lactobacillus: effectiviteit en bijwerkingen

Lactobacillus is een soort ‘vriendelijke’ bacteriën. Het leeft in je lichaam maar veroorzaakt geen ziekte. Je kunt het ook via voeding en supplementen krijgen. Lactobacillus kan uw lichaam helpen:

*Breekt voedsel af

*Neem voedingsstoffen op

*Weersta infecties in het maagdarmkanaal

Waarom nemen mensen lactobacillus?

Mensen nemen om verschillende redenen lactobacillus.

Spijsvertering.

Mensen nemen lactobacillus om diarree te behandelen of te voorkomen. Het kan kinderen helpen sneller over de diarree heen te komen die wordt veroorzaakt door een rotavirus-infectie. Lactobacillus kan ook diarree helpen voorkomen bij:

Reizigers

In het ziekenhuis opgenomen volwassenen

Mensen die antibiotica gebruiken

Patiënten die een kankerbehandeling krijgen

Mensen nemen ook lactobacillus om andere problemen met het spijsverteringsstelsel te behandelen. Studies tonen enige belofte aan voor: Koliek bij baby’s, Colitis ulcerosa Prikkelbare darmsyndroom Helicobacter pylori-infectie, die zweren veroorzaakt

Tot nu toe suggereert onderzoek dat lactobacillus niet echt helpt bij de ziekte van Crohn. Onderzoek is gemengd met betrekking tot de preventie van necrotiserende enterocolitis (NEC) bij premature baby’s.

Infecties. Veel onderzoeken tonen aan dat lactobacillus infecties kan helpen voorkomen. Het kan bijvoorbeeld longinfecties helpen voorkomen bij kinderen in kinderdagverblijven. Het kan ook helpen bij het behandelen of voorkomen van vaginale infecties veroorzaakt door bacteriën. Maar er is niet genoeg bekend over het gebruik van lactobacillus voor urineweginfecties, grieppreventie of gewichtsverlies. En het is niet duidelijk of het het immuunsysteem kan versterken.

Huid problemen. Eczeem kan baat hebben bij het gebruik van lactobacillus, maar er is onvoldoende bewijs om te weten of het helpt bij andere huidproblemen.

Wat betreft andere toepassingen, het is niet duidelijk of het effectief is bij lactose-intolerantie, hoog cholesterol of de ziekte van Lyme. Veelbelovend onderzoek suggereert dat lactobacillus het cholesterol kan helpen verlagen. Onderzoekers hebben veel verschillende stammen en doses lactobacillus gebruikt. De optimale dosis is niet bekend. Maar een typische dagelijkse dosis varieert van 1 tot 10 miljard kolonievormende eenheden per dag. U neemt dit elke dag verdeeld over drie tot vier doses, bij voorkeur voor of bij de maaltijd. Het kan beter werken als het product in de koelkast wordt bewaard.

Lactobacillus wordt een probioticum genoemd als u het in voldoende hoeveelheden inneemt om de gezondheid te bevorderen. De ingrediënten en kwaliteit van supplementen kunnen echter sterk variëren van maker tot maker. Dit maakt het moeilijk om een ​​standaard dosering in te stellen.

Kun je lactobacillus van nature uit voedsel halen?

Lactobacillus is aanwezig in sommige gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals:

Yoghurt

kaas

Kefir

Zuurkool

Kimchi

Olijven

Augurken

Het wordt ook toegevoegd aan sommige melk, babyvoeding en sappen.

Wat zijn de risico’s van lactobacillus?

Lactobacillus is waarschijnlijk veilig voor volwassenen, kinderen en baby’s. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben ook veilig één type lactobacillus gebruikt. Maar andere soorten lactobacillus hebben meer onderzoek nodig om er zeker van te zijn dat ze veilig en effectief zijn.

Bijwerkingen van lactobacillus.

Lactobacillus kan licht gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Risico’s. Heeft u een verzwakt immuunsysteem of een kortedarmsyndroom? Als dit het geval is, overleg dan met uw arts voordat u lactobacillus inneemt. Het kan uw risico op infecties verhogen.

Interacties. Wees voorzichtig als u lactobacillus combineert met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. U loopt mogelijk een hoger risico op infectie door de lactobacillus. Enkele voorbeelden van deze medicijnen zijn: Cyclosporine Prednison Corticosteroïden Neem lactobacillus minstens twee uur voor of nadat u antibiotica heeft ingenomen.

Meer informatie over probiotica

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

10 − 6 =