6 voordelen van Lucuma-poeder

Lucuma is de vrucht van de Pouteria lucuma-boom afkomstig uit Zuid-Amerika.

Het heeft een harde, groene buitenkant en zacht, geel vruchtvlees met een droge textuur en een zoete smaak die vaak wordt vergeleken met een mix van zoete aardappel en butterscotch .

Lucuma, ook wel het ‘goud van de Inca’s’ genoemd, wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang als een traditionele remedie gebruikt.

Het wordt meestal aangetroffen in de vorm van poedersupplementen en wordt aangeprezen vanwege de vele potentiële gezondheidsvoordelen.

Bovendien wordt het vanwege zijn zoete smaak gebruikt als een gezonder alternatief voor tafelsuiker en andere populaire zoetstoffen.

Hier zijn 6 verrassende voordelen van lucumapoeder.

1. Voedzamer dan de meeste zoetstoffen

Lucuma kan rauw worden gegeten, maar wordt meestal aangetroffen in een gedroogde, poedervormige supplementvorm die vaak als natuurlijke zoetstof wordt gebruikt.

Een eetlepel (7,5 gram) lucumapoeder levert:

Calorieën: 30
Eiwit: 0 gram
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 6 gram
Suikers: 1,5 gram
Vezels: 2 gram

Lucuma bevat minder suiker maar meer voedingsstoffen dan tafelsuiker. Meer specifiek bevat het ongeveer de helft van de koolhydraten en 75% minder suiker dan dezelfde hoeveelheid tafelsuiker.

Lucumapoeder biedt ook een relatief goede hoeveelheid van zowel oplosbare als onoplosbare vezels, in tegenstelling tot de meeste andere gangbare zoetstoffen, zoals tafelsuiker.

Onoplosbare vezels voegen volume toe aan uw ontlasting en voorkomen constipatie door voedsel soepel door uw darmen te laten bewegen.

Oplosbare vezels voeden uw gunstige darmbacteriën, die op hun beurt vetzuren met een korte keten  produceren, zoals acetaat, propionaat en butyraat. Deze worden vervolgens door cellen in uw darmen als voedsel gebruikt, waardoor ze gezond blijven.

Deze vetten met een korte keten beschermen ook tegen ontstekingen en verbeteren de symptomen van darmaandoeningen, waaronder prikkelbare darmsyndroom (IBS), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa .

Een eetlepel (7,5 gram) lucumapoeder bevat ook wat calcium, ijzer, kalium, niacine en vitamine C – hoewel deze hoeveelheden over het algemeen minder dan 1% van de dagelijkse hoeveelheid (DV) beslaan. Toch is het voedzamer dan andere populaire zoetstoffen.

Lucumapoeder bevat weinig suiker en toch relatief veel vezels. Het bevat ook kleinere hoeveelheden andere voedingsstoffen, waaronder calcium en ijzer.

2. Bevat verschillende antioxidanten

Lucuma bevat een verscheidenheid aan antioxidanten, dit zijn krachtige verbindingen die uw cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door zeer reactieve moleculen, de zogenaamde vrije radicalen.

Het consumeren van een dieet dat rijk is aan antioxidanten kan helpen beschermen tegen gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat lucuma bijzonder rijk is aan polyfenolen en carotenoïden, twee groepen antioxidanten die bekend staan ​​om hun ontstekingsremmende, kankerbestrijdende en hartgezondheidsbevorderende eigenschappen.

Het bevat vooral veel xanthofylen, een groep carotenoïden die verantwoordelijk is voor de gele kleur van lucuma waarvan wordt aangenomen dat het de gezondheid van het oog en een goed zicht bevordert.

Lucuma zit ook boordevol vitamine C, een voedingsstof met antioxiderende eigenschappen die veel belangrijke rollen in uw lichaam speelt, zoals het ondersteunen van het gezichtsvermogen, een sterk immuunsysteem en de gezondheid van het hart.

Bovendien wordt aangenomen dat de polyfenolen in lucuma een sterke bescherming bieden tegen chronische aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen.

Onderzoek naar de specifieke soorten antioxidanten in lucuma is echter beperkt en er zijn meer studies nodig om de potentiële voordelen van deze vrucht als antioxidant volledig te begrijpen.

Lucuma is rijk aan antioxidanten, zoals carotenoïden en polyfenolen, die bescherming kunnen bieden tegen verschillende aandoeningen, waaronder diabetes en hartaandoeningen.

3. Kan de bloedsuikerspiegel ten goede komen

Ondanks dat het rijk is aan koolhydraten, kan lucuma enige bescherming bieden tegen diabetes type 2.

Dit kan gedeeltelijk komen doordat de meeste koolhydraten complex zijn. Koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën :

Suikers. Dit zijn koolhydraten met een korte keten die in veel voedingsmiddelen worden aangetroffen. Voorbeelden zijn glucose, fructose en lactose. Ze worden snel verteerd en kunnen leiden tot pieken in uw bloedsuikerspiegel.
Zetmeel. Dit zijn langere ketens van suikers die in je darmen worden afgebroken tot suikers. Ze hebben meer tijd nodig om te verteren en het is minder waarschijnlijk dat ze de bloedsuikerspiegel drastisch verhogen.
Vezel. Dit is een soort niet-verteerbare koolhydraten die wordt afgebroken en als voedsel wordt gebruikt door gunstige darmbacteriën. Het helpt bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Suikers worden als eenvoudig beschouwd

koolhydraten, terwijl zetmeel en vezels als complex worden beschouwd. Van complexe koolhydraten, zoals het zetmeel en de vezels die de meeste koolhydraten in lucuma vormen, is aangetoond dat ze een gezonde bloedsuikerspiegel bevorderen (16).

Bovendien kan de oplosbare vezel in lucuma beschermen tegen diabetes door de insulinegevoeligheid te verbeteren en pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen na een maaltijd of tussendoortje.

Bovendien toont reageerbuisonderzoek aan dat de bloedsuikerverlagende mechanismen van lucuma vergelijkbaar kunnen zijn met die van bepaalde antidiabetica.

Het verhindert de werking van het alfa-glucosidase-enzym, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van complexe koolhydraten in eenvoudige suikers die de bloedsuikerspiegel doen stijgen.

Van Lucuma wordt vaak beweerd dat het een lage glycemische index (GI) heeft, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel in veel lagere mate zou verhogen dan andere zoetstoffen zoals pure suiker.

Als dat waar is, zou dit een andere reden zijn waarom lucuma de bloedsuikerspiegel ten goede kan komen. Er zijn echter geen studies die de lage GI-score van lucuma hebben bevestigd. Zoals met alle zoetstoffen, kan het waarschijnlijk het beste met mate worden geconsumeerd.

Over het algemeen is er meer onderzoek nodig naar de mogelijke gunstige effecten van lucuma op de bloedsuikerspiegel.

Lucuma is rijk aan complexe koolhydraten en vezels en kan het vermogen van uw lichaam om eenvoudige suikers op te nemen, verminderen. Dit kan helpen om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen en de bloedsuikerspiegel te reguleren, hoewel het onderzoek op dit gebied beperkt is.

4. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Lucuma biedt mogelijk enige bescherming tegen hartaandoeningen, waarschijnlijk vanwege het polyfenolgehalte.

Polyfenolen zijn heilzame plantaardige stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze beschermen tegen hoge bloeddruk en hartaandoeningen (14).

Een reageerbuisstudie wees uit dat lucuma de werking van het angiotensine I-converting enzyme (ACE), dat betrokken is bij het reguleren van uw bloeddruk, kan voorkomen.

Door dit te doen, kan lucuma de bloeddruk helpen verlagen.

Hoewel voorlopige resultaten veelbelovend lijken, ontbreekt het aan onderzoek en zijn er meer studies nodig om deze voordelen voor de gezondheid van het hart bij mensen te bevestigen.

Lucuma bevat hart-gezonde polyfenolen. Zijn vermogen om als een ACE-remmer te werken, kan de gezondheid van het hart verder bevorderen door uw bloeddruk te verlagen. Toch is er meer onderzoek nodig.

5. Kan worden gebruikt voor bakken of desserts

Lucumapoeder kan worden gebruikt als vervanging voor suiker in taarten, cakes en andere desserts of gebak.

De textuur van Lucuma is vergelijkbaar met kristalsuiker, maar de smaak lijkt meer op die van bruine suiker.

U kunt een verhouding van 1: 2 op volume gebruiken om bruine suiker te vervangen door lucuma. Gebruik bijvoorbeeld 1 kop (120 gram) lucuma voor elke 1/2 kop (200 gram) bruine suiker.

Toch moet u misschien een beetje experimenteren, omdat het misschien niet voor alle recepten goed werkt (20Betrouwbare bron).

Lucuma is ook een populaire smaakstof voor gerechten zoals ijs en andere desserts.

Bovendien kan het worden toegevoegd aan yoghurt, havermout, smoothies en zelfgemaakte notenmelk om een ​​vleugje natuurlijke zoetheid te geven die zowel volwassenen als kinderen zeker zal plezieren.

Lucumapoeder kan worden gebruikt als alternatief voor bruine suiker om taarten, cakes en ander gebak te bereiden. Het kan ook smaak toevoegen aan ander voedsel, zoals ijs, havermout en yoghurt.

6. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

Vers lucuma-fruit is misschien moeilijk te vinden, maar lucumapoeder is overal verkrijgbaar, zowel online als in reformwinkels.

Je kunt lucumapoeder gemakkelijk proberen door een beetje over muesli, haver of ontbijtgranen te strooien. Of voeg wat toe aan smoothies of gebruik het in plaats van suiker in je dessert of gebakken goede recepten.

Hoewel lucuma op veel manieren aan uw dieet kan worden toegevoegd, moet u er rekening mee houden dat het onderzoek naar dit supplement beperkt is en dat de mogelijke bijwerkingen momenteel niet bekend zijn.


Lucumapoeder is online of in reformwinkels te vinden. Het kan worden toegevoegd aan een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en dranken, zoals muesli, smoothies of gebak.

Lucuma is een vrucht afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt het meest aangetroffen als supplement in poedervorm.

Het kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de gezondheid van het hart en het verstrekken van een krachtige dosis nuttige antioxidanten. Toch is het onderzoek beperkt.

Als je nieuwsgierig bent naar dit exotische fruit en poeder, probeer dan tafelsuiker in je drankjes of eten te vervangen door een kleine hoeveelheid van deze natuurlijke, gezonde zoetstof.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

twee × een =