Probiotica: Wat je er over moet weten

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die bedoeld zijn om gezondheidsvoordelen te hebben wanneer ze worden geconsumeerd of op het lichaam worden aangebracht. Ze zijn te vinden in yoghurt en ander gefermenteerd voedsel, voedingssupplementen en schoonheidsproducten. Hoewel mensen vaak aan bacteriën en andere micro-organismen denken als schadelijke “ziektekiemen”, zijn er veel die eigenlijk nuttig zijn. Sommige bacteriën helpen bij het verteren van voedsel, vernietigen ziekteverwekkende cellen of produceren vitamines. Veel van de micro-organismen in probiotische producten zijn hetzelfde als of lijken op micro-organismen die van nature in ons lichaam leven.

Welke soorten bacteriën zitten er in probiotica?

Probiotica kunnen verschillende micro-organismen bevatten. De meest voorkomende zijn bacteriën die behoren tot de groepen die Lactobacillus en Bifidobacterium worden genoemd. Andere bacteriën kunnen ook als probiotica worden gebruikt, evenals gisten zoals Saccharomyces boulardii.

Verschillende soorten probiotica kunnen verschillende effecten hebben. Als een specifiek soort Lactobacillus bijvoorbeeld een ziekte helpt voorkomen, betekent dat niet noodzakelijk dat een ander soort Lactobacillus of een van de Bifidobacterium-probiotica hetzelfde zou doen.

Zijn prebiotica hetzelfde als probiotica?

Nee, prebiotica zijn niet hetzelfde als probiotica. Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingscomponenten die selectief de groei of activiteit van gewenste micro-organismen stimuleren.

Wat zijn synbiotica?

Synbiotica zijn producten die probiotica en prebiotica combineren.

Hoe werken probiotica?

Probiotica kunnen verschillende effecten op het lichaam hebben en verschillende probiotica kunnen op verschillende manieren werken.

Probiotica kunnen:

uw lichaam helpen een ​​gezonde gemeenschap van micro-organismen in stand te houden of help de gemeenschap van micro-organismen in uw lichaam terug te keren naar een gezonde toestand na verstoord te zijn. De immuunrespons van uw lichaam beïnvloed.

Werking, veiligheid en bijwerkingen van probiotica

Probiotica zijn een verzamel begrip. De werking en bijwerkingen van probiotica hangen af van het soort probiotica waar het om gaat.

Uitgebreide informatie hierover is te vinden per soort:

Bifidobacterium

Saccharomyces boulardii.

Bacillus coagulans

lactobacillis

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

vijf × vijf =