DHEA Effectiviteit en bijwerkingen

Wat is het?


DHEA is een hormoon dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt. DHEA werkt in het lichaam om andere mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen in het lichaam aan te maken. Er is een DHEA-product op recept verkrijgbaar om het dunner worden van vaginaal weefsel te behandelen.

Mensen gebruiken DHEA-supplementen om tekenen van veroudering te vertragen, spierkracht en atletische prestaties te verbeteren, onvermogen om zwanger te worden (onvruchtbaarheid) en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Geeft DHEA voordelen voor de gezondheid?

De effectiviteitsclassificaties voor DHEA zijn als volgt:
Waarschijnlijk effectief voor …

Verdunnen van vaginaal weefsel (vaginale atrofie). De wanden van de vagina kunnen na de menopauze dunner worden. Dit kan pijn veroorzaken tijdens seks. Het gebruik van vaginale inserts die DHEA bevatten, kan de pijn tijdens seks tot 15% verminderen bij vrouwen na de menopauze. Voor deze aandoening is een voorgeschreven DHEA-product beschikbaar.

Mogelijk effectief voor …

Ouder wordende huid. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van DHEA via de mond of het aanbrengen op de huid het uiterlijk van de huid bij vrouwen na de menopauze en bij mensen ouder dan 60 jaar kan verbeteren.

Depressie. Sommige onderzoeken tonen aan dat het dagelijks innemen van 30-500 mg DHEA via de mond de symptomen van depressie verbetert. Lagere doses lijken niet te helpen. Sommige experts bevelen DHEA aan voor depressie als meer gebruikelijke medicijnen niet werken.
Onvermogen om zwanger te worden binnen een jaar na pogingen om zwanger te worden (onvruchtbaarheid). Uit het meeste onderzoek blijkt dat het nemen van DHEA gedurende 2 tot 3 maanden vóór in-vitrofertilisatie (IVF) de kans op zwangerschap en het krijgen van een baby zou kunnen verbeteren. Uit ander onderzoek blijkt echter dat het nemen van DHEA een miskraam bij vrouwen met IVF niet lijkt te voorkomen. Het is niet bekend of het gebruik van DHEA vrouwen helpt zwanger te worden zonder IVF.

Mogelijk niet effectief voor …

Veroudering. Het dagelijks innemen van DHEA gedurende maximaal 2 jaar lijkt de lichaamsvorm, botsterkte, spierkracht of levenskwaliteit niet te verbeteren bij mensen ouder dan 60 jaar met lage DHEA-waarden.
Spierkracht. Uit het meeste onderzoek blijkt dat DHEA de spierkracht bij volwassenen niet verbetert.
Fysieke prestaties bij oudere volwassenen. Uit het meeste onderzoek blijkt dat DHEA de fysieke prestaties bij oudere volwassenen niet verbetert. Maar het kan kwetsbare oudere vrouwen helpen.
Reumatoïde artritis (RA). Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van DHEA de symptomen van RA bij oudere mensen niet vermindert.

Waarschijnlijk niet effectief voor …

Geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie). Het meeste onderzoek toont aan dat het nemen van DHEA via de mond de mentale functie niet lijkt te verbeteren of de mentale achteruitgang bij gezonde ouderen, mensen met hiv of gezonde jonge volwassenen vermindert.
Een auto-immuunziekte waarbij de klieren die tranen en speeksel produceren beschadigd zijn (Sjogren-syndroom). Onderzoek toont aan dat het nemen van DHEA de symptomen van een aandoening die het Sjögren-syndroom wordt genoemd en die droge ogen en een droge mond veroorzaakt, niet verbetert.

Onvoldoende bewijs om effectiviteit te beoordelen voor …

Een erfelijke aandoening waarbij de bijnieren niet genoeg hormonen aanmaken (ziekte van Addison). De effecten van DHEA op de symptomen van de ziekte van Addison zijn niet duidelijk. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van DHEA symptomen zoals gewichtsverlies en verlies van botdichtheid kan verbeteren. Ander onderzoek toont aan dat het nemen van DHEA de meeste symptomen niet verbetert. Maar het kan de stemming en gevoelens van vermoeidheid verbeteren.


Een aandoening waarbij de bijnieren niet genoeg hormonen aanmaken (bijnierinsufficiëntie). De effecten van DHEA bij vrouwen met symptomen die verband houden met een tekort aan bijnierhormoon zijn niet duidelijk. Sommige onderzoeken tonen aan dat DHEA gevoelens van welzijn en seksualiteit kan verbeteren. Ander onderzoek toont aan dat DHEA geen voordelen biedt.
Atletische prestatie. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van DHEA de sprintprestaties bij vrouwelijke atleten niet verbetert.
Verbetering van groei en rijping bij meisjes met hormoontekort (atrichia pubis). Sommige vroege rapporten suggereren dat DHEA de groei en rijping bij meisjes met atrichia pubis zou kunnen helpen.


Hartziekte. Het is niet bekend of het nemen van DHEA hartaandoeningen kan helpen voorkomen of behandelen. Maar mensen met hartaandoeningen en lage DHEA-waarden in het lichaam lijken een groter risico te lopen op zaken als een hartaanval.
Abnormale cellen op het oppervlak van de baarmoederhals (cervicale dysplasie). Vroeg onderzoek toont aan dat DHEA, gegeven als vaginale insert gedurende 6 maanden, abnormale celgroei op de baarmoederhals verwijdert.


Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van DHEA de symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom vermindert.


Een longziekte die het ademen bemoeilijkt (chronische obstructieve longziekte of COPD). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van DHEA de longfunctie en loopafstand kan verbeteren bij mensen met COPD.

Hoe werkt het?


DHEA is een “hormoon” dat van nature in het lichaam wordt aangemaakt door de bijnieren in de buurt van de nieren en door de lever. DHEA helpt bij het maken van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen in het lichaam.

DHEA-niveaus lijken te dalen naarmate mensen ouder worden. DHEA-waarden lijken lager te zijn bij mensen met depressie, postmenopauzale vrouwen en vele andere aandoeningen.

Zijn er veiligheidsproblemen?


Bij orale inname: DHEA is MOGELIJK VEILIG bij juist gebruik. DHEA wordt tot 2 jaar veilig via de mond ingenomen, gewoonlijk in doses van 50 mg per dag. DHEA is MOGELIJK ONVEILIG bij orale inname in hoge doses of langdurig. Gebruik DHEA niet in doses hoger dan 50-100 mg per dag of gedurende een lange periode. Gebruik van hogere doses of langdurig gebruik kan de kans op mogelijk ernstige bijwerkingen vergroten.

Indien aangebracht op de huid: DHEA is MOGELIJK VEILIG bij juist gebruik. DHEA-crème is tot 1 jaar veilig op de huid aangebracht.

Bij toepassing in de vagina: DHEA is MOGELIJK VEILIG bij juist gebruik. DHEA-vaginale inserts worden tot 3 maanden veilig gebruikt.

Bijwerkingen van DHEA

De meest voorkomende bijwerkingen van DHEA zijn over het algemeen mild en kunnen acne en maagklachten omvatten. Acne komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Sommige vrouwen kunnen na het innemen van DHEA veranderingen in de menstruatiecyclus, abnormale haargroei en een diepere stem hebben. Mannen kunnen pijn in de borst of borstgroei ervaren.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: DHEA is MOGELIJK ONVEILIG bij gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het kan een hoger dan normaal niveau van een mannelijk hormoon genaamd androgeen veroorzaken. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Gebruik DHEA niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Vergrote prostaat: DHEA kan moeilijk urineren veroorzaken bij mensen met een vergrote prostaat, bekend als goedaardige prostaathypertrofie (BPH).

Diabetes: DHEA kan de werking van insuline in het lichaam beïnvloeden. Als u diabetes heeft, controleer dan uw bloedsuikerspiegel zorgvuldig als u DHEA gebruikt.

Hormoongevoelige aandoeningen zoals borstkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, endometriose of baarmoederfibromen: DHEA is een hormoon dat de werking van oestrogeen in het lichaam kan beïnvloeden. Gebruik DHEA niet als u een aandoening heeft die door oestrogeen kan worden verergerd.

Hoog cholesterol: DHEA kan het “goede cholesterol” verlagen. Als u een hoog cholesterolgehalte of hartaandoeningen heeft, overleg dan met uw zorgverlener voordat u DHEA inneemt.

Leverproblemen: DHEA kan leverproblemen verergeren. Gebruik DHEA niet als u leverproblemen heeft.

Depressie en stemmingsstoornissen: DHEA kan prikkelbaarheid, impulsiviteit en prikkelbaarheid veroorzaken bij mensen met stemmingsstoornissen. Als u een stemmingsstoornis heeft, bespreek dan DHEA met uw zorgverlener voordat u hem gaat gebruiken. Let ook goed op eventuele veranderingen in hoe u zich voelt.

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS): het nemen van DHEA kan deze aandoening verergeren. Gebruik DHEA niet als u PCOS heeft.

Zoek je volgende bestemming