Wat is salicylaat allergie? En wat moet je vermijden?

Wat is salicylaatallergie?

Een salicylaatallergie (ook wel salicylaatintolerantie of gevoeligheid genoemd) is een reactie die optreedt wanneer u in contact komt met salicylaten, salicylzuur of aanverwante chemicaliën.

Salicylaten komen voor in planten. Ze zijn een natuurlijk ingrediënt in veel fruit, groenten en kruiden. Synthetische salicylaten zijn een belangrijk ingrediënt in aspirine en andere pijnstillende medicijnen. Natuurlijke en synthetische salicylaten komen ook voor in veel gangbare gezondheids- en schoonheidsproducten.
Salicylaat Allergiesymptomen

Deze variëren, maar kunnen zijn:

Astma-achtige symptomen, zoals piepende ademhaling en moeite met ademhalen
Hoofdpijn
Verstopte neus
Veranderingen in huidskleur
Jeuk, huiduitslag of netelroos
Zwelling van de handen, voeten en gezicht
Maagpijn of overstuur
Eczeem
Neuspoliepen
Loopneus
Intestinale ontsteking
Diarree
Colitis

In ernstige gevallen kan een salicylaatallergie leiden tot anafylaxie, een levensbedreigende reactie die een noodgeval is. Maar dit is zeldzaam in het geval van salicylaatallergie.

Het gehalte aan salicylaten kan variëren van het ene artikel tot het andere en zelfs tussen batches van hetzelfde artikel uit dezelfde bron. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze chemicaliën dan anderen. Mensen met een lage tolerantie kunnen een allergische reactie krijgen als ze meer dan een kleine hoeveelheid salicylaat krijgen.
Salicylaat Allergie Oorzaken en risicofactoren

Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak is van salicylaatallergie. Allergieën treden in het algemeen op wanneer het immuunsysteem reageert op een voedingsmiddel of een andere stof. Deze immuunreactie leidt tot ontstekingen en andere symptomen.

U loopt een hoger risico op salicylaatallergie als:

U heeft familieleden met allergieën
U heeft andere allergieën of astma.
Je bent een kind

Sommige deskundigen denken dat salicylaatallergie een rol kan spelen in sommige gevallen van andere voedselallergieën en het inflammatoire darmsyndroom.

Wat te vermijden

Als u allergisch bent voor salicylaten, moet u items vermijden die deze bevatten.

Ze zitten in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica, waaronder:

Voedingsmiddelen die salicylaten bevatten

Fruit zoals appels, avocado’s, bosbessen, dadels, kiwi’s, perziken, frambozen, vijgen, druiven, pruimen, aardbeien, kersen, grapefruit en pruimen

Groenten zoals alfalfa, bloemkool, komkommers, champignons, radijs, tuinbonen, aubergine, spinazie, courgette, broccoli en hete pepers

Sommige kazene

Kruiden, specerijen en specerijen zoals droge kruiden en poeders, tomatenpasta’s en sauzen, azijn en sojasaus, jam en gelei

Drankjes zoals koffie, wijn, bier, sinaasappelsap, appelcider, gewone thee en kruidenthee, rum en sherry

Noten zoals pijnboompitten, pinda’s, pistachenoten en amandelen

Sommige snoepjes, zoals pepermuntjes, zoethout en kauwgom met muntsmaak en pepermuntjes

Overige zaken die salicylaten kunnen bevatten:

Geuren en parfums

Shampoos en conditioners

Kruiden remedie

Cosmetica zoals lippenstiften, lotions en huidreinigers

Mondwater en tandpasta met muntsmaak

Scheerschuim

Zonnebrandmiddelen of bruiningslotions

Crèmes voor spierpijn

Aspirine

Acetylsalicylzuur

Kunstmatige kleur- en smaakstoffen voor levensmiddelen

Benzoaten

Hydrobenzoëzuur

Magnesiumsalicylaat

Menthol

Munt

Salicylzuur

Pepermunt

Fenylethylsalicylaat

Natriumsalicylaat

Groene munt

 

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

zes − 3 =