Het Grapefruit dieet, nuttig of niet?

Het grapefruit dieet bestaat al sinds 1930, maar werkt het ook? Het is niet gemakkelijk om het dieetplan te vinden. Er zijn veel verschillende versies in omloop met eigen voedsellijsten en menu’s. Natuurlijk hebben ze een ding gemeen: grapefruit eten, grapefruit sap drinken of capsules met grapefruit extract slikken voor elke maaltijd.

grapefruit

Grapefruit bevat veel vitamine C, vezels en kleine hoeveelheden voedingsstoffen dus is het gezond. Maar of het een magische vetverbrander is, is maar zeer de vraag.

 

 

De theorie

Grapefruit bevat een speciaal enzym dat vet kan verbranden. Niemand heeft ooit echt goed uitgelegd hoe het werkt. Het is ook niet duidelijk of andere citrusvruchten dit enzym ook bevatten. De meeste diëten vragen om een strikte benadering van de voorgeschreven menu’s.

Hoe het werkt

De oude diëten die nu allemaal online te vinden zijn hebben behalve grapefruit nog iets gemeen. Je mag maar beperkte hoeveelheden voedsel eten uit bepaalde voedingsgroepen. Beperkte opties geven betekent gewoon dat je minder calorieën binnenkrijgt. Grapefruit enzym of niet.

Welk dieetplan je ook kiest, je moet 3 keer per dag grapefruit eten bij elke maaltijd. Een van de oude dieetplannen vraagt om twee eieren, grapefruit en 2 plakjes bacon voor het ontbijt. Lunch en diner: grapefruit, vlees en salade of gekookte groenten.

Hoe zit het met afvallen? Werkt het?

Het is niet helemaal duidelijk wat de effectiviteit van het dieet is. In 2004 is onderzoek gedaan naar dit dieet. De deelnemers verloren gemiddeld 1,5 kilogram in 12 weken. Overigens is het onderzoek wel betaald door de citrusvruchten industrie.

 

Gezond?

Het dieet is naar alle waarschijnlijkheid niet gezond. Tenminste, de wat oudere diëten raden aan om minder dan 1200 calorieën per dag te eten. Dit is in ieder geval niet gezond.

Volgens de experts heeft grapefruit geen speciale eigenschappen die gewichtsverlies bevorderen. Grapefruit is gezond, maar een strikt grapefruit dieet niet. Het dieet is dus niet aan te raden.

Zoek je volgende bestemming