Lipase enzymen, wat je moet weten.

Lipase is een stof die betrokken is bij de afbraak van vetten tijdens de spijsvertering. Het wordt in veel planten, dieren, bacteriën en schimmels aangetroffen. Sommige mensen gebruiken lipase als medicijn.

Lipase wordt het meest gebruikt voor indigestie (dyspepsie), brandend maagzuur en andere gastro-intestinale problemen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.

Verwar lipase niet met pancreasenzymproducten. Pancreasenzymproducten bevatten meerdere ingrediënten, waaronder lipase. Sommige van deze producten zijn goedgekeurd door de Amerikaanse FDA voor spijsverteringsproblemen als gevolg van een aandoening van de alvleesklier (pancreasinsufficiëntie).

Hoe effectief is het?

 

De effectiviteitsclassificaties voor LIPASE zijn als volgt:
Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Indigestie (dyspepsie). Sommige vroege bewijzen tonen aan dat het nemen van lipase maagklachten niet vermindert bij mensen met indigestie na het eten van een maaltijd met veel vet.
Groei en ontwikkeling bij premature baby’s. Moedermelk bevat lipase. Maar gedoneerde moedermelk en zuigelingenvoeding bevatten geen lipase. Vroeg onderzoek toont aan dat het toevoegen van lipase aan deze producten de meeste premature baby’s niet helpt om sneller te groeien. Het kan helpen om de groei bij de kleinste baby’s te vergroten. Maar bijwerkingen zoals gasvorming, koliek, maagpijn en bloeding kunnen ook toenemen.
Coeliakie.
Ziekte van Crohn.
Maagzuur.
Taaislijmziekte.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van lipase voor deze toepassingen te beoordelen.

Hoe werkt het?
Lipase lijkt te werken door vet in kleinere stukjes af te breken, waardoor de spijsvertering gemakkelijker wordt.

Zijn er zorgen over de veiligheid?
Bij orale inname: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of lipase veilig is of wat de bijwerkingen kunnen zijn.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of lipase veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: een specifieke vorm van lipase, galzout-gestimuleerde lipase genaamd, is MOGELIJK ONVEILIG bij te vroeg geboren baby’s wanneer het aan de formule wordt toegevoegd. Het kan bijwerkingen in de darmen versterken. Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of andere vormen van lipase veilig zijn bij zuigelingen of kinderen of wat de bijwerkingen kunnen zijn.

 

Welke dosis wordt er gebruikt?
De juiste dosis lipase hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de gebruiker, de gezondheid en verschillende andere aandoeningen. Op dit moment is er niet voldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikt doseringsbereik voor lipase te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd per se veilig zijn en dat doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de relevante aanwijzingen op productetiketten volgt en raadpleeg uw apotheker, arts of andere zorgverlener voor gebruik.

Andere namen
Galzoutafhankelijke lipase, galzoutgestimuleerde lipase, carboxylesterlipase, Lipasa, recombinante galzoutafhankelijke lipase, triacylglycerol lipase, triglyceride lipase.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

dertien + 11 =