Banting Dieet werkt het?

Het Banting-dieet dateert uit 1862 en werd aangeprezen als een bijna wonderbaarlijke manier om obesitas te behandelen. Hoewel enigszins aangepast, werd het in 2013 weer populair als een koolhydraatarme en vetrijke (LCHF) manier van eten.

Het dieet beperkt de inname van koolhydraten bijna volledig. Het belooft ook diabetes type 2 en hoge bloeddruk terug te dringen, en uw energieniveau en slaapkwaliteit te verbeteren – en dat alles terwijl het drastisch gewichtsverlies veroorzaakt.

Voor sommigen wordt het Banting-dieet een manier van leven, maar voor anderen is het beperken van hun inname van koolhydraten veel te beperkend en op de lange termijn niet houdbaar.

Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van het Banting-dieet en vertelt je of het werkt om af te vallen.

Het Banting-dieet elimineert bijna volledig één voedselgroep. Het moedigt echter aan om gezond voedsel te eten in plaats van bewerkte, en de vele gemeenschappen kunnen de nodige ondersteuning bieden om het dieet op de lange termijn te ondersteunen.

Wat is het Banting-dieet?

Het Banting-dieet werd voor het eerst aan William Banting voorgeschreven in 1862 door Dr. William Harvey als een dieet voor gewichtsverlies..

Het succes van William Banting met het dieet bracht hem ertoe een boekje te schrijven dat de koolhydraatbeperkte strategie voor gewichtsverlies populair maakte, in die mate dat het woord ‘banting’ de naam van de methode werd, evenals een werkwoord.

Onlangs bracht Tim Noakes, een Zuid-Afrikaanse wetenschapper en professor, de methode weer in de schijnwerpers nadat hij zelf het Banting-dieet had geprobeerd en het boek ‘Real Meal Revolution’ had geschreven. Zijn kijk op het dieet wordt Banting 2.0 genoemd.

Het oorspronkelijke Banting-dieet omvatte vier dagelijkse maaltijden, die voornamelijk bestonden uit proteïnen en beperkte koolhydraten – 30 gram droog brood bij elke maaltijd en 60-90 gram fruit als tussendoortje. Het beperkte brood, bonen, boter, melk, suiker, bier en aardappelen.

De aanpak van Tim Noakes is echter iets anders.

Banting 2.0 verdeelt het proces in vier fasen – observatie, herstel, transformatie en conservering – en biedt meerdere voedsellijsten en gestructureerde maaltijdplannen om de koolhydraatarme aanpak te vereenvoudigen.

Het beperkt koolhydraten tot op zekere hoogte nog steeds, en de samenstelling van de macro nutriënten lijkt op het keto-dieet met minder dan 5-10% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten, 65-90% uit vet en 10-35% uit eiwitten.

Toch beloven beide versies van het dieet extreem gewichtsverlies, hogere energieniveaus, verbeterde slaapkwaliteit, verminderde hongergevoelens en verhoogde gevoelens van algemeen welzijn.

Dit artikel gaat over de nieuwere versie van Noakes van het Banting-dieet.

Samenvatting

Het Banting-dieet is een koolhydraatarm en vetrijk dieet dat sterk lijkt op het keto-dieet. Het beweert het energieniveau, de slaap en het algehele welzijn te verbeteren en tegelijkertijd gewichtsverlies te veroorzaken.

Hoe het Banting-dieet te volgen

Het Banting-dieet is onderverdeeld in vier fasen die bedoeld zijn om de overgang naar een LCHF-manier (koolhydraatarm, vetrijk (LCHF)) van leven te vergemakkelijken.

 

Fase 1: observatie

Tijdens deze fase van 1 week moet u uw huidige dieet volgen zonder enige wijzigingen aan te brengen.

Het moedigt je aan om alles wat je eet bij te houden en te noteren om erachter te komen hoe je op voedsel reageert.
Fase 2: herstel

De herstelfase is bedoeld om uw darmgezondheid te herstellen en u te laten wennen aan de Banting-manier van eten.

Deze fase kan 2 tot 12 weken duren, afhankelijk van uw streefgewicht. Over het algemeen moet u het gedurende 1 week volgen voor elke 11 pond (5 kg) gewicht dat u wilt verliezen.

Gedurende deze tijd maak je kennis met een reeks voedsellijsten. Het is de bedoeling dat u alle voedingsmiddelen van de rode en lichtrode lijsten verwijdert en in plaats daarvan vertrouwt op die op de groene en oranje lijsten.

Een pluspunt is dat er in deze fase geen calorieëntelling of portiecontrole is.
Fase 3: transformatie

In de transformatiefase maak je kennis met het originele Banting-dieet.

Het vergt je nieuw ontwikkelde eetgewoonten en verlaagt je inname van koolhydraten om ketose te bereiken, wat bedoeld is om je in een snelle vetverbrandingsmodus te brengen.

Om dit mogelijk te maken, moedigt de methode je aan om vast te houden aan voedingsmiddelen op de Groene lijst, terwijl je die op de Oranje lijst toevoegt aan de no-go voedingsmiddelen – samen met de eerder genoemde Rode lijsten.

Deze derde fase duurt zo lang als je nodig hebt om het gewenste gewicht te bereiken, en je moet je maaltijden een paar keer bijhouden

dagen om de twee weken.

Bovendien omvat de fase “lifestyle-hacks”, zoals intermitterend vasten, trainingstips en slaap en meditatie om te voorkomen dat u een plateau voor gewichtsverlies bereikt.

De transformatiefase zou mentale helderheid, slaap, acne en huidirritaties moeten verbeteren, en zelfs gewrichtspijn moeten uitroeien.
Fase 4: conservering

Deze laatste fase, die oneindig zou moeten duren, begint zodra u het gewenste gewicht heeft bereikt. Het is bedoeld om u te helpen uw nieuwe gewicht op de lange termijn te behouden.

Dit is een meer flexibele fase, omdat u voedingsmiddelen die in de vorige fase niet zijn toegestaan, opnieuw kunt introduceren. Het doel is om te bepalen welke u veilig kunt eten zonder aan te komen.

Nogmaals, er wordt in deze fase geen eten gevolgd en u kunt de voedsellijsten als volgt volgen:

Groen: geen beperkingen
Oranje: eet met mate
Lichtrood: bijna nooit of bij speciale gelegenheden
Rood: nooit
Grijs: het is aan jou

U kunt altijd terugkeren naar de vorige fase als u het gevoel heeft dat u de controle over uw gewicht heeft verloren.

Samenvatting

Het Banting-dieet is onderverdeeld in vier fasen, maar is uiteindelijk bedoeld om u te begeleiden naar een nieuwe manier van leven. Je begint met het aanbrengen van wijzigingen in de tweede en derde fase, en de vierde biedt een beetje flexibiliteit.

Voedsel om te eten en te vermijden

Het Banting-dieet biedt meerdere voedsellijsten om te eten en te vermijden.
Groene lijst

Deze lijst bevat voedingsmiddelen die u zonder beperking mag eten.

Fruit en groenten: groene bladgroenten, artisjokharten, aubergine, asperges, bonen en spruitjes, broccoli, sperziebonen, kool, bloemkool, selderij, snijbiet, courgettes, komkommer, andijvie, venkel, knoflook, pompoen, boerenkool, prei, citroen en limoen, sla, schurft, champignons, olijven, uien, okra, palmharten, paprika, radicchio, radijs, rabarber, rucola, sjalotjes, spinazie, lente-uitjes, erwten, tomaten en rapen
Vlees, vis en gevogelte: alle vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, slachtafval en natuurlijk gezouten vlees (bijv. Pancetta, salami, parmaham, spek, schokkerig, coppa (capocollo) en biltong), eieren, zelfgemaakte bottenbouillon en kazen, zoals Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort, mozzarella, feta, ricotta, Cheddar, Gouda, Emmentaler, Parmezaanse kaas en pecorino
Drankjes: cafeïnevrije kruidenthee, gearomatiseerd water en gewoon water
Specerijen: alle soorten azijn en gefermenteerde sojasaus of tamari
Gefermenteerd voedsel: kokosyoghurt en kefir, kefirboter en kaas, kimchi, melkkefir, natuurlijk gefermenteerde augurken en zuurkool
Vetten: alle gesmolten dierlijk vet, avocado, boter, ghee, room, kokosolie, fruit- en notenolie, mayonaise en zaden

Oranje lijst

Volgens de methode bieden voedingsmiddelen op de Orange-lijst meerdere gezondheidsvoordelen, maar kunnen ze uw reis van gewichtsverlies belemmeren als ze zonder beperking worden geconsumeerd. Voedsel op deze lijst is dus bedoeld om met mate van te genieten.

Noten: alle rauwe noten en suikervrije notenpasta
Zuivel: melk en melkvervangers, kwark en roomkaas, volle yoghurt en zure room
Fruit: appels, abrikozen, bananen, bosbessen, bramen, kersen, clementines, verse vijgen, kruisbessen, granadilla, druiven, guave, jackfruit, kiwi, kumquats, litchis, loquats, mango’s, nectarines, sinaasappel, papaja, peren, perziken, kaki ananas, weegbree, pruimen, granaatappels, kweeperen, frambozen, stervrucht, aardbeien, mandarijnen, tamarindepulp en watermeloen
Drankjes: cafeïnehoudende thee en koffie
Peulvruchten en peulvruchten: alle peulvruchten, alfalfa, bonen, kikkererwten en linzen
Gefermenteerd voedsel: waterkefir en kombucha
Fruit en groenten: rode biet, pompoen, babymaïs, wortelen, kalebas, cassave, knolselderij, maïs, edamame, gouden bieten, Hubbard-pompoen, jicama, pastinaak, erwten, aardappelen, pompoenen, rutabagas, spaghettipompoen en zoete aardappelen

Lichtrode lijst

U zou bijna nooit voedingsmiddelen op deze lijst moeten consumeren.

Smoothies en groentesappen: fruit- en yoghurt-smoothies zonder bevroren yoghurt of ijs, evenals groentesappen zonder toegevoegd vruchtensap
Snoepjes en chocolade: pure chocolade (80% en meer), gedroogd fruit, honing en pure ahornsiroop
Glutenvrije granen: amarant, arrowroot, boekweit, zemelen, glutenvrije pasta, gierst, haver, popcorn, quinoa, rijst, sorghum, quinoa, tapioca en teff
Meel: amandel-, kokos-, maïs-, kikkererwten-, erwten- en rijstmeel, polenta en maïsmeel

Rode Lijst

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste lijst, omdat hierin de voedingsmiddelen staan ​​die u nooit mag eten.

Algemeen voedsel: fastfood, voedsel met toegevoegde suiker, frites en suikerachtige specerijen, zoals ketchup, dressings en marinades
Snoepgoed: alle zoetwaren en niet-donkere chocolaatjes, kunstmatige zoetstoffen, agave, fruit in blik, kokossuiker, siroop, fructose, glucose, jam, mout, rijstmoutstroop, suiker en golden syrup
Gluten: gerst, bulgur, couscous, durum, eenkoren, farina, grahammeel, Khorasan-tarwe (kamut), matze, orzo, rogge, griesmeel, spelt, triticale, tarwe en tarwekiemen
Graanproducten: alle commercial gepaneerd voedsel, ontbijtgranen en alle crackers
Drankjes: energiedranken, frisdranken, commerciële sappen, commerciële ijsthee, gearomatiseerde melk en milkshakes
Zuivelgerelateerde voedingsmiddelen: koffiecreamers, commerciële smeerkaas, gecondenseerde melk, ijs en commerciële bevroren yoghurt
Vetten: botersmeersels, koolzaadolie, maïsolie, katoenzaadolie, margarine en bakvet, rijstzemelenolie en zonnebloem- en saffloerolie
Verwerkt vlees: sterk verwerkte worsten en vlees dat met suiker is gezouten

Grijze lijst

De grijze lijst bevat voedingsmiddelen die passen bij het Banting-dieet, maar die uw vooruitgang zouden vertragen, dus u wordt overgelaten aan uw oordeel.

Traktaties: Banting gebakken goederen en suikervrij ijs
Zoetstoffen: xylitol, erythritol, isomalt, steviapoeder en sucralose
Drankjes: alle alcoholische dranken, eiwitshakes en supplementen
Vegetarische eiwitten: natuurlijk gefermenteerde tofu, erwteneiwit en bewerkte soja

Samenvatting

Het Banting-dieet moedigt je aan om sterk bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor gezonde. Het beperkt ook gluten, voedingsmiddelen met veel suiker, zetmeel, zuivelproducten en cafeïne.

 

Is het effectief om af te vallen?

Hoewel er geen onderzoek is naar het Banting-dieet zelf, is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat de LCHF-benadering voor gewichtsverlies ondersteunt.

Bij het beperken van koolhydraten wordt het lichaam gestimuleerd om de vetoxidatie te maximaliseren om aan de energiebehoefte te voldoen. Dit betekent dat LCHF-diëten voornamelijk afhankelijk zijn van vetten om energie te produceren.

Onderzoek suggereert dat er mogelijk twee verschillende mechanismen zijn achter het succes van het LCHF-dieet: verhoogde gevoelens van volheid en een specifiek metabolisch voordeel.

Studies tonen aan dat mensen met LCHF-diëten die onbeperkte toegang tot voedsel krijgen, niet noodzakelijkerwijs meer calorieën consumeren dan mensen met een vetarm, koolhydraatrijk (LFHC) dieet, omdat ze de neiging hebben om minder honger te voelen en dus hun algehele voedselinname verminderen.

Bovendien leiden LCHF-diëten meestal tot een hogere eiwitinname, wat ook een vol gevoel bevordert, en minder gevallen van rebound hypoglykemie of lage bloedsuikerspiegels, een veelvoorkomende oorzaak van honger bij mensen die een koolhydraatrijk dieet volgen .

Wat betreft het vermeende metabolische voordeel, schrijven wetenschappers het toe aan ofwel een verhoogd thermogeen effect van de eiwitinname, een hogere eiwitomzet voor gluconeogenese, of verlies van energie door de uitscheiding van ketonen in zweet of urine.

Het thermogene effect van voedsel is de energie die nodig is om de voedingsstoffen te verteren, te absorberen en af ​​te voeren, terwijl gluconeogenese de productie van glucose uit vetten of eiwitten is.

Door voedingsmiddelen op beide Rode lijsten te schrappen, is de kans groter dat u sneller afvalt, aangezien bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen worden geassocieerd met overgewicht.

Ten slotte kunnen de hierboven genoemde levensstijlhacks, zoals intermitterend vasten, ook bijdragen aan gewichtsverlies, aangezien is aangetoond dat het de stofwisseling verhoogt en meer vet verbrandt .

Samenvatting

Het Banting-dieet kan u helpen om af te vallen, omdat het een reeks strategieën combineert die vetverlies bevorderen, zoals het vergroten van uw gevoel van volheid, het elimineren van bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen en het beoefenen van intermitterend vasten.

Extra voordelen

Het volgen van een LCHF-dieet zoals het Banting-dieet kan tot andere potentiële gezondheidsvoordelen leiden.
Verbeterde metabolische markers

LCHF-diëten kunnen risicofactoren voor zowel type 2 diabetes als hartaandoeningen helpen verminderen.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat ze de nuchtere insuline- en bloedsuikerspiegels kunnen verlagen en de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren.Daarom winnen LCHF-diëten aan populariteit als mogelijke eerstelijnsbehandelingen voor diabetes type 2 (4, 10, 11).

Ze lijken ook de triglyceriden en hoge bloeddruk te verlagen, het HDL (goede) cholesterol te verhogen en niet-alcoholische leververvetting te keren (3, 4, 12).

In een studie van 12 weken bij 26 mensen met overgewicht verbeterden degenen die een LCHF-dieet volgden bijvoorbeeld hun glucose-, insulineresistentie-, triglyceriden-, HDL (goede) cholesterol- en HbA1c-spiegels in vergelijking met die in de HCLF-groep.

De HbA1c-test – of geglyceerde hemoglobinetest – meet uw gemiddelde bloedsuikerspiegels van de afgelopen 3 maanden en wordt gebruikt als een evaluatie-instrument voor de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.
Richt zich op gezond voedsel

Door bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen te beperken, leidt het dieet bijna automatisch tot een hogere inname van gezond, voedzamer voedsel.

Hoge inname van bewerkte voedingsmiddelen wordt geassocieerd met verhoogde oxidatieve stress en ontsteking, wat leidt tot de ontwikkeling van niet-overdraagbare chronische ziekten (NCD) zoals kanker en hartaandoeningen

se en daarmee het risico op sterfte verhogen .

Integendeel, gezonde eetpatronen die gericht zijn op het verhogen van de inname van fruit en groente lijken het risico te verminderen, aangezien hun voedingsstoffen oxidatieve stress en ontstekingen helpen verminderen.

Het Banting-dieet zal dus hoogstwaarschijnlijk uw gezondheid ten goede komen.

Samenvatting

Het Banting-dieet beperkt koolhydraten en bevordert de inname van gezond voedsel, wat leidt tot tal van gezondheidsverbeteringen.

Mogelijke nadelen

Hoewel het Banting-dieet tal van gezondheidsvoordelen biedt, kunnen de mogelijke nadelen ervan niet worden genegeerd.
Zeer restrictief

Afgezien van het elimineren van bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen, beperken de voedsellijsten van het Banting-dieet ook granen en beperken ze fruit, peulvruchten, zuivelproducten en noten.

Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van deze voedselgroepen gunstig kan zijn voor de preventie van diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker.

Bovendien maakt het dieet het voor veganisten en vegetariërs moeilijk om het plan te volgen, door peulvruchten, zuivelproducten en noten te beperken en tofu als een ‘grijs gebiedsvoedsel’ te classificeren.

Ten slotte kan het restrictieve karakter van het dieet het onderhoud op de lange termijn bemoeilijken, wat de effectiviteit ervan zou kunnen belemmeren.

Sommigen zullen echter merken dat de steun van online communities of de coaches en webinars van de cursus alles is wat ze nodig hebben om ze gaande te houden.
Bewijs op lange termijn ontbreekt

Hoewel de voordelen van een LCHF-patterin zoals het Banting-dieet veelbelovend lijken, is er niet genoeg menselijk bewijs om de veiligheid op de lange termijn te ondersteunen.

Sommige studies bij mensen en dieren suggereren mogelijke nadelige langetermijneffecten van LCHF-diëten op het LDL (slechte) cholesterolgehalte en de elasticiteit van de bloedvaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van het hart.

Er is echter meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe koolhydraatarme diëten de gezondheid van het hart gedurende langere perioden beïnvloeden.

Daarom zijn sommigen van mening dat de mogelijke nadelen van het volgen van dit type dieet op de lange termijn opwegen tegen de mogelijke voordelen ervan.

Samenvatting

Het Banting-dieet beperkt veel voedselgroepen die verband houden met meerdere gezondheidsvoordelen, en er is weinig bewijs voor de gezondheidseffecten op de lange termijn.

Voorbeeldmenu

Hier is hoe 3 dagen op het Banting-dieet eruit zouden zien tijdens het volgen van fase 2 (herstelfase):
Dag 1

Ontbijt: 2 à 3 eieren – roerei of gebakken – met avocado, kaas, tomaat en spek; kogelvrije koffie is ook toegestaan
Lunch: gegrilde visfilet met zoete aardappelpartjes en roerbakgroente
Snack: Griekse yoghurt en macadamianoten
Diner: een portie proteïne naar keuze – rundvlees, varkensvlees, kip of vis – geserveerd met gebakken groenten, een salade en bloemkoolpuree

Dag 2

Ontbijt: 1/4 kopje Banting-granola – geroosterde noten en zaden met wat kruiden – met yoghurt en 1 à 2 hardgekookte eieren
Lunch: een grote salade van gegrilde kip met kwark
Snack: appelschijfjes met notenboter
Diner: zalmfilet met avocado en gegrilde asperges

Dag 3

Ontbijt: kokosmelk-smoothie met mango, papaja en een handvol noten
Lunch: fajita’s van rundvlees met gegrilde uien, champignons en paprika’s en een salade
Snack: 1-2 kopjes (240-480 ml) bottenbouillon
Diner: Wraps van pulled pork sla met een kant van geroosterde kikkererwten

Hoewel snacks zijn inbegrepen, is het advies van het programma om tussendoortjes te vermijden en in plaats daarvan de vetinname van uw vorige maaltijd te verhogen om de honger te beteugelen.

Samenvatting

Het Banting-dieet moedigt je aan om drie LCHF-maaltijden te eten en alleen te snacken als dat nodig is.

 

Het Banting-dieet is een soort koolhydraatarm, vetrijk (LCHF) dieet dat voornamelijk zetmeelrijke, bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen beperkt, maar in plaats daarvan de inname van gezonde voedingsmiddelen bevordert om snel af te vallen.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is over het dieet zelf, suggereren onderzoeken naar LCHF-diëten dat ze metabolische markers voor hartaandoeningen en diabetes kunnen versterken.

Toch is het dieet zeer restrictief, en er is niet genoeg bewijs voor de langetermijneffecten van LCHF-diëten bij mensen.

Daarom kan het aanhouden van gezonde voedingsmiddelen en het verminderen van uw inname van bewerkte voedingsmiddelen terwijl u overschakelt naar een koolhydraatarm dieet een duurzamere maar efficiënte aanpak van gewichtsverlies zijn.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

veertien − 7 =