Guarana, effecten en bijwerkingen

Guarana is een plant vernoemd naar de Guarani stam in het Amazonegebied, die de zaden gebruikt om een drankje te brouwen. Vandaag de dag worden guarana zaden nog steeds gebruikt als medicijn.

Guarana wordt gebruikt om gewicht te verliezen, om de sportieve prestaties te verbeteren, als een stimulerend middel, om geestelijke en lichamelijke vermoeidheid te verminderen. Het is een frequente aanvulling van energie en gewichtsverlies, de behandeling van lage bloeddruk en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Het wordt ook gebruikt om het seksuele verlangen verbeteren.

Andere toepassingen zijn de behandeling van aanhoudende diarree, koorts, hartproblemen, hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn, en hittestress.

In de productie van voedingsmiddelen wordt guarana gebruikt als smaakstof ingrediënt in dranken en snoep.

Hoe effectief is het, is guarana gezond?

Angst. onderzoek suggereert dat twee tabletten van een specifiek product (Euphytose) met guarana en andere kruiden drie keer per dag gedurende 28 dagen  angst bij sommige mensen kan  verminderen. Het is echter niet duidelijk of guarana alleen effect heeft.
Mentale prestaties.onderzoek bij gezonde mensen suggereert dat het nemen van een enkele dosis guarana extract denksnelheid verbetert. Echter, ander onderzoek spreekt dit tegen
Gewichtsverlies. Guarana kan gewichtsverlies  bevorderen zo blijkt uit eerste onderzoeken. Dit onderzoek is echter nog niet voldoende om duidelijke uitspraken te kunnen doen.

Er zijn onvoldoende gegevens bekend om uitspraken te doen over het effect op:
Malaria.
Diarree.
Koorts.
Hoofdpijn.
Hart problemen.
uithoudingsvermogen.
kracht.
Het verhogen van de bloeddruk bij mensen met een lage bloeddruk.
Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Gewrichtspijn.
Vocht vasthouden.

Hoe werkt het?
Guarana bevat cafeïne. Cafeïne werkt door het stimuleren van het centrale zenuwstelsel (CNS), het hart en de spieren. Guarana bevat ook theophylline en theobromine, welke chemicaliën vergelijkbaar zijn met cafeïne.

veiligheid?
Guarana is waarschijnlijk veilig voor de meeste volwassenen wanneer het wordt gebruikt in hoeveelheden aangetroffen in voedingsmiddelen.

Guarana is mogelijk veilig wanneer het korte tijd gebruikt wordt.

Guarana is mogelijk onveilig bij het nemen via de mond in hoge doses voor een lange tijd. Doses hoger dan 250-300 mg per dag geven bijwerkingen.

Bijwerkingen van guarana

Bijwerkingen zijn afhankelijk van de dosis. Bij de gebruikelijke dosering, kan de cafeïne in guarana slapeloosheid, nervositeit ,rusteloosheid, maag irritatie, misselijkheid, braken, verhoogde hartslag en bloeddruk, snelle ademhaling, trillingen, delirium, diurese, en andere bijwerkingen veroorzaken. Grote guarana doses kunnen leiden tot hoofdpijn, angst, onrust, oorsuizen, pijn bij het plassen, maagkrampen, en onregelmatige hartslag. Mensen die guarana regelmatig gebruiken kunnen   ontwenningsverschijnselen krijgen  als ze hun gebruikelijke hoeveelheid  verminderen.

Guarana is onveilig en zelfs dodelijk door zijn cafeïne, wanneer oraal gebruikt of geïnjecteerd in zeer hoge doses. De fatale dosis cafeïne wordt geschat op 10-14 gram zijn (150-200 mg per kilogram; de ’typische’ man weegt ongeveer 70 kilo, dus een dodelijke dosis cafeïne voor deze man zou 10,500-14,000 mg). Dit is nogal een hoge dosis. Bedenk dat een kopje gezette koffie  95-200 mg cafeïne bevat. Echter, ernstige vergiftiging  kan optreden bij doses hoger dan 150-200 mg per kilogram, afhankelijk van de cafeïne gevoeligheid van een individu of rookgedrag, leeftijd en gebruik van andere cafeïne bevattende producten.

Bijzondere voorzorgen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Guarana bevat cafeine. Kleine hoeveelheden zijn waarschijnlijk niet schadelijk. Teveel nemen kan het risico op een miskraam vergroten.

Angst: De cafeïne in guarana kan gevoelens van angst erger maken.

Bloeden:  Er is enig bewijs  dat de cafeïne in guarana stollingsstoornissen erger kan maken, maar dit is niet gevonden bij mensen.

Diabetes: Sommige onderzoek zegt dat de  guarana de bloedsuikerspiegel controle bemoeilijken.

Diarree. Guarana kan diarree verergeren.

Prikkelbare darmsyndroom (IBS): Guarana kan symptomen van IBS verergeren.

Hart-en vaatziekten: De cafeïne in guarana kan leiden tot een onregelmatige hartslag in bepaalde mensen..

Hoge bloeddruk: Het nemen van guarana kan de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk te verhogen

Glaucoom: De cafeïne in guarana verhoogt de druk in het oog.

Zijn er interacties met medicijnen en drugs?

amfetaminen, Cocaïne, efedrine
Stimulerende middelen zoals amfetaminen versnellen het zenuwstelsel. Door het versnellen van het zenuwstelsel, kunnen stimulerende medicijnen je een zenuwachtig gevoel geven en de hartslag verhogen.  Inname van guarana samen met stimulerende middelen kan leiden tot ernstige problemen, zoals verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk.

Adenosine (Adenocard)
Guarana bevat cafeïne. De cafeïne in guarana kan de effecten van adenosine (Adenocard) blokkeren. Adenosine (Adenocard) wordt vaak gebruikt door artsen om een test op het hart te doen. Deze test is een cardiale stresstest genoemd.
Antibiotica
Het nemen van deze antibiotica samen met guarana kan het risico op bijwerkingen zoals nervositeit, hoofdpijn, verhoogde hartslag, vergroten. Ze vertragen de afbraak van cafeine.

Interacties met:
Cimetidine (Tagamet)
Clozapine (clozapine)
Dipyridamol (Persantine)
Disulfiram (Antabuse)
oestrogenen
Fluvoxamine (Luvox)
Lithium
Medicijnen voor astma (Beta-adrenerge agonisten)
Medicijnen voor depressie (MAO-remmers)
Medicijnen die trage bloedstolling (Antistollingsmiddel
Pentobarbital (Nembutal)
De stimulerende effecten van de cafeïne in guarana kan de slaap-producerende effecten van pentobarbital  blokkeren.
fenylpropanolamine

Riluzole (Rilutek)

Sommige stimulerende geneesmiddelen omvatten nicotine, cocaïne, sympathomimetische aminen en amfetaminen.
theofylline
Guarana bevat cafeïne. Cafeïne werkt op dezelfde manier theofylline. Cafeïne kan ook afnemen hoe snel het lichaam zich ontdoet van theofylline. Inname guarana samen met theofylline zou de effecten en bijwerkingen van theofylline verhogen.
Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan)
Het lichaam breekt de cafeïne in guarana om zich te ontdoen van. Verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) kan verminderen hoe snel het lichaam zich ontdoet van cafeïne. Inname van guarana samen met verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan) kan het risico van cafeïne bijwerkingen zoals nervositeit, hoofdpijn en een verhoogde hartslag te verhogen.
mineur
Wees waakzaam met deze combinatie.
Alcohol
Het lichaam breekt de cafeïne in guarana om zich te ontdoen van. Alcohol kan verminderen hoe snel het lichaam breekt cafeïne. Inname guarana samen met alcohol kan teveel cafeïne in de bloedbaan en cafeïne bijwerkingen zoals nervositeit, hoofdpijn en snelle hartslag veroorzaken.
De anticonceptiepil (Contraceptive drugs)
Het lichaam breekt de cafeïne in guarana om zich te ontdoen van. De anticonceptiepil kan afnemen hoe snel het lichaam breekt cafeïne. Inname van guarana, samen met de anticonceptiepil kan nervositeit, hoofdpijn, snelle hartslag, en andere bijwerkingen veroorzaken.

Sommige anticonceptiepillen bevatten ethinylestradiol en levonorgestrel (Triphasil), ethinylestradiol en norethindron (Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7), en anderen.
Fluconazol (Diflucan)

Medicijnen voor diabetes
Guarana kan de bloedsuikerspiegel verhogen.
Mexiletine (Mexitil)

Terbinafine (Lamisil)

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Cafeïne bevattende kruiden en supplementen
Andere natuurlijke producten die cafeïne bevatten onder andere koffie, zwarte thee, groene thee, Oolong thee,  cola.

Calcium
Hoge inname van cafeïne  verhoogt urinaire excretie van calcium.

creatine
Er is enige bezorgdheid dat de combinatie van cafeïne, ephedra, en creatine de kans op ernstige bijwerkingen doet toenemen. Er is een rapport van beroerte bij een atleet die 6 g creatine monohydraat, 400-600 mg cafeïne, 40-60 mg ephedra en diverse andere supplementen per dag gebruikte gedurende 6 weken. Cafeïne kan ook mogelijk de gunstige effecten van creatine op atletische prestaties verminderen.

Ephedra (Ma Huang)
Ephedra is een stimulerend middel. Guarana is een stimulerend middel, te wijten aan het cafeïnegehalte. Met behulp van ephedra samen met guarana kan teveel stimulatie in het lichaam optreden.

Kruiden en supplementen die trage bloedstolling tot gevolg hebben
Sommige van deze kruiden bevatten engelwortel, kruidnagel, knoflook, gember, ginkgo, en Panax ginseng.

Magnesium

Andere namen
Braziliaanse cacao, Cacao Brésilien, Guarana extract, Guaranine, Paullinia cupana, Paullinia sorbilis, Zoom.

Zoek je volgende bestemming