Groot Hoefblad (butterbur), effectiviteit en bijwerkingen

Hoefblad is een struik die groeit in Europa en delen van Azië en Noord-Amerika, meestal in natte, drassige grond.

Hoefblad werd in het verleden gebruikt voor een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, zoals pijn, hoofdpijn, angst, hoest, koorts en maag-en urinewegen aandoeningen. Het werd ook topisch (op de huid) gebruikt om wondgenezing te verbeteren. Het wordt nog steeds veel toegepast bij   neus allergieën, allergische huidreacties, astma en migraine.
De bladeren, wortelstokken (ondergrondse stengels) en wortels van hoefblad worden gewoonlijk gebruikt  om vaste extracten voor tabletten te maken.

Is hoefblad effectief? Wat zegt de wetenschap:

• Een  literatuuronderzoek meldt dat in een klinische studie van 125 deelnemers, groot hoefblad net zo effectief was als een algemeen gebruikt oraal antihistaminicum voor allergie symptomen zoals jeukende ogen.

• Volgens een systematisch literatuuronderzoek is er bewijs voor de effectiviteit van hoefblad als ondersteunende behandeling van migraine

• Er zijn aanwijzingen dat hoefblad extract de symptomen die gepaard gaan met neus allergieën kan verminderen.

• Er is niet genoeg bewijs om de werkzaamheid en veiligheid van hoefblad voor allergische huidreacties en astma aan te tonen.

Bijwerkingen en Waarschuwingen

• De ruwe, onbewerkte hoefblad plant bevat stoffen, genaamd pyrrolizidine alkaloïden (PA’s). PA’s kunnen leverschade veroorzaken. Alleen hoefblad producten die worden verwerkt om PA’s te verwijderen en worden geëtiketteerd of gecertificeerd als PA-vrij kunnen worden gebruikt.

• Verschillende studies, waaronder een paar studies bij kinderen en adolescenten, hebben gemeld dat de PA-vrije hoefblad producten veilig zijn en goed verdragen worden bij inname via de mond in de aanbevolen doses voor maximaal 12 tot 16 weken. De veiligheid van langere-termijn gebruik is niet vastgesteld.

• Hoefblad kan oprispingen, hoofdpijn, jeukende ogen, maag en darm problemen, astma, vermoeidheid en slaperigheid veroorzaken.

• Groot hoefblad kan allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor planten, zoals ambrosia, chrysanten, goudsbloemen en madeliefjes veroorzaken.

• Hoefblad mag alleen worden gegeven aan kinderen onder toezicht van een huisarts.

Andere namen: Butterbur

Blatterdock, Bog Rhubarb, Bogshorns, Butter Bur, Butterburr, Butter-Dock, Butterfly Dock, Capdockin, Chapelière, Contre-Peste, Exwort, Flapperdock, Feuille de Pétasite, Fleur de Pétasite, Grand Bonnet, Herbe à la Peste, Herbe aux Teigneux, Japanese Butterbur, Japonica Petasites, Langwort, Pestwurz, Pétasite, Pétasite du Japon, Pétasite Hybride, Pétasite Japonaise, Pétasite Officinal, Pétasite Vulgaire, Petasites, Petasites hybridus, Petasites officinalis, Petasitidis Folium, Petasitidis Rhizoma, Petasitidis hybridus, Petasites Japonicus, Petasites Vulgaris, Plague Root, Purple Butterbur, Racine de Pétasite, Rhizome de Pétasite, Tussilago hybrida, Umbrella Leaves.

Zoek je volgende bestemming