Ashwagandha, effectiviteit, bijwerkingen en veiligheid

Ashwagandha is een plant. De wortel en bessen worden gebruikt.

De naam Ashwagandha komt uit het Sanskriet en is een combinatie van het woord Ashva, dat betekent paard, en gandha, dat betekent geur. De wortel heeft een sterk aroma, dat wordt omschreven als “paard-achtig”

In de Ayurvedische, Indiase en Unani geneeskunde wordt ashwagandha omschreven als “Indian ginseng.” Ashwagandha wordt ook gebruikt in traditionele Afrikaanse geneeskunde voor diverse aandoeningen.

Niet te verwarren met ashwagandha Physalis alkekengi.

Ashwagandha wordt gebruikt voor een veelheid aan aandoeningen en ziekten, waaronder:

artritis, angst, bipolaire stoornis, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), evenwicht, moeite met slapen (insomnia), tumoren, tuberculose, astma, (leukoderma), bronchitis, rugpijn, fibromyalgie, menstruatieproblemen, de hik, ziekte van Parkinson, en chronische leverziekte.

Het wordt ook gebruikt om bijwerkingen van geneesmiddelen voor de behandeling van kanker en schizofrenie te verminderen en om het vet en suiker gehalte in het bloed te verlagen.

Ashwagandha wordt ook gebruikt als een “adaptogeen”:  lichaam te laten omgaan met dagelijkse stress, en als een algemene tonic.

Sommige mensen  gebruiken ashwagandha voor het verbeteren van het denkvermogen, verminderen van pijn en zwelling (ontsteking), en het voorkomen van de effecten van veroudering. Het wordt ook gebruikt voor de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen en ook om seksueel verlangen te verhogen.

Ashwagandha wordt aangebracht op de huid voor het behandelen van wonden, rugpijn en eenzijdige verlamming (hemiplegie).

Hoe effectief is het?

Ashwagandha heeft veel toepassingen. Maar tot nu toe, is er niet definitief te beoordelen of het werkt.

Ashwagandha is mogelijk effectief voor:

Spanning en stress. Het nemen van een specifieke ashwagandha wortel extract (KSM66, Ixoreal Biomed, Hyderabad, India) 300 mg tweemaal daags na het eten gedurende 60 dagen lijkt de symptomen van stress te verbeteren.

Onvoldoende bewijs voor

  • Angst. Sommig klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van ashwagandha een aantal symptomen van angst of een angstige stemming kan verminderen.
  • Attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD). Sommig klinisch onderzoek toont aan dat een combinatieproduct met daarin  ashwagandha aandacht en impulscontrole bij kinderen met ADHD zou kunnen verbeteren. Het effect van alleen ashwagandha is onduidelijk.
  • Bipolaire stoornis. Het nemen van  ashwagandha extract gedurende 8 weken zou de hersenfunctie kunnen verbeteren bij mensen die worden behandeld voor  een bipolaire stoornis.
  • Een hersenaandoening, de zogenaamde cerebellaire ataxie. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat ashwagandha in combinatie met een alternatieve vorm van geneeskunde bekend als Ayurveda therapie het evenwicht bij mensen met cerebellaire ataxie kan verbeteren.
  • Vermoeidheid bij mensen behandeld voor kanker (chemotherapie).  Onderzoek suggereert dat het nemen van een specifiek ashwagandha extract 2000 mg (Himalaya Drug Co, New Delhi, India) tijdens de behandeling met chemotherapie gevoelens van vermoeidheid kan verminderen.
  • Diabetes. Er zijn aanwijzingen dat ashwagandha bij mensen met suikerziekte de bloedsuikerspiegel zou kunnen verlagen
  • Hoog cholesterol. Er zijn aanwijzingen het het cholesterol gehalte kan verlagen.
  • Mannelijke onvruchtbaarheid. Voorlopig  klinisch bewijs suggereert dat ashwagandha de spermakwaliteit, maar niet het aantal zaadcellen in onvruchtbare mannen kan verbeteren. Dit wil dus nog niet zeggen dat het de vruchtbaarheid verbeterd.
  • Artritis. Er is voorlopig onderzoek dat ashwagandha in een bijzondere aanvulling (Articulin-F) , samen met andere ingrediënten artritis symptomen kan verbeteren. De impact van ashwagandha alleen in artrose is onduidelijk.
  • Ziekte van Parkinson. Een combinatieproduct kon de symptomen verminderen. Het effect van ashwagandha alleen in Parkinson niet bekend.

Voor de volgende aandoeningen en ziekten is niet bekend of het effect heeft, daar is te weinig onderzoek naar gedaan:

Fibromyalgie.
Het opwekken van braken.
Leverproblemen.
Het voorkomen van de tekenen van veroudering.
Zwelling (ontsteking).
Tumoren.
Tuberculose.
Zweren.
Andere condities.

Hoe werkt het?
Ashwagandha bevat chemicaliën die kunnen helpen de hersenen te kalmeren, zwelling (ontsteking) te verminderen,  bloeddruk te verlagen, en het immuunsysteem te veranderen.

Heeft Ashwagandha bijwerkingen?

Ashwagandha is mogelijk  veilig bij inname via de mond op korte termijn. De veiligheid van ashwagandha op lange termijn is niet bekend. Grote doses van ashwagandha kunnen maagklachten, diarree en braken veroorzaken.

Het is niet bekend of het veilig is om ashwagandha rechtstreeks  op de huid te gebruiken.

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen:

Zwangerschap en borstvoeding:   WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG tijdens de zwangerschap. Er zijn aanwijzingen dat het onveilig is. Gebruik geen ashwagandha als u zwanger bent. Ashwagandha kan leiden tot miskramen. Er is onvoldoende bekend over het gebruik van ashwagandha tijdens de borstvoeding. Dus is het beter om het ook dan niet te gebruiken.

Diabetes: Ashwagandha kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan interfereren met medicijnen die worden gebruikt voor diabetes.

Hoge of lage bloeddruk: Ashwagandha kan de bloeddruk te verlagen. Hierdoor kan de bloeddruk naar  bij mensen met een lage bloeddruk TE laag worden; of interfereren met medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk.

Maagzweren: Ashwagandha kan de gastro-intestinale (GI) stelsel irriteren. Gebruik het niet bij een maagzweer

“Auto-immuunziekten” zoals multiple sclerose (MS), lupus (systemische lupus erythematosus, SLE), reumatoïde artritis (RA), of anderen: Ashwagandha kan ertoe leiden dat  het immuunsysteem actiever wordt , en dit kan de symptomen verergeren van auto-immuunziekten.

Chirurgie: Ashwagandha kan het centrale zenuwstelsel vertragen. Zorgaanbieders zijn bang dat verdoving en andere medicijnen tijdens en na de operatie  dit effect verhogen. Stop de inname van ashwagandha minstens 2 weken vóór een geplande operatie. En geef het gebruik door aan de zorgverlener.

Schildklier aandoeningen: Ashwagandha kan schildklierhormoon gehaltes verhogen. Ashwagandha moet voorzichtig worden gebruikt of vermeden worden als u een schildklier aandoening heeft of daarvoor medicatie neemt.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Medicijnen voor diabetes, medicijnen voor de bloeddruk.

Medicijnen die het immuunsysteem te verlagen (Immunosuppressiva)
Ashwagandha lijkt het immuunsysteem actiever maken.
Ashwagandha kunnen slaperigheid veroorzaken. Inname van ashwagandha samen met kalmerende medicijnen kunnen teveel slaperigheid veroorzaken. Ook de combinatie met andere supplementen kan problemen geven, waaronder:  5-HTP (zie ook het gevaar van 5-htp), kalmoes, Californië papaver, kattenkruid, hop, Jamaicaanse kornoelje, kava, sint-janskruid, skullcap, valeriaan, yerba Mansa, en anderen.

Medicijnen met betrekking tot de schildklier.

Er zijn geen bekende interacties met voedingsmiddelen.

Welke dosis wordt gebruikt?
MONDELING:

Voor stress: Ashwagandha wortel extract (KSM66, Ixoreal Biomed, Hyderabad, India) 300 mg tweemaal daags na het eten voor 60 dagen. Dit was de dosering in het stress onderzoek.

Wanneer je een andere merken gebruikt, aanwijzing op het etiket volgen.

Andere namen
Ajagandha, Amangura, Amukkirag, Asan, Asana, Asgand, Asgandh, Asgandha, Ashagandha, Ashvagandha, Ashwaganda, Ashwanga, Asoda, Asundha, Asvagandha, Aswagandha, Avarada, Ayurvedische Ginseng, Cerise d’Hiver, Clustered Wintercherry, Ghoda Asoda, Ginseng Ayurvédique , Ginseng Indien, Hayahvaya, Indian Ginseng, Kanaje Hindi, Kuthmithi, Orovale, Peyette, Physalis somnifera, Samm Al Ferakh, Samm Al Rerakh, Sogade-Beru, Strychnos, Turangi-Ghanda, Vajigandha, Withania, ashwaganda.

Zoek je volgende bestemming