Zwaarlijvigheid zit in de genen?

Onderzoekers hebben een gen ontdekt bij muizen dat voor zwaarlijvigheid zorgt. Bij het verwijderen van het gen kunnen de muizen niet meer zwaarlijvig worden, zelfs als ze een dieet eten met veel vet. Deze bevinding kan misschien relevant zijn voor mensen.

 

Het maakt niet uit dat de muizen een dieet krijgen met veel vet, ze worden er niet dik van. Het is misschien mogelijk om dit resultaat ook bij mensen te verkrijgen, met bestaande technologie die dit specifieke gen kan (target). Het onderzoek bij de muizen heeft 2 jaar geduurd en werd gepubliceerd in het tijdschrift : Journal of Lipid Research.

Het onderzoeksteam heeft muizen gekweekt zonder het Plin2 gen. Dit gen produceert een proteïne die de vetopslag en het metabolisme reguleert. Ze zagen onmiddellijk dat de muizen niet het vermogen hadden om dik te worden. Normaal gesproken eten muizen die veel vette voeding krijgen alsof hun leven er van afhangt, maar deze muizen niet. Ze aten niet meer en waren ook actiever.

Hun vetcellen waren 20% kleiner dan dat van gewone muizen en ze lieten niet dezelfde soort ontstekingen zien als gewone muizen. Deze ontstekingen worden normaal gesproken gerelateerd aan zwaarlijvigheid. Leverziekten als gevolg van obesitas zijn veelvoorkomend bij knaagdieren en bij mensen. De muizen zonder Plin2 gen hadden geen leverziekten. De muizen waren gezonder, hadden meer gevoeligheid voor insuline en er was minder ontstekingsreacties in de vetcellen. De onderzoekers willen nu weten hoe het werkt. De afwezigheid van het gen zou tot gevolg kunnen hebben dat vet sneller gemetaboliseerd wordt. De onderzoekers willen beter begrijpen waarom dit tot resultaat heeft dat de muizen niet te veel eten. Volgens dit onderzoek is het van belang dat men begrijpt hoe Plin2 de energie balans kan beïnvloeden.

De mechanismen waarmee het lichaam een teveel aan voeding voelt en hoe individuen zich daar op kunnen aanpassen, of juist niet kunnen aanpassen, is belangrijk bij de bestrijding van overgewicht. De gevolgen voor mensen kunnen groot zijn, omdat ook mensen het Plin2 gen hebben. Dit zou kunnen betekenen dat er eindelijk een manier is gevonden om zwaarlijvigheid bij mensen een halt toe te roepen .Dit zou een grote doorbraak zijn.

 

(Visited 57 times, 1 visits today)