Brandnetel supplement

In dit artikel

    Wat is brandnetel?

    Gezondheidsvoordelen van brandnetel

    Brandneteldoses

    Natuurlijke bronnen van brandnetel

    Bijwerkingen en risico’s van brandnetel

Wat is brandnetel?

Brandnetel is een plant die groeit in Noord-Amerika, Europa en Afrika. Het wordt al duizenden jaren als kruidengeneesmiddel gebruikt.

De naam komt van het stekende gevoel dat je krijgt als je tegen de harige stengel en bladeren van de plant veegt.

Gezondheidsvoordelen van brandnetel

Mensen nemen brandnetel om gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder:

Goedaardige prostaathyperplasie : Brandnetelwortel is een veel voorkomende behandeling in Europa. Dit is een niet-kankerachtige aandoening die ervoor zorgt dat de prostaatklier groter wordt, waardoor plassen moeilijk wordt.

Sommige onderzoeken tonen aan dat brandnetelwortel nuttig kan zijn bij het behandelen van dit probleem. Deskundigen weten niet zeker welke componenten in de plant een effect kunnen hebben, indien aanwezig. Meer onderzoek is nodig om aan te tonen dat de behandeling inderdaad effectief is. Probeer het niet zonder eerst met uw arts te overleggen.

Allergieën: Brandnetelblad kan nuttig zijn bij het verminderen van de symptomen van hooikoorts door als een ontstekingsremmer te werken. Sommige onderzoeken hebben een verband gelegd tussen behandeling met brandnetelblad en verlichting van symptomen zoals niezen, loopneus en jeukende ogen. Maar er zijn meer goed opgezette onderzoeken nodig om dit effect te bevestigen.

Gewrichtspijn: Onderzoek heeft enig bewijs gevonden dat het wrijven van brandnetelbladeren op pijnlijke gewrichten pijnverlichting kan bieden. Een kleine studie toonde ook aan dat het eten van gestoofde brandnetelblaadjes een nuttige aanvulling was op het ontstekingsremmende medicijn diclofenac.

Diabetes: er zijn aanwijzingen dat brandnetel kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden bij mensen met diabetes type 2. Het onderzoek is echter gemengd. Andere studies hebben aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel kan verhogen. U moet uw bloedsuikerspiegels regelmatig controleren als u diabetes heeft en brandnetel gebruikt.

Hoge bloeddruk: Sommige onderzoeken, voornamelijk gedaan bij dieren, suggereren dat brandnetel de bloeddruk kan verlagen. Artsen moeten meer onderzoek doen om te weten of het bij mensen werkt. Mensen hebben brandnetel ook als diureticum gebruikt – een behandeling die wordt gebruikt voor hoge bloeddruk waardoor het lichaam meer water in de urine afgeeft. Onderzoek heeft dit effect gevonden door brandnetel bij ratten.

Verminderde bloeding en wondgenezing: Uit recent maar vroeg onderzoek bij ratten blijkt dat brandnetel de bloedingstijden verkort en wonden helpt sneller te genezen.

Brandneteldoses

Voor geen enkele aandoening zijn optimale doses brandnetel vastgesteld. Kwaliteit en actieve ingrediënten in supplementen kunnen sterk variëren van maker tot maker. Dit maakt het moeilijk om een ​​standaard dosering in te stellen.

Natuurlijke bronnen van brandnetel

Brandnetel kan alleen worden gegeten of als ingrediënt in voedingsmiddelen. Brandnetelblaadjes moeten eerst worden gekookt of gestoomd om de haren erop te vernietigen, die een aantal irriterende chemicaliën bevatten.

Bij de meeste medicinale toepassingen van brandnetel wordt meer van de plant gebruikt dan u normaal zou eten.

Bijwerkingen en risico’s van brandnetel

Bijwerkingen. Blootstelling aan plantenharen of sap veroorzaakt meestal:

    Brandend

    Jeuk

    Uitslag

Brandnetel kan leiden tot:

    Lage bloeddruk

    Hogere of lagere bloedsuikerspiegels

    Spijsverteringsongemakken

Het kan ook bloedingen aanmoedigen en samentrekking van de baarmoeder veroorzaken.

Risico’s. Vermijd brandnetel als u allergisch of gevoelig bent voor brandnetel of planten uit dezelfde familie.

Vermijd het als u zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat er onvoldoende informatie is over de veiligheid ervan.

Wees voorzichtig als u op leeftijd bent vanwege de mogelijkheid om een ​​lage bloeddruk te veroorzaken.

En gebruik brandnetel met de nodige voorzichtigheid als u diabetes heeft vanwege het potentieel dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen of verhogen.

Interacties. Brandnetel kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, dus wees voorzichtig als u het volgende gebruikt:

    Bloedverdunnende medicijnen

    Diuretica

    Bloeddruk medicijnen

    Ontstekingsremmende medicijnen

Brandnetel kan ook interageren met alfablokkers, finasteride en andere medicijnen. En het kan een wisselwerking hebben met andere kruiden en supplementen.

Vertel uw arts over eventuele supplementen die u gebruikt, ook al zijn ze natuurlijk. Op die manier kan uw arts eventuele bijwerkingen of interacties met medicijnen controleren.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

negentien − 4 =