Een langer leven met calcium en vitamine D?

Senioren die calcium supplementen nemen in combinatie met vitamine D kunnen wellicht hun leven verlengen, blijkt uit onderzoek.
Alleen de combinatie van vitamine d en calcium lijkt effectief.

Alleen vitamine D zonder calcium had geen effect. Het onderzoek toont volgens de onderzoekers een oorzakelijk verband aan. Vitamine d en calcium hebben positieve effecten op de algemene gezondheid. De combinatie vermindert het risico op botbreuken als gevolg van osteoporose en overlijden bij ouderen.
De onderzoekers hebben gegevens verzameld van meer dan 70000 ouderen van rond de 70 jaar. De combinatie vitamine d en calcium verminderde het risico op overlijden met 9 procent over een periode van 3 jaar. Het is bekend dat deze combinatie tot minder botbreuken leidt, maar het risico op overlijden was niet gerelateerd aan botbreuken. Het voordeel gaat verder dan dat. Waarom dit zo is hebben de onderzoekers niet kunnen achterhalen.
De uitkomsten van het onderzoek conflicteren met ander onderzoek naar calcium en gezondheid. Recentelijk is calcium in verband gebracht met een hoger risico op een hart aanval, (wel 86%). Het risico was echter niet gerelateerd aan calcium uit voeding.
Meer onderzoek is nodig. De veiligste optie lijkt om calcium vooral uit voeding te krijgen en niet zozeer uit supplementen.

 

Zoek je volgende bestemming