Tomaten geven minder risico op een beroerte?

Het eten van tomaten kan het risico op een beroerte verminderen, waarschijnlijk omdat ze lycopeen bevatten. Lycopeen geeft het fruit de rode kleur. Het is een sterke antioxidant die de gevaarlijke vrije radicalen kan elimineren. Vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA. Lycopeen heeft misschien andere eigenschappen dan andere antioxidanten, waardoor het de cellen op een andere manier kan beschermen.

Eerder onderzoek heeft laten zien dat een dieet rijk aan voeding waar veel lycopeen in zit kan helpen om het risico op prostaatkanker en andere kankers kan verminderen. Een nieuw Fins onderzoek heeft een link gevonden tussen lycopeen en bescherming tegen een beroerte. De onderzoekers hebben meer dan 1000 mannen van middelbare leeftijd gevolgd gedurende 12 jaar. Mannen die de meeste lycopeen in hun bloed hadden, hadden 55% minder kans op een beroerte. Zelfs 59% bij beroertes als gevolg van bloedproppen.
De uitkomsten waren een verassing. De onderzoekers wilden weten of ook andere antioxidanten een effect hadden op de kans op een beroerte, zoals alfa caroteen, bèta caroteen, vitamine A, vitamine E. Maar dit was niet het geval.
De Theorie
Behalve dat lycopeen vrije radicalen kan bestrijden, kan het ook zo zijn dat het ontstekingsremmend werkt, het cholesterol verlaagd, een verbeterde immuunfunctie geeft en dat het bloedproppen voorkomt. Al deze factoren kunnen de kans op een beroerte verminderen. Volgens de onderzoekers is het allemaal aannemelijk. Grotere onderzoeken zijn nodig om uit te zoeken of de bescherming tegen een beroerte het gevolg is van lycopeen, of gewoon van een gezonde levensstijl. Vergeet niet dat mensen die veel lycopeen binnenkrijgen over het algemeen waarschijnlijk meer groente eten en waarschijnlijk niet roken. De voordelen van lycopeen die tot nu toe gevonden zijn, zijn echter wel veelbelovend.
Heel veel lycopeen eten is volgens de onderzoekers niet nodig. Ze raden 10000 microgram per dag aan, uit voeding. Dat klinkt veel, maar het valt mee. Lycopeen zit niet alleen in tomaten, maar ook in bijvoorbeeld watermeloen en grapefruit. Om een idee te geven van de hoeveelheden lycopeen in tomaten:  In een plakje rauwe tomaat zit ongeveer 515 microgram lycopeen. In een half kopje tomatenpuree zit ongeveer 27000 microgram lycopeen.

 

Supplementen
De onderzoekers waarschuwen tegen lycopeen supplementen. Supplementen geven een pure vorm, maar je weet niet zeker hoeveel je uit voedsel haalt. Het kan zijn dat een supplement de verkeerde vorm van lycopeen geeft. Er zitten in voedsel veel stoffen die op lycopeen lijken, en die kunnen er juist voor zorgen dat lycopeen zoveel voordelen geeft.
Dus hou het bij een dieet met veel grapefruit, watermeloen en tomaten. Er is geen bewijs dat een teveel aan lycopeen uit voeding gevaarlijk is.

 

 

Zoek je volgende bestemming