Glucomannan, veiligheid en bijwerkingen

Glucomannan is een voedingsvezel. Het wordt meestal gemaakt van de wortel van de konjac-plant. Glucommanan-poeder, capsules en tabletten worden als medicijn gebruikt.

Glucomannan wordt gebruikt voor constipatie, diabetes en hoog cholesterol. Sommige mensen nemen glucomannan in voor hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze andere toepassingen van glucomannan te ondersteunen.

In voedingsmiddelen wordt glucomannaan gebruikt als verdikkingsmiddel of geleermiddel. Het wordt ook als voedingsvezel in voedsel opgenomen.

Hoe werkt het?


Glucomannan kan in de maag en darmen werken door water te absorberen en zo een dikke vezel te vormen die constipatie behandelt. Het kan ook de opname van suiker en cholesterol uit de darmen vertragen, de suikerspiegel bij diabetes onder controle houden en het cholesterolgehalte verlagen.


Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Constipatie. Door glucomannan via de mond in te nemen, kan constipatie bij volwassenen worden verlicht. Het kan ook constipatie bij kinderen verminderen, maar de resultaten zijn gemengd.


Suikerziekte. Glucomannan via de mond innemen lijkt het cholesterol, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk bij mensen met diabetes te verlagen.
Hoge cholesterol. Door glucomannan via de mond in te nemen, lijkt het cholesterolgehalte te verbeteren bij mensen met of zonder hoog cholesterol.

Onvoldoende bewijs voor

Snelle maaglediging (dumpingsyndroom). Het dumpingsyndroom treedt op wanneer voedsel te snel van de maag naar de darmen gaat. Hierdoor kan het lichaam een ​​grote hoeveelheid insuline afgeven, wat een lage bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het innemen van glucomannan via de mond helpt voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt na het eten bij mensen die risico lopen op deze aandoening. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens.


Hoge bloeddruk. Vroeg onderzoek toont aan dat glucomannan de bloeddruk zou kunnen verbeteren bij mensen met hoge bloeddruk.


Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Vroeg onderzoek toont aan dat het toevoegen van glucomannan aan de behandeling met methimazol en propranolol helpt om de schildklierhormoonspiegels te verlagen bij mensen met een overactieve schildklier.


Zwaarlijvigheid en afvallen. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van glucomannan via de mond het gewichtsverlies bij volwassenen en kinderen met overgewicht en obesitas verbetert. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens.


Aandoeningen gekenmerkt door aanhoudende en terugkerende gastro-intestinale symptomen (functionele gastro-intestinale stoornissen).
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om glucomannan voor deze toepassingen te beoordelen.


Bijweringen en veiligheid Glucomannan


Bij orale inname: Glucomannanpoeder of -meel is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen wanneer het als voedsel wordt geconsumeerd. Glucomannanpoeder en -capsules zijn MOGELIJK VEILIG bij gebruik als medicijn, op korte termijn. Maar vaste tabletten met glucomannaan zijn MOGELIJK ONVEILIG voor volwassenen. Deze tabletten kunnen verstoppingen van de keel of darmen veroorzaken.


Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:

Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van glucomannan als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: Glucomannanpoeder en -capsules zijn MOGELIJK VEILIG voor de meeste kinderen bij gebruik als medicijn, op korte termijn. Maar vaste tabletten met glucomannan zijn WAARSCHIJNLIJK ONVEILIG. Deze tabletten kunnen verstoppingen van de keel of darmen veroorzaken.

Diabetes: Glucomannan kan de bloedsuikerspiegel verstoren. Houd de bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten als u diabetes heeft en glucomannan gebruikt.

Chirurgie: Glucomannan kan de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie verstoren. Stop met het gebruik van glucomannan ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Interacties?
Matige interactie

Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Medicijnen voor diabetes (antidiabetica) werken samen met GLUCOMANNAN

Glucomannan kan de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes type 2. Diabetesmedicijnen worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als u glucomannan samen met diabetesmedicatie gebruikt, kan uw bloedsuikerspiegel te laag worden. Houd uw bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten. De dosis van uw diabetesmedicatie moet mogelijk worden gewijzigd.

Sommige medicijnen die voor diabetes worden gebruikt, zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia), chloorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) en andere .

Medicijnen die via de mond worden ingenomen (orale geneesmiddelen) werken samen met GLUCOMANNAN

Glucomannan neemt stoffen op in de maag en darmen. Het gebruik van glucomannan samen met medicijnen die via de mond worden ingenomen, kan de hoeveelheid medicijn die uw lichaam absorbeert verminderen en de effectiviteit van uw medicatie verminderen. Om deze interactie te voorkomen, moet u glucomannan ten minste één uur na de medicatie die u via de mond heeft ingenomen, innemen.

Wellicht ook interessant:

Cascara

lijnzaad

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

4 × 5 =