Meidoorn supplement, voordelen en bijwerkingen

Meidoorn is een plant. De bladeren, bessen en bloemen van meidoorn worden gebruikt om medicijnen te maken.

Meidoorn wordt gebruikt voor aandoeningen van het hart en de bloedvaten zoals congestief hartfalen (CHF), pijn op de borst en een onregelmatige hartslag. Het wordt ook gebruikt om zowel lage bloeddruk als hoge bloeddruk, “verharding van de slagaders” (atherosclerose) en hoog cholesterol te behandelen. Tot nu toe suggereert onderzoek dat meidoorn effectief kan zijn bij de behandeling van congestief hartfalen, maar er is niet genoeg onderzoek gedaan naar andere hartgerelateerde toepassingen om te weten of het voor hen effectief is.

Sommige mensen gebruiken meidoorn bij spijsverteringsklachten zoals indigestie, diarree en buikpijn. Het wordt ook gebruikt om angst te verminderen, als kalmerend middel, om de urineproductie te verhogen en voor menstruatieproblemen.

Meidoorn wordt ook gebruikt om lintworm en andere darminfecties te behandelen.

Sommige mensen brengen meidoorn op de huid aan voor steenpuisten, zweren en zweren.

Je vindt meidoorn tussen de ingrediënten in plakjes gekonfijt fruit, jam, gelei en wijn.

Overleg met uw arts of apotheker voordat u meidoorn inneemt als u medicijnen gebruikt. Het heeft belangrijke interacties met verschillende voorgeschreven medicijnen.

Hoe werkt het?


Meidoorn kan helpen de hoeveelheid bloed die tijdens de samentrekkingen uit het hart wordt gepompt te verbeteren, de bloedvaten te verwijden en de overdracht van zenuwsignalen te vergroten.

Meidoorn lijkt ook een bloeddrukverlagende activiteit te hebben, blijkt uit vroeg onderzoek. Het lijkt de bloedvaten verder van het hart te ontspannen. Het lijkt erop dat dit effect te wijten is aan een component in meidoorn genaamd proanthocyanidine.

Onderzoek suggereert dat meidoorn cholesterol, lipoproteïne met lage dichtheid (LDL, of “slechte cholesterol”) en triglyceriden (vetten in het bloed) kan verlagen. Het lijkt de ophoping van vetten in de lever en de aorta (de grootste slagader in het lichaam, nabij het hart) te verminderen. Meidoornfruit-extract kan het cholesterol verlagen door de uitscheiding van gal te verhogen, de vorming van cholesterol te verminderen en de receptoren voor LDL’s te versterken. Het lijkt ook een antioxiderende werking te hebben.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Hartfalen. Sommige specifieke meidoornproducten (Faros 300 van Lichtwer Pharma, Crataegutt forte van Wilmer Schwabe Pharmaceuticals of HeartCare, Nature’s Way) lijken sommige symptomen van hartfalen te verbeteren bij sommige mensen met licht tot matig hartfalen. Ander onderzoek toont echter aan dat deze producten hartfalen zelfs kunnen verergeren en het risico op overlijden of ziekenhuisopname kunnen verhogen.

Onvoldoende bewijs voor

Ongerustheid. Er zijn aanwijzingen dat meidoorn, gecombineerd met magnesium en Californische papaver (een product genaamd Sympathyl, dat niet verkrijgbaar is in de VS), nuttig kan zijn bij de behandeling van milde tot matige angststoornissen.
Pijn op de borst (“angina pectoris”). Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van meidoorn pijn op de borst kan verminderen.
Hoge bloeddruk Sommige onderzoeken tonen aan dat meidoorn de bloeddruk kan verlagen, maar ander onderzoek toont geen voordeel aan.
Verminderde hartfunctie.
Bloedcirculatieproblemen.
Onregelmatige hartslag (aritmieën).
Lage bloeddruk.
Hoge cholesterol.
Spiertrekkingen.
Sedatie.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van meidoorn voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Meidoorn is MOGELIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij gebruik in de aanbevolen doses op korte termijn (tot 16 weken). Het is niet bekend of meidoorn veilig is bij langdurig gebruik.

Bij sommige mensen kan meidoorn misselijkheid, maagklachten, vermoeidheid, zweten, hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, bloedneuzen, slapeloosheid, opwinding en andere problemen veroorzaken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende bekend over het gebruik van meidoorn tijdens zwangerschap en borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Hartziekte: Meidoorn kan een wisselwerking hebben met veel voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt om hartaandoeningen te behandelen. Als u een hartaandoening heeft, gebruik dan geen meidoorn zonder de aanbeveling van uw zorgverlener.

Chirurgie: Meidoorn kan de bloedstolling vertragen en het risico op bloeding tijdens en na de operatie verhogen. Stop met het gebruik van meidoorn ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Interacties?
Grote interactie

Gebruik deze combinatie niet
!

Digoxin (Lanoxin)

Digoxine (Lanoxin) helpt de hartslag sterker te kloppen. Meidoorn lijkt ook het hart te beïnvloeden. Het gebruik van meidoorn samen met digoxine (Lanoxin) kan de effecten van digoxine versterken en het risico op bijwerkingen verhogen. Gebruik geen meidoorn als u digoxine (Lanoxin) gebruikt zonder overleg met uw arts.

Medicijnen voor hoge bloeddruk (bètablokkers)

Meidoorn kan de bloeddruk verlagen. Het gebruik van meidoorn samen met medicatie voor hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat uw bloeddruk te laag wordt.

Sommige medicijnen voor hoge bloeddruk zijn onder meer atenolol (Tenormin), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), nadolol (Corgard), propranolol (Inderal) en andere.

Medicijnen voor hoge bloeddruk (calciumantagonisten)

Meidoorn kan de bloeddruk verlagen. Het gebruik van meidoorn samen met medicatie voor hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat uw bloeddruk te laag wordt.

Sommige medicijnen voor hoge bloeddruk zijn onder meer nifedipine (Adalat, Procardia), verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), diltiazem (Cardizem), isradipine (DynaCirc), felodipine (Plendil), amlodipine (Norvasc) en andere.

Medicijnen voor mannelijke seksuele disfunctie (fosfodiësterase-5-remmers) werken samen met HAWTHORN

Meidoorn kan de bloeddruk verlagen. Sommige medicijnen voor seksuele disfunctie bij mannen kunnen ook de bloeddruk verlagen. Het gebruik van meidoorn samen met medicijnen voor seksuele disfunctie bij mannen kan ervoor zorgen dat uw bloeddruk te laag wordt.

Sommige medicijnen voor seksuele disfunctie bij mannen zijn sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) en vardenafil (Levitra).

Medicijnen die de bloedstroom naar het hart verhogen (nitraten)

Meidoorn verhoogt de bloedstroom. Meidoorn gebruiken met medicijnen die ook de bloedtoevoer naar het hart verhogen, kan de kans op duizeligheid en duizeligheid vergroten.

Sommige van deze medicijnen die de bloedtoevoer naar het hart verhogen, zijn onder meer nitroglycerine (Nitro-Bid, Nitro-Dur, Nitrostat) en isosorbide (Imdur, Isordil, Sorbitraat).

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

3 + tien =