Saccharomyces boulardii extract, voordelen en bijwerkingen

Wat is het?
Saccharomyces boulardii is een gist. Het werd eerder geïdentificeerd als een unieke gistsoort. Nu wordt aangenomen dat het een stam is van Saccharomyces cerevisiae. Maar Saccharomyces boulardii is anders dan andere stammen van Saccharomyces cerevisiae, algemeen bekend als biergist en bakkersgist. Saccharomyces boulardii wordt gebruikt als medicijn.

Saccharomyces boulardii wordt het meest gebruikt voor de behandeling en preventie van diarree, inclusief infectieuze typen zoals rotavirale diarree bij kinderen. Het heeft enig bewijs van gebruik voor andere soorten diarree, acne en een infectie van het spijsverteringskanaal die tot zweren kan leiden.

Ziekte van het coronavirus 2019 (COVID-19): er is geen goed bewijs om het gebruik van Saccharomyces boulardii voor COVID-19 te ondersteunen. Volg in plaats daarvan gezonde levensstijlkeuzes en bewezen preventiemethoden.

Hoe effectief is het?

De effectiviteitsclassificaties voor SACCHAROMYCES BOULARDII zijn als volgt:
Waarschijnlijk effectief voor …

Diarree. Onderzoek toont aan dat het geven van Saccharomyces boulardii aan kinderen met diarree de duur ervan tot wel 1 dag kan verminderen. Maar Saccharomyces boulardii lijkt minder effectief te zijn dan conventionele medicijnen tegen diarree, zoals loperamide (Imodium).
Diarree veroorzaakt door rotavirus. Door Saccharomyces boulardii te geven aan zuigelingen en kinderen met diarree veroorzaakt door rotavirus, kan de duur van diarree met ongeveer 1 dag worden verminderd.

Mogelijk effectief voor …

Acne. Onderzoek toont aan dat het innemen van Saccharomyces boulardii via de mond de verschijning van acne helpt verbeteren.
Diarree bij mensen die antibiotica gebruiken (antibiotica-gerelateerde diarree). Het meeste onderzoek toont aan dat Saccharomyces boulardii diarree kan helpen voorkomen bij volwassenen en kinderen die met antibiotica worden behandeld. Voor elke 9-13 patiënten die met Saccharomyces boulardii worden behandeld tijdens de behandeling met antibiotica, zal één persoon minder antibiotica-gerelateerde diarree ontwikkelen.
Infectie van het maagdarmkanaal door bacteriën genaamd Clostridium difficile. Het gebruik van Saccharomyces boulardii samen met antibiotica lijkt te helpen voorkomen dat Clostridium difficile-gerelateerde diarree terugkeert bij mensen met een voorgeschiedenis van recidief. Het gebruik van Saccharomyces boulardii samen met antibiotica lijkt ook de eerste episodes van Clostridium difficile-geassocieerde diarree te helpen voorkomen. Maar experts raden het gebruik van Saccharomyces af om eerste afleveringen te voorkomen.
Een infectie van het spijsverteringskanaal die kan leiden tot zweren (Helicobacter pylori of H. pylori). Het gebruik van Saccharomyces boulardii via de mond samen met de standaard H. pylori-behandeling helpt bij de behandeling van deze infectie. Ongeveer 12 mensen moeten worden behandeld met aanvullende Saccharomyces boulardii voor één patiënt die anders geïnfecteerd zou blijven om te worden genezen. Het gebruik van Saccharomyces boulardii helpt ook bij het voorkomen van bijwerkingen zoals diarree en misselijkheid die optreden bij standaard H. pylori-behandeling. Dit kan mensen helpen hun standaardbehandeling voor H. pylori af te maken.
Diarree bij mensen met hiv / aids. Inname van Saccharomyces boulardii via de mond lijkt diarree gerelateerd aan HIV te verminderen.
Reizigersdiarree. Het via de mond innemen van Saccharomyces boulardii lijkt reizigersdiarree te voorkomen.

Mogelijk niet effectief voor …

Schade aan het darmkanaal bij te vroeg geboren baby’s (Necrotiserende enterocolitis; NEC). Onderzoek toont aan dat het toedienen van Saccharomyces boulardii aan premature baby’s NEC of overlijden door welke oorzaak dan ook niet voorkomt.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Een infectie van de darmen die diarree veroorzaakt (cholera). Saccharomyces boulardii lijkt de cholerasymptomen niet te verbeteren, zelfs niet bij standaardbehandelingen.

Een type inflammatoire darmaandoening (ziekte van Crohn). Het gebruik van Saccharomyces boulardii lijkt het aantal stoelgangen bij mensen met de ziekte van Crohn te verminderen. Vroeg onderzoek toont ook aan dat het nemen van Saccharomyces boulardii samen met mesalamine mensen met de ziekte van Crohn kan helpen langer in remissie te blijven. Maar het nemen van Saccharomyces boulardii alleen lijkt mensen met de ziekte van Crohn niet te helpen langer in remissie te blijven.

Taaislijmziekte. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van Saccharomyces boulardii via de mond de schimmelinfecties in het spijsverteringskanaal van mensen met cystische fibrose niet vermindert.
Hartfalen. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van Saccharomyces boulardii de hartfunctie kan verbeteren bij mensen met hartfalen.
Hoge cholesterol. Vroeg onderzoek toont aan dat Saccharomyces boulardii het cholesterolgehalte niet lijkt te beïnvloeden.
Een langdurige aandoening van de dikke darm die maagpijn veroorzaakt (prikkelbare darmsyndroom of IBS). Onderzoek toont aan dat het nemen van Saccharomyces boulardii de kwaliteit van leven verbetert bij mensen met diarree-overheersende of gemengde IBS. Maar Saccharomyces boulardii lijkt de meeste IBS niet te verbeteren

symptomen zoals maagpijn, urgentie of een opgeblazen gevoel.
Infectie van de darmen door parasieten. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van Saccharomyces boulardii via de mond samen met antibiotica diarree en maagpijn vermindert bij mensen met amoebe-infecties.
Geelverkleuring van de huid bij zuigelingen (neonatale geelzucht). Sommige baby’s ontwikkelen geelzucht na de geboorte als gevolg van hoge bilirubinespiegels. Het toedienen van Saccharomyces boulardii aan voldragen baby’s kan geelzucht voorkomen en de behoefte aan fototherapie bij een klein aantal van deze baby’s verminderen. Maar het is niet bekend of Saccharomyces boulardii het risico op geelzucht bij baby’s met een verhoogd risico vermindert. Het geven van Saccharomyces boulardii aan zuigelingen samen met fototherapie verlaagt de bilirubinespiegels niet beter dan alleen fototherapie.

Baby’s geboren met een gewicht van minder dan 2500 gram. Het geven van een Saccharomyces boulardii-supplement na de geboorte lijkt de gewichtstoename en voeding bij premature baby’s met een laag geboortegewicht te verbeteren.

Overmatige groei van bacteriën in de dunne darm. Vroeg onderzoek toont aan dat het toevoegen van Saccharomyces boulardii aan een behandeling met antibiotica de groei van bacteriën in de darmen beter vermindert dan antibiotica alleen.

Een type inflammatoire darmaandoening (colitis ulcerosa). Vroeg onderzoek toont aan dat het toevoegen van Saccharomyces boulardii aan standaard mesalamine-therapie de symptomen kan verminderen bij mensen met milde tot matige colitis ulcerosa.
Aften.
Koorts blaasjes.
Hoge cholesterol.
Netelroos.
Lactose intolerantie.
Ziekte van Lyme.
Urineweginfecties (UTI’s).
Schimmelinfecties.
Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om Saccharomyces boulardii voor deze toepassingen te beoordelen.

Hoe werkt het?


Saccharomyces boulardii wordt een “probioticum” genoemd, een vriendelijk organisme dat helpt bij het bestrijden van ziekteverwekkende organismen in de darmen, zoals bacteriën en gisten.

Zijn er zorgen over de veiligheid en zijn er bijwerkingen bij saccharomyces boulardii ?


Bij orale inname: Saccharomyces boulardii is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen bij orale inname tot 15 maanden. Het kan bij sommige mensen gas veroorzaken. In zeldzame gevallen kan het schimmelinfecties veroorzaken die zich via de bloedbaan naar het hele lichaam kunnen verspreiden (fungemia).

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Kinderen: Saccharomyces boulardii is MOGELIJK VEILIG voor kinderen wanneer het op de juiste manier via de mond wordt ingenomen. Diarree bij kinderen moet echter worden onderzocht door een arts voordat Saccharomyces boulardii wordt gebruikt.

Zwangerschap en borstvoeding: Er is onvoldoende betrouwbare informatie over de veiligheid van het gebruik van Saccharomyces boulardii als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Ouderen: Ouderen kunnen een verhoogd risico op schimmelinfecties hebben bij gebruik van Saccharomyces boulardii. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Verzwakt immuunsysteem: er bestaat enige bezorgdheid dat het nemen van Saccharomyces boulardii fungemia kan veroorzaken, de aanwezigheid van gist in het bloed. Het werkelijke aantal gevallen van aan Saccharomyces boulardii gerelateerde fungemia is moeilijk te bepalen. Het risico lijkt echter het grootst te zijn voor mensen die erg ziek zijn of een verzwakt immuunsysteem hebben. Vooral mensen met katheters, degenen die sondevoeding krijgen en degenen die worden behandeld met meerdere antibiotica of antibiotica die werken bij een breed scala aan infecties, lijken het grootste risico te lopen. In veel gevallen was fungemia het gevolg van besmetting van de katheter door lucht, omgevingsoppervlakken of handen die besmet waren met Saccharomyces boulardii.

Gistallergie: mensen met een gistallergie kunnen allergisch zijn voor producten die Saccharomyces boulardii bevatten, en het is het beste om deze producten te vermijden.

Zijn er interacties met medicijnen?

Wees waakzaam met deze combinatie.
Medicijnen voor schimmelinfecties (antischimmelmiddelen)
Saccharomyces boulardii is een schimmel. Medicijnen tegen schimmelinfecties helpen schimmel in en op het lichaam te verminderen. Het gebruik van Saccharomyces boulardii met medicijnen tegen schimmelinfecties kan de effectiviteit van Saccharomyces boulardii verminderen.
Sommige medicijnen voor schimmelinfecties zijn fluconazol (Diflucan), caspofungine (Cancidas), itraconazol (Sporanox), amfotericine (Ambisome) en andere.

Andere namen
Probiotic, Probiotique, Saccharomyces, Saccharomyces Boulardii CNCM I-745, Saccharomyces Boulardii HANSEN CBS 5926, Saccharomyces Boulardii Lyo CNCM I-745, Saccharomyces Cerevisiae Boulardii, Saccharomyces Cerevisiae (Boulardii), Saccharomyces Saccharomyces Cerevisiae (Boulardii), Saccharomyces Saccharomyces Boulardii) 5926, Saccharomyces cerevisiae var boulardii, S. Boulardii, SCB.

Wellicht ook interessant om te lezen:

Probiotica nuttig?

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

10 − vier =