Te weinig vitamine D leidt tot gewichtstoename

Oudere vrouwen die weinig vitamine D in hun bloed hebben, hebben waarschijnlijk meer kans op gewichtstoename, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers volgden 4600 vrouwen in de leeftijd van 65 jaar en ouder bijna 5 jaar lang.


Uit het onderzoek bleek dat vrouwen met weinig vitamine D in hun bloed gemiddeld een kilo zwaarder werden dan vrouwen met voldoende vitamine D. Hoewel het maar om een kilo gaat, kan dit naar verloop van tijd natuurlijk wel oplopen. Belangrijker nog: Volgens de onderzoekers had maar liefst 80% van de vrouwen een tekort aan vitamine D. Deze vitamine haalt het lichaam uit zonlicht. Een verklaring is, dat mensen door het risico op huidkanker steeds vaker zon mijden. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium, dus voor gezonde botten en de algemene gezondheid. Zeker oudere vrouwen lopen risico op osteoporose (ontkalking van de botten) en hebben juist voldoende vitamine D nodig, aldus de onderzoekers.

 

Zoek je volgende bestemming