Damiana, wat is het en is het gevaarlijk?

Damiana is een wilde struik die groeit in Mexico, Midden-Amerika en West-Indië. Van het blad en de stengel worden medicijnen gemaakt.

Mensen gebruiken damiana voor een lichte “high”, als afrodisiacum, om maagklachten te behandelen en voor andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen.

Hoe werkt het?
Damiana bevat chemicaliën die de hersenen en het zenuwstelsel kunnen aantasten.
Gebruik en effectiviteit?
Onvoldoende bewijs voor

Zwaarlijvigheid.
Seksuele problemen die bevrediging tijdens seksuele activiteit verhinderen.
Als afrodisiacum.
Atletische prestatie.
Astma.
Suikerziekte.
Hoofdpijn.
Bedplassen.
Depressie.
Nerveus maagklachten.
Constipatie.
Het mentale en fysieke uithoudingsvermogen vergroten.
Symptomen van de menopauze.
Premenstrueel syndroom (PMS).
Voor een “high”, bij inademing.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van damiana voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Damiana is mogelijk niet veilig. Er zijn ernstige bijwerkingen geweest bij gebruik in zeer hoge doses. Convulsies en andere symptomen vergelijkbaar met hondsdolheid of strychnine vergiftiging zijn gemeld na inname van 200 gram damiana-extract.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of damiana veilig kan worden gebruikt tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Diabetes: Damiana kan de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes beïnvloeden. Let op tekenen van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en controleer uw bloedsuikerspiegel zorgvuldig als u diabetes heeft en damiana gebruikt.

Chirurgie: aangezien damiana de bloedglucosespiegels lijkt te beïnvloeden, bestaat de zorg dat het de bloedglucoseregulatie tijdens en na de operatie zou kunnen verstoren. Stop met het gebruik van damiana ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

12 − een =