Sam-e Effectiviteit en bijwerkingen

S-adenosyl-L-methionine (ook wel S-adenosyl methionine, S-adenosylmethionine, SAMe of SAM-e , ademetionine  en vaak afgekort als SAM en AdoMet) is een chemische stof die van nature wordt gevonden in het lichaam.Het is vooral betrokken bij functies in de hersenen en de lever.  SAMe wordt verkocht  als een voedingssupplement.

Effectiviteit:

Sam-e is waarschijnlijk effectief bij depressie. Een aantal onderzoeken toont aan dat het bij bepaalde personen net zo goed kan werken als tricyclische antidepressiva. Sam-e moet niet genomen worden in combinatie met antidepressiva.

Sam-e is waarschijnlijk effectief bij artritis. Het kan evengoed werken als aspirine of vergelijkbare medicijnen. Het duurt wel langer voordat het effect heeft. Het kan een maand duren voordat de symptomen verbeteren.

 

Bijwerkingen:

Sam-e is voor de meeste mensen veilig wanneer het voor korte tijd gebruikt wordt. Het kan soms gasvorming, braken, diarree, constipatie, droge mond, hoofdpijn, milde slapeloosheid, anorexia, zweten, duizeligheid en nervositeit veroorzaken, vooral bij hogere doses. Er is weinig bekend over de lange termijn effecten van sam-e.

Het gebruikt van Sam-e door mensen met een depressie kan soms angstige gevoelens veroorzaken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:

Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van het gebruik van SAMe tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Bipolaire stoornis: Gebruik van sam-e kan ertoe leiden dat mensen met een bipolaire stoornis van een depressie naar een manie gaan.
De ziekte van Parkinson: Sam-e kan de symptomen van Parkinson verergeren.
Chirurgie: Sam-e kan van invloed zijn op het centrale zenuwstelsel.  Stop de inname van SAMe minstens 2 weken vóór een geplande operatie.

Aids:
Pneumocystis jiroveci of Pneumocystis carinii is een gist die verantwoordelijk kan zijn voor longontstekingen bij mensen met een verminderd immuunsysteem, zoals het geval is bij o.m. aids.

Het is waarschijnlijk dat het gebruik van sam-e de groei van deze gist kan bevorderen.

Zoek je volgende bestemming