Citroenbalsem extract (Citroenmelisse): voordelen en bijwerkingen

Citroenmelisse is een overblijvend kruid uit de muntfamilie. De bladeren, die een mild citroenaroma hebben, worden gebruikt om medicijnen te maken. Citroenmelisse wordt alleen of als onderdeel van verschillende combinatieproducten met meerdere kruiden gebruikt.

Citroenmelisse wordt gebruikt voor angst, stress, slapeloosheid, indigestie (dyspepsie), dementie, de ziekte van Alzheimer en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om veel van deze toepassingen te ondersteunen.

In voedingsmiddelen en dranken worden het extract en de olie van citroenmelisse als smaakstof gebruikt.

Hoe werkt het?
Citroenmelisse bevat chemicaliën die een kalmerend, kalmerend effect lijken te hebben. Het kan ook de groei van sommige virussen verminderen.

Gebruik en effectiviteit
Mogelijk effectief voor

Ziekte van Alzheimer. Citroenmelisse gedurende 4 maanden via de mond innemen kan de opwinding verminderen, het denken verbeteren en de symptomen van de ziekte van Alzheimer verminderen. Citroenmelisse-aromatherapie is ook gebruikt bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Maar er is geen betrouwbaar bewijs dat een voordeel van deze vorm van citroenmelisse ondersteunt.
Ongerustheid. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van een specifiek product met citroenmelisse (Cyracos van Naturex SA) symptomen vermindert bij mensen met angststoornissen. Vroeg onderzoek toont ook aan dat het nemen van een product met citroenmelisse plus 12 andere ingrediënten (Klosterfrau Melissengeist van Klosterfrau) angstsymptomen zoals nervositeit of nervositeit vermindert.
Koortsblaasjes (herpes labialis). Het aanbrengen van een lippenbalsem met een extract van citroenmelisse (LomaHerpan van Infectopharm) op koortsblaasjes lijkt de genezingstijd te verkorten en de symptomen te verminderen als het in de vroege stadia van de infectie wordt aangebracht.
Slapeloosheid. Het gebruik van citroenmelisse (Cyracos van Naturex SA) tweemaal daags gedurende 15 dagen verbetert de slaap bij mensen met slapeloosheid. Het gebruik van citroenmelisse in combinatie met andere ingrediënten lijkt ook de slaapkwaliteit te verbeteren bij mensen met slaapstoornissen. Vroeg onderzoek toont aan dat het één- of tweemaal daags innemen van 1-2 tabletten van een specifiek product dat citroenmelisse en valeriaanwortel bevat (Euvegal forte van Schwabe Pharmaceuticals), slaapproblemen kan verminderen die gepaard gaan met rusteloosheid bij kinderen jonger dan 12 jaar. Het is niet bekend of het effect hiervan laatste product is te wijten aan citroenmelisse, valeriaan of de combinatie.
Spanning. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een enkele dosis citroenmelisse de kalmte en alertheid verhoogt bij volwassenen met mentale stress. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het toevoegen van citroenmelisse aan voedsel of drank angst vermindert en geheugen en alertheid verbetert tijdens mentale tests. Citroenmelisse lijkt ook angstig gedrag bij kinderen tijdens tandheelkundige onderzoeken te verminderen. Het nemen van citroenmelisse samen met andere ingrediënten in een lage dosis lijkt angst tijdens psychologische stress in een laboratorium te verminderen. Maar het nemen van de combinatie met een hogere dosis lijkt de door stress veroorzaakte angst te verergeren.

Onvoldoende bewijs voor

Geheugen- en denkvaardigheden (cognitieve functie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van een enkele dosis citroenmelisse de nauwkeurigheid verbetert, maar de prestaties van een getimede geheugentest vertraagt. Ander vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van citroenmelisse in combinatie met andere ingrediënten het herinneren van woorden bij volwassenen onder de 63 jaar lijkt te verbeteren. Maar het lijkt niet gunstig te zijn bij oudere volwassenen.
Overmatig huilen bij zuigelingen (koliek). Het geven van bepaalde producten met citroenmelisse en andere ingrediënten aan zuigelingen met koliek gedurende 1-4 weken lijkt de huiltijd te verkorten. Het kan ook het aantal zuigelingen bij wie koliek verdwijnt, verhogen. De producten die in onderzoek worden gebruikt, zijn onder meer ColiMil van Milte Italia SPA, ColiMil Plus van Milte Italia SPA en Calma-Bebi van Bonomelli.
Ziekten die het denken verstoren (dementie). Het is onduidelijk of citroenmelisse helpt bij het verminderen van agitatie bij mensen met dementie. Resultaten uit onderzoek zijn tegenstrijdig.
Depressie. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van citroenmelisse met bevrucht eipoeder de symptomen van depressie niet verbetert in vergelijking met het innemen van alleen bevruchte eipoeder.
Indigestie (dyspepsie). Een specifiek product dat citroenmelisse en andere ingrediënten bevat (Iberogast van Steigerwald Arzneimittelwerk GmbH) lijkt zure reflux, maagpijn, krampen, misselijkheid en braken te verbeteren. Een vergelijkbaar combinatieproduct dat ook citroenmelisse bevat (STW 5-II van Steigerwald Arzneimittelwerk GmbH) lijkt de maag- en darmklachten te verbeteren bij mensen met indigestie.
Weeën. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van citroenmelisse na de bevalling de pijn na de bevalling ongeveer net zo effectief vermindert als het gebruik van het medicijn mefenamic.
Een langdurige aandoening van de dikke darm die maagpijn veroorzaakt (prikkelbare darmsyndroom of IBS).
Emotioneel leed veroorzaakt door extreme focus op een lichamelijk symptoom (somatische symptoomstoornis).
Misselijkheid en overgeven.
Gas (winderigheid).
Hoofdpijn.
Kiespijn.
Menstruatiekrampen (dysmenorroe).
Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).
Kanker.
Insectenbeten.
Langdurige zwelling (ontsteking) van de luchtwegen in de longen (chronische bronchitis).
Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie).
Hoge bloeddruk.
Andere condities.

Er is bewijs nodig om de effectiviteit van citroenmelisse voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid
Bij orale inname: Citroenmelisse is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij gebruik in voedselhoeveelheden. Citroenmelisse is MOGELIJK VEILIG bij orale inname in medicinale hoeveelheden, op korte termijn. Het is tot 4 maanden veilig gebruikt in onderzoek. Bijwerkingen zijn over het algemeen mild en kunnen onder meer een verhoogde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, duizeligheid en piepende ademhaling omvatten. Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van citroenmelisse bij langdurig gebruik.

Indien aangebracht op de huid: Citroenmelisse is MOGELIJK VEILIG voor volwassenen in medicinale hoeveelheden. Het kan huidirritatie en verhoogde symptomen van koortslip veroorzaken.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of citroenmelisse veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Baby’s en kinderen. Citroenmelisse is MOGELIJK VEILIG als het gedurende ongeveer een maand op de juiste manier via de mond wordt ingenomen.

Suikerziekte. Citroenmelisse kan de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met diabetes. Let op tekenen van een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en controleer uw bloedsuikerspiegel zorgvuldig als u diabetes heeft en citroenmelisse gebruikt.

Chirurgie: Citroenmelisse kan te veel slaperigheid veroorzaken in combinatie met medicijnen die tijdens en na de operatie worden gebruikt. Stop met het gebruik van citroenmelisse ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

Schildklieraandoening: er bestaat bezorgdheid dat citroenmelisse de schildklierfunctie kan veranderen, de schildklierhormoonspiegels kan verlagen en de vervangingstherapie van schildklierhormoon kan verstoren. Vermijd citroenmelisse als u een schildklieraandoening heeft.

Matige interactie met medicijnen

Wees voorzichtig met deze combinatie
!

Sedatieve medicatie (CZS-depressiva) interageert met CITROENBALSEM

Citroenmelisse kan slaperigheid en sufheid veroorzaken. Medicijnen die slaperigheid veroorzaken, worden kalmerende middelen genoemd. Het gebruik van citroenmelisse samen met kalmerende medicijnen kan te veel slaperigheid veroorzaken.

Sommige kalmerende medicijnen zijn onder meer clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), fenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien) en andere.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

19 + 15 =