Sumak voor en nadelen

Sumak is een populair ingrediënt in mediterrane en Midden-Oosterse keukens. Bovendien gebruiken mensen het therapeutisch in de kruidengeneeskunde.
Wat is sumak?

Sumak is een bloeiende struik die behoort tot een plantenfamilie die bekend staat als Anacardiaceae. De wetenschappelijke naam is Rhus coriaria. Andere veel voorkomende leden van deze familie zijn cashewnoten en mangoplanten

Sumak gedijt in subtropische en gematigde klimaten en groeit over de hele wereld, inclusief verschillende delen van de Middellandse Zee, Azië en Afrika.

Er zijn meer dan 200 verschillende soorten sumak, die allemaal tot het geslacht Rhus behoren. Rhus coriaria – of Syrische sumak – is echter de variëteit die mensen het vaakst cultiveren voor culinair gebruik en kruidengeneeskunde

Sumak wordt gekenmerkt door de grote, dichte clusters van helderrood fruit van erwtformaat dat het produceert.

Mensen kunnen het verse fruit trekken om thee te zetten, maar vaker drogen en verpoederen ze het voor gebruik als kruidensupplement of culinaire smaakmaker.

Potentiële voordelen

Sumac is waarschijnlijk het best bekend als culinair kruid. Mensen gebruiken het ook al eeuwenlang in de traditionele kruidengeneeskunde.

Wetenschappelijk bewijs over de effecten van sumak bij mensen ontbreekt. Vroeg onderzoek suggereert echter dat het potentiële gezondheidsvoordelen kan hebben.

Bevat belangrijke voedingsstoffen

Het volledige voedingsprofiel van sumak blijft grotendeels onbekend, maar sommige onderzoeken suggereren dat het een groot aantal nuttige voedingsstoffen bevat. Deze omvatten vezels, gezonde vetten en enkele essentiële vitamines.

Uit een analyse van 2014 bleek dat uit voedingsoogpunt gedroogde sumak voor ongeveer 71% uit koolhydraten, 19% uit vet en 5% uit eiwitten bestaat.

Het grootste deel van het vet in sumak is afkomstig van twee specifieke soorten vet, bekend als oliezuur en linolzuur.

Oliezuur is een type enkelvoudig onverzadigd vet dat vaak wordt geassocieerd met de gezondheid van het hart. Het is toevallig ook het primaire vet dat wordt aangetroffen in andere veelvoorkomende plantaardige voedingsmiddelen, waaronder olijven en avocado’s.

Linolzuur is een soort essentieel meervoudig onverzadigd vet dat betrokken is bij het behoud van een gezonde huid en celmembranen.

Een chemische analyse uit 2004 van vers sumak fruit wees uit dat meer dan 14% ervan bestaat uit vezels, een voedingsstof die de spijsvertering ondersteunt .

Er zijn heel weinig gegevens over het precieze gehalte aan micro nutriënten van sumak, maar sommige onderzoeken suggereren dat het op zijn minst sporen van verschillende essentiële voedingsstoffen bevat, waaronder vitamine C, B6, B1 en B2.

Rijk aan antioxidanten

Sumac is rijk aan meerdere antioxidanten. Deskundigen denken dat dit de belangrijkste reden kan zijn voor het brede therapeutische potentieel van sumak.

Sumac bevat een breed scala aan chemische verbindingen met een krachtige antioxiderende werking, waaronder tannines, anthocyanen en flavonoïden.

Antioxidanten werken om uw cellen te beschermen tegen schade en verminderen oxidatieve stress in het lichaam.

Er zijn ook aanwijzingen dat antioxidanten in voedingsmiddelen zoals sumak een rol kunnen spelen bij het verminderen van ontstekingen. Ze kunnen helpen bij het voorkomen van ontstekingsziekten, zoals hartaandoeningen en kanker.
Kan een evenwichtige bloedsuikerspiegel bevorderen

Sommige onderzoeken suggereren dat sumak een effectief hulpmiddel kan zijn voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

Een studie uit 2014 onder 41 mensen met diabetes evalueerde de impact van een dagelijkse dosis sumak van 3 gram op de bloedsuikerspiegel en het gehalte aan antioxidanten .

Aan het einde van de drie maanden durende studie had de groep die het sumaksupplement ontving de gemiddelde bloedsuikerspiegel en antioxidantenniveaus significant verbeterd in vergelijking met degenen die een placebo namen .

Een ander soortgelijk onderzoek vroeg een groep van 41 mensen met diabetes om gedurende 3 maanden elke dag een dosis van 3 gram sumakpoeder in te nemen.

De sumakgroep ervoer een vermindering van 25% in circulerende insuline, wat suggereert dat hun insulinegevoeligheid mogelijk is toegenomen als gevolg van het sumaksupplement.

Op dit punt moeten wetenschappers meer onderzoek doen om te bepalen hoe sumak het beste past in een zorgplan voor diabetesmanagement.
Kan spierpijn verlichten

Een studie uit 2016 gaf 40 gezonde mensen een sumak-drank of een placebo om het potentieel van sumak om spierpijn te verlichten te onderzoeken.

Aan het einde van de 4 weken durende studie rapporteerde de groep die de sumak drank ontving significant minder door inspanning geïnduceerde spierpijn in vergelijking met de groep die de placebodrank kreeg .

De sumakgroep ervoer ook een significante toename van de circulerende antioxidantenniveaus. De auteurs van het onderzoek suggereerden dat dit mogelijk de waargenomen pijnverlichting heeft veroorzaakt ,

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe mensen sumak kunnen gebruiken om spierpijn te verlichten of trainingsprestaties bij grotere populaties te ondersteunen.

Mogelijke nadelen en veiligheidsmaatregelen

Sumak heeft een goede staat van dienst op het gebied van veiligheid en er zijn geen bijwerkingen gemeld in beschikbaar klinisch onderzoek.

Dat gezegd hebbende, omdat sumak verwant is aan cashewnoten en mango, willen mensen met allergieën voor die voedingsmiddelen misschien sumak vermijden om mogelijke allergische reacties te voorkomen.

Omdat sumak de bloedsuikerspiegel kan verlagen, wordt het ook niet aanbevolen als u medicijnen gebruikt die de bloedsuikerspiegel verlagen.

 

Omdat het voor ongetrainde mensen moeilijk kan zijn om onderscheid te maken tussen sumak en giftige sumak, moet u niet naar uw eigen sumak zoeken.

Hoe te gebruiken

Sumac is een onderscheidende specerij die u in voedsel of als kruidengeneesmiddel kunt gebruiken.
Culinair gebruik

Mensen gebruiken sumak meestal als specerij.

Net als veel andere culinaire kruiden, kan sumak de smaak en kleur van een verscheidenheid aan gerechten versterken. Het is vooral populair in de Midden-Oosterse en mediterrane keuken.

Sumac heeft een rijke rode kleur, een citrusachtige geur en een uitgesproken scherpe smaak die lijkt op citroensap. Mensen gebruiken het soms om een ​​zoetzure drank te maken die bekend staat als sumaklimonade.

Gedroogd en gemalen heeft sumak een grove, korrelige textuur. Gemalen sumak is geweldig voor het toevoegen van zuurgraad, helderheid en kleur aan veel gerechten, waaronder gegrild vlees en groenten, granen, gebak en desserts.

Mensen gebruiken het vaak om de smaak van kruidenwrijven, sauzen en dressings te versterken. Het is een belangrijk ingrediënt in de klassieke mediterrane kruidenmix die bekend staat als za’atar.
Kruidensupplementen

Sumac is in de handel verkrijgbaar als kruidensupplement. Mensen nemen het meestal in capsulevorm, maar je kunt het ook als thee of tinctuur gebruiken.

Vanwege een gebrek aan gegevens is er geen duidelijk vastgestelde dosis voor medicinaal gebruik van sumak. Dat gezegd hebbende, heeft klinisch onderzoek aangetoond dat doses tot 3 gram per dag veilig zijn.

Raadpleeg altijd uw arts voordat u sumak-supplementen aan uw welzijnsregime toevoegt, om er zeker van te zijn dat ze veilig en geschikt voor u zijn.

 

 

(Visited 165 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

negen + 14 =