig belang. De betrouwbaarheid van deze bevinding is ook twijfelachtig vanwege gebreken in de opzet van het onderzoek. Meer bewijs is nodig.
Hoe werkt het?

Een Franse arts ontdekt Oscillococcinum terwijl het onderzoek doet naar de Spaanse griep in 1917. Maar hij had het verkeerd, zijn  “oscillococci” waren niet de oorzaak van de griep.

Veel homeopathische preparaten worden zodanig verdund dat zij weinig of geen actieve bestanddelen meer hebben.

Verdunningen van 1 tot 10 worden aangeduid met een “X” aangeduid Dus een 1X = verdunning 1:10 of 1 deel van een actief ingrediënt in 10 delen water; 3X = 1: 1000; 6X = 1: 1.000.000. Verdunningen van 1 tot 100 worden door een “C.” aangewezen Dus 1C = verdunning 1: 100; 3C = 1: 1.000.000. Verdunningen van 24X of 12C of meer bevatten nul moleculen van de oorspronkelijke actieve bestanddeel. Oscillococcinum wordt verdund tot 200C.

Is er bezorgdheid over de veiligheid?
Oscillococcinum lijkt veilig te zijn. Lees de bijsluiter voor individuele gevallen.

 

Andere namen
Anas barbaria, Anas Barbariae, Anas moschata, Avian hart en de lever, Avian Liver Extract, Cairina moschata, Canard de Barbarie, Duck Liver Extract, Extrait de Foie de Canard, Barbarijse Duck, oscillo.

Zoek je volgende bestemming