De lichte en donkere kant van Kurkuma (curcumine)

Kurkuma wordt al lange tijd gebruikt voor problemen van het spijsverteringskanaal en de bloedsomloop. Onderzoeken van de afgelopen 50 jaar bij dieren hebben veel gezondheidsvoordelen laten zien van kurkuma. Het positieve effect van kurkuma is het gevolg van curcumine, het actieve bestanddeel van kurkuma.

Curcumine is een polyphenol. Het heeft een ontstekingsremmende werking, is een antioxidant en het heeft een antibacteriële en anti-fungale (schimmel) werking. Vandaar dat er van kurkuma verwacht wordt, dat het ondersteunend kan werken bij aandoeningen die niet reageren op behandeling, waaronder chronische ziekten. Hoewel kurkuma (curcumine) in veel landen als supplement wordt gebruikt, is het niet goedgekeurd voor welke menselijk ziekte of aandoening dan ook. Niettemin, experimenteel onderzoek bij dieren leidt tot grote interesse van mensen naar de werkzaamheid van kurkuma.

Ontstekingsreacties en DNA schade als gevolg van vrije radicalen zijn belangrijke onderdelen bij veel chronische ziekten. Van curcumine wordt gedacht dat et op beide processen een invloed kan hebben doordat het een antioxidant is en een ontstekingsremmende werking heeft. Chinese onderzoekers hebben ontdekt dat curcumine mogelijk verbetering kan geven bij chronische leverziekten als gevolg van teveel alcohol gebruik.

Kurkuma en afvallen

Zwaarlijvigheid leidt tot veel gezondheidsklachten, waaronder lever aandoeningen.

Experimenteel onderzoek steunt het idee dat curcumine kan helpen bij afvallen en het aantal ziektes door overgewicht kan verminderen. Zwaarlijvigheid wordt gekarakteriseerd door een lichte chronische ontsteking. Uit onderzoek blijkt dat zwaarlijvige muizen die curcumine kregen, minder slecht cholesterol hadden en ook gewicht verloren. Curcumine zorgt er kennelijk voor dat de vetcellen niet of minder geactiveerd worden.

Kurkuma en schimmels / bacteriën

Andere onderzoeken tonen de werking van curcumine aan tegen bepaalde bacteriën en schimmels.

Hoewel al deze onderzoeken bij dieren veelbelovend zijn, is er nog weinig dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek gedaan naar de effecten van kurkuma op de gezondheid van mensen. Sommige wetenschappers wijzen op het feit dat curcumine snel afgebroken wordt in het lichaam en dat de hoeveelheden curcumine in het bloed nooit genoeg kunnen zijn om belangrijke voordelen voor de gezondheid te geven.

Een strategie zou kunnen zijn om de hoeveelheid kurkuma (curcumine) dusdanig te verhogen dat het wel vrij beschikbaar is voor het lichaam. Dit brengt een probleem met zich mee. Grote hoeveelheden kurkuma kunnen schadelijk zijn voor het lichaam onder bepaalde voorwaarden. Uit onderzoek gedaan in 1976 bleek al, dat kurkuma schade kan toebrengen aan het DNA en dat het chromosomale veranderingen teweeg kan brengen. Ook volgende onderzoeken hebben deze bevinding bevestigd. De resultaten van deze onderzoeken stellen de veiligheid van kurkuma ter discussie. Veranderingen in het DNA zijn immers een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van kanker. In 1993 heeft de “Amerikaanse National Toxicology program” een belangrijk rapport gepubliceerd over de carcinogene werking van een organisch extract van kurkuma, genaamd turmeric oleoresin.

Kurkuma en kanker

Muizen en ratten die dit door de voeding kregen gedurende 3 maanden tot twee jaar, kregen problemen op het gebied van maagzweren, maag en darm ontstekingen, het had negatieve invloed op de schildklier, er was enig bewijs voor kankerverwekkende activiteit, vooral darmkanker.

Een ander onderzoek heeft gevonden dat kurkuma longkanker bij muizen bevordert. Ook is het mogelijk dat kurkuma ervoor zorgt dat ijzer slecht gemetaboliseerd wordt bij muizen, dit kan leiden tot een ernstig ijzertekort, zeker wanneer het ijzergehalte al laag was.

Het beste advies

Er zijn zowel positieve als negatieve effecten van het gebruik van kurkuma (curcumine) omschreven. Totdat duidelijk is hoe en onder welke omstandigheden kurkuma leidt tot positieve effecten, is het beter om geen grote hoeveelheden kurkuma te consumeren, bijvoorbeeld als supplement. Het is niet bekend welke factoren leiden tot welke uitkomsten. Er is meer onderzoek gedaan naar de positieve effecten van kurkuma dan naar de negatieve. Dit betekent niet dat het effect van kurkuma per definitie voordelig uitpakt. Momenteel is de aanname dat lage doseringen kurkuma geen negatieve effecten op de gezondheid op korte termijn hebben, al kunnen kleine hoeveelheden gedurende langere periodes wel zorgen voor diarree en misselijkheid.

Mensen die overwegen kurkuma supplementen te gebruiken zouden er zich van bewust moeten zijn, dat het niet bekend is wat de lange termijn effecten van kurkuma zijn op de gezondheid en dat deze ook kunnen verschillen per dosering en persoon.

Dosering volwassenen *bron

  • verse wortel: 1.5 – 3 g per dag
  • gedroogd poeder: 1 – 3 g per dag
  • gestandaardiseerd poeder (curcumine): 400 – 600 mg, 3 times per day

Bij kinderen is geen onderzoek gedaan

* Turmeric | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed

Zoek je volgende bestemming