Niacinamide: voordelen, gebruik en bijwerkingen

Niacinamide is een van de twee vormen van vitamine B3 – de andere is nicotinezuur. Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd.

Niacinamide en nicotinezuur zorgen beide voor vitamine B3-activiteit, maar ze verschillen in chemische structuur en hoe ze uw gezondheid beïnvloeden.

In dit artikel wordt uitgelegd wat niacinamide is, wat de voordelen, toepassingen en mogelijke bijwerkingen zijn.


Wat is niacinamide?

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 (niacine) – een van de acht B-vitamines die uw lichaam nodig heeft voor een goede gezondheid.

Vitamine B3 speelt een cruciale rol bij het omzetten van het voedsel dat u eet in bruikbare energie en helpt de cellen van uw lichaam bij het uitvoeren van belangrijke chemische reacties.

Omdat het in water oplosbaar is, slaat uw lichaam deze vitamine niet op, daarom moet u dagelijks nicotinezuur of niacinamide eten.

Vitamine B3 wordt over het algemeen aangetroffen als niacinamide in dierlijke producten, zoals vlees en gevogelte, en als nicotinezuur in plantaardig voedsel zoals noten, zaden en groene groenten.

Veel geraffineerde graanproducten, waaronder granen, zijn ook verrijkt met niacinamide.

Je lichaam kan ook vitamine B3 maken uit tryptofaan, een aminozuur dat in de meeste eiwitrijke voedingsmiddelen voorkomt.

De omzetting van tryptofaan in vitamine B3 is echter inefficiënt, aangezien er 60 mg tryptofaan nodig is om slechts 1 mg vitamine B3 te maken.

Historisch gezien werd vitamine B3 vitamine PP genoemd, een acroniem voor pellagra-preventief.

Dat komt omdat een tekort aan vitamine B3 of tryptofaan leidt tot een ziekte genaamd pellagra, die wordt gekenmerkt door de vier D’s – diarree, dermatitis, dementie en, indien onbehandeld, de dood.

Pellagra is zeldzaam in ontwikkelde landen zoals Noord-Amerika en Europa, maar de ziekte komt nog steeds veel voor in sommige ontwikkelingslanden.

Nicotinezuur en niacinamide kunnen beide pellagra behandelen, maar niacinamide heeft de voorkeur omdat het gepaard gaat met minder bijwerkingen, zoals blozen van de huid.

Niacinamide is een vorm van vitamine B3, een essentiële voedingsstof die veel cellulaire processen ondersteunt. Niacinamide komt voornamelijk voor in dierlijke producten en is de geprefereerde vorm van vitamine B3 voor de behandeling van pellagra.

Voordelen en toepassingen

Behalve dat het de voorkeursvorm van niacine is voor de behandeling van pellagra, heeft niacinamide verschillende andere gezondheidsvoordelen en toepassingen.


Handig bij bepaalde huidaandoeningen

Niacinamide speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van uw huid.

Om deze reden is het een populair additief in de cosmetica- en huidverzorgingsindustrie.

Bij gebruik op de huid, of orale inname als supplement is aangetoond dat niacinamide ontstekingsremmende effecten op de huid heeft.

Het is gebruikt om huidaandoeningen zoals acne en rosacea te behandelen, een huidaandoening in het gezicht die wordt gekenmerkt door roodheid.

Dit maakt niacinamide een populair alternatief voor orale of actuele antibiotica voor de behandeling van acne of rosacea.


Kan melanoom helpen voorkomen

Melanoom is een ernstige vorm van huidkanker die ontstaat in de cellen die melanine produceren, het pigment dat je huid zijn kleur geeft.

Blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, van de zon of van zonnebanken, beschadigt het DNA van uw cellen na verloop van tijd en is sterk gecorreleerd met melanoom.

Vanwege zijn rol bij het gezond houden van uw cellen, is aangetoond dat orale supplementen van niacinamide het DNA-herstel in door UV-beschadigde huid bij mensen verbeteren.

Als zodanig is niacinamide een veelbelovend supplement dat bescherming kan bieden tegen melanoom, vooral in populaties met een hoog risico, zoals degenen die eerdere niet-melanome huidkanker hebben gehad.


Nuttig bij chronische nierziekte

Chronische nierziekte is het progressieve verlies van nierfunctie dat het vermogen van uw lichaam om bloed te reinigen en te filteren en de bloeddruk onder controle te houden, beïnvloedt.

Dit kan een schadelijke opeenhoping van chemicaliën, zoals fosfaat, in uw bloed veroorzaken.

Onderzoek suggereert dat niacinamide het fosfaatgehalte bij mensen met nierstoornissen kan helpen verlagen door de opname ervan te blokkeren.

Fosfaatniveaus worden anders meestal beheerd door middel van een dieet, medicatie of dialyse, afhankelijk van de ernst van de opeenhoping.


Kan de progressie van diabetes type 1 vertragen

Type 1-diabetes is een aandoening waarbij uw lichaam de insulineproducerende bètacellen van de alvleesklier aanvalt en vernietigt.

Er is gesuggereerd dat niacinamide de bètacellen beschermt en behoudt, waardoor het ontstaan ​​van diabetes type 1 bij risicopersonen wordt voorkomen of vertraagd.

Onderzoek ondersteunt echter niet het idee dat niacinamide het ontstaan ​​van diabetes type 1 kan voorkomen.

Hoewel veelbelovend, is er meer onderzoek nodig voordat niacinamide supplementen kunnen worden aanbevolen als interventie voor diabetes type 1.

Niacinamide kan gunstig zijn voor mensen met bepaalde huidaandoeningen en het risico op melanoom bij personen met een hoog risico verminderen. Het kan ook nuttig zijn voor mensen met een chronische nierziekte en, in mindere mate, diabetes type 1.

Vitamine B3, in de vorm van nicotinezuur of niacinamide, is verkrijgbaar als supplement op zichzelf of naast andere vitamines en mineralen in doses variërend van 14 tot 1.000 mg per portie.

De vitamine zit ook in supplementen van het B-complex, die alle acht B-vitamines bevatten.

Sommige supplementen die vitamine B3 bevatten, vermelden alleen niacine, maar de meeste supplementen specificeren de vorm van niacine als nicotinezuur of niacinamide.

Voor huidverzorging wordt niacinamide vaak opgenomen in vochtinbrengende lotions voor het gezicht of in producten die op de markt worden gebracht voor de behandeling van acne of rosacea.

Samenvatting

Vitamine B3 als niacinamide is algemeen verkrijgbaar als voedingssupplement. Het wordt ook vaak opgenomen in veel gezichtsbevochtigers en producten voor de behandeling van acne of rosacea.

Bijwerkingen van niacinamide

Niacinamide wordt over het algemeen goed verdragen in geschikte doses, grotendeels omdat overtollige hoeveelheden worden uitgescheiden met uw urine.

Er zijn meldingen geweest van kleine bijwerkingen die verband houden met nicotinamide, zoals maagklachten, misselijkheid en hoofdpijn.

Er is ook gesuggereerd dat nicotinamide de insulineresistentie kan verhogen, een kenmerk van diabetes type 2, maar het bewijs is inconsistent.

Dat gezegd hebbende, is het een goede gewoonte om uw zorgverlener te raadplegen voordat u niacinamide – of een ander supplement – gebruikt om uw individuele risico te beoordelen.

Samenvatting

Er is een laag risico op bijwerkingen met nicotinamide supplementen. Maar ondanks een relatief sterk veiligheidsprofiel, kunt u het beste uw zorgverlener raadplegen als u ervoor kiest om aan te vullen met nicotinamide.

Samenvatting

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 (niacine) die een belangrijke rol speelt bij het energiemetabolisme en celgezondheid.

Het kan voordelen bieden in verband met huidverzorging en huidkanker, evenals chronische nierziekte en type 1 diabetes.

Niacinamide wordt over het algemeen als veilig beschouwd met weinig bijwerkingen bij de juiste doses. Het is verkrijgbaar als voedingssupplement en is een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

Het is echter het beste om uw arts te raadplegen voordat u niacinamide gaat proberen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

vier × 5 =