rode gist rijst extract

Overzicht informatie


Rode gistrijst is het product van rijst die is gefermenteerd met een soort schimmel. Mensen gebruiken rode gistrijst als medicijn.

Rode gistrijst wordt via de mond ingenomen om het gewenste cholesterolgehalte bij gezonde mensen te handhaven en cholesterol te verlagen bij mensen met een hoog cholesterolgehalte.

In voedingsmiddelen wordt rode gistrijst gebruikt als kleurstof voor Peking eend.

Het actieve ingrediënt in rode gistrijst is hetzelfde als een van de actieve ingrediënten in geneesmiddelen op recept die statines worden genoemd. Statines worden gebruikt voor hoog cholesterol. Dat is de reden waarom rode gistrijst dezelfde mogelijke bijwerkingen, geneesmiddelinteracties en voorzorgsmaatregelen heeft als statines. U moet met uw zorgverlener praten als u van plan bent rode gistrijst in te nemen.

U bent misschien een rode gistrijstproduct tegengekomen genaamd Cholestin, vervaardigd door Pharmanex. Het was een van de meest bestudeerde rode gistrijstproducten. Oorspronkelijk bevatte Cholestin hetzelfde actieve ingrediënt dat in sommige statines wordt aangetroffen. Dit zorgde ervoor dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) Cholestin een niet-goedgekeurd medicijn noemde. Cholestin werd opnieuw geformuleerd zodat het actieve ingrediënt nu iets anders is.

Hoe werkt het?
Rode gist rijstsupplementen worden gemaakt door een bepaald soort schimmel op rijst te laten groeien in een gecontroleerde groeiomgeving om hoge niveaus van de actieve ingrediënten te kunnen vormen. Deze actieve ingrediënten zijn dezelfde als de voorgeschreven medicijnen die ‘statines’ worden genoemd.

Gebruik en effectiviteit?
Waarschijnlijk effectief voor
Hoge cholesterol. Onderzoek toont aan dat het nemen van rode gistrijstproducten tot 6 maanden het totale cholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid (LDL of “slechte”) cholesterol en triglyceriden kan verlagen. Maar deze rode gistrijstproducten bevatten dezelfde chemische stof als het “statine” medicijn lovastatine. Statines zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om cholesterol te verlagen. De FDA beschouwt rode gistrijstproducten die statines bevatten als illegale, niet-goedgekeurde medicijnen. Maar buiten de VS zijn rode gistrijstproducten die statines bevatten nog steeds beschikbaar. Sommige in de VS beschikbare rode gistrijstproducten bevatten weinig of geen statines. Het is niet bekend of deze rode gistrijstproducten veel doen om het cholesterolgehalte bij mensen met een hoog cholesterolgehalte te verlagen.Mogelijk effectief voorHartziekte. Het dagelijks nemen van 1,2 gram rode gistrijstextract gedurende gemiddeld 4,5 jaar vermindert het risico op hartaanvallen en overlijden bij mensen met een voorgeschiedenis van een hartaanval.
Hoog cholesterol en triglyceriden bij mensen met een HIV-infectie. Het eten van rode gistrijst via de mond lijkt het cholesterol- en triglyceridegehalte te verlagen bij mensen met een HIV-infectie.

Mogelijk niet effectief voor

Hoge bloeddruk. Het gebruik van rode gistrijst in combinatie met voorgeschreven bloeddrukverlagende medicijnen lijkt de bloeddruk niet meer te verlagen dan alleen het gebruik van voorgeschreven bloeddrukverlagende medicijnen.

Onvoldoende bewijs voor

Kanker. Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat het dagelijks gebruiken van 1,2 gram rode gistrijst gedurende ongeveer 4,5 jaar het risico om aan kanker te overlijden met 22% tot 56% vermindert. Maar het is niet bekend of rode gistrijst het risico op kanker vermindert.
Diabetes. Sommige vroege onderzoeken hebben aangetoond dat het dagelijks innemen van 600 mg rode gistrijst gedurende 8 weken het totale cholesterol, triglyceriden en bloedsuiker kan verlagen bij mensen met diabetes. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het tweemaal daags nemen van 600 mg rode gistrijst gedurende 12 weken de lipoproteïne met lage dichtheid (LDL of “slechte”) cholesterol en triglyceriden vermindert, evenals de lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL of “goede”) cholesterol verhoogt mensen met diabetes en leverziekte.
Leverziekte niet veroorzaakt door alcoholgebruik. Sommige onderzoeken tonen aan dat het tweemaal daags nemen van 600 mg rode gistrijst gedurende 12 weken de niveaus van leverenzymen geassocieerd met leverschade vermindert en de niveaus van bloedvetten verbetert bij mensen met diabetes en een bepaald type leverziekte die niet wordt veroorzaakt door alcoholgebruik.
Metaboolsyndroom. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van een combinatie van rode gistrijst en co-enzym Q10 eenmaal daags ’s avonds gedurende 2 maanden, samen met het volgen van een mediterraan dieet, de bloeddruk en cholesterol in het bloed meer verlaagt dan het dieet alleen bij mensen met het metabool syndroom.
Diarree.
Verbetering van de bloedcirculatie.
Indigestie.
Milt- en maagproblemen.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van rode gistrijst voor deze toepassingen te beoordelen

Bijwerkingen en veiligheid
Rode gistrijst is MOGELIJK VEILIG voor de meeste mensen wanneer het tot 4,5 jaar lang oraal wordt ingenomen.
Rode gistrijst bevat chemicaliën die hetzelfde zijn als de voorgeschreven medicijnen die ‘statines’ worden genoemd. Daarom kan rode gist ook bijwerkingen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met statines, zoals leverschade en ernstige spierpijn en spierbeschadiging.Er is ook bezorgdheid over de kwaliteit van het product. Vele rode gistrijstproducten bleken verschillende hoeveelheden van het statine-type chemicaliën te hebben. Sommige producten bevatten mogelijk geen en andere bevatten grote hoeveelheden, die waarschijnlijk meer ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Ernstige allergische reacties kunnen optreden na het inademen van rode gist rijst poeder.

Rode gistrijst die niet correct is gefermenteerd, kan citrinine bevatten. Citrinin is een gif dat nierschade kan veroorzaken.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Rode gistrijst is waarschijnlijk ONVEILIG wanneer oraal ingenomen tijdens de zwangerschap. Sommige chemicaliën in rode gistrijst hebben bij dieren geboorteafwijkingen veroorzaakt. Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van het gebruik van rode gistrijst tijdens het geven van borstvoeding. Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Leverproblemen: Rode gistrijst bevat chemicaliën die hetzelfde zijn als het statinegeneesmiddel lovastatine. Lovastatine kan leverschade veroorzaken. Sommige onderzoeken tonen aan dat rode gistrijst ook leverschade kan veroorzaken in dezelfde mate als lovastatine. Ander onderzoek toont echter aan dat rode gistrijst mogelijk geen leverproblemen veroorzaakt en de leverfunctie kan verbeteren bij mensen met bepaalde leverproblemen. Vanwege de gemengde resultaten moeten rode gistrijstproducten voorzichtig worden gebruikt of vermeden bij mensen met leverproblemen.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

4 × 1 =