De ziekte van Alzheimer en supplementen

Onderzoekers hebben veel complementaire gezondheidsbenaderingen onderzocht om dementie te voorkomen of te vertragen, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Momenteel is er geen sterk bewijs dat een aanvullende gezondheidsbenadering of dieet cognitieve stoornissen kan voorkomen.

Wat de wetenschap zegt over alzheimer en supplementen

Hieronder volgen enkele van de complementaire gezondheidsbenaderingen die de afgelopen jaren zijn bestudeerd.

Visolie / Omega-3 vetzuren. Van de voedings- en voedingsfactoren die zijn onderzocht om cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen te voorkomen, zijn de meest consistente positieve onderzoeksresultaten voor omega-3-vetzuren, vaak gemeten als hoeveel vis mensen aten. Het gebruik van omega-3-supplementen had echter geen gunstige effecten op het cognitief functioneren van ouderen zonder dementie.

Ginkgo. Een door de NCCIH gefinancierde studie van het goed gekarakteriseerde ginkgo-supplement EGb-761 wees uit dat het de incidentie van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, bij oudere volwassenen niet verlaagde. Verdere analyse van dezelfde gegevens toonde aan dat ginkgo de cognitieve achteruitgang niet vertraagde, de bloeddruk niet verlaagde of de incidentie van hypertensie verminderde. In deze klinische proef, bekend als de Ginkgo Evaluation of Memory-studie, rekruteerden onderzoekers meer dan 3.000 vrijwilligers van 75 jaar en ouder die dagelijks 240 mg ginkgo slikten. Deelnemers werden gemiddeld ongeveer 6 jaar gevolgd.

B-vitamines. Resultaten van kortetermijnonderzoeken suggereren dat B-vitaminesupplementen het cognitief functioneren niet helpen bij volwassenen van 50 jaar of ouder met of zonder dementie. De bestudeerde vitamines waren B12, B6 en foliumzuur, alleen of in combinatie ingenomen.

Curcumine, dat afkomstig is van kurkuma, heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die van invloed kunnen zijn op chemische processen in de hersenen die verband houden met de ziekte van Alzheimer, hebben laboratoriumstudies gesuggereerd. De weinige klinische onderzoeken (onderzoeken bij mensen) die naar de effecten van curcumine op de ziekte van Alzheimer hebben gekeken, hebben echter geen voordeel gevonden.

Melatonine. Mensen met dementie kunnen geïrriteerd raken en moeite hebben met slapen. Supplementen van melatonine, een van nature voorkomend hormoon dat helpt bij het reguleren van slaap, worden onderzocht om te zien of ze de slaap verbeteren bij sommige mensen met dementie. In één onderzoek merkten onderzoekers echter op dat melatoninesupplementen de stemming bij mensen met dementie kunnen verslechteren. Voor zorgverleners verminderde het volgen van een mindfulness-meditatieklas of een opvoedingsklas voor zorgverleners meer dan alleen vrije tijd krijgen van het verlenen van zorg, zo bleek uit een kleine, door de NCCIH gefinancierde studie uit 2010.

Bijwerkingen en risico’s Gebruik geen complementaire benaderingen als reden om het bezoeken van een zorgverlener over geheugenverlies uit te stellen. Behandelbare aandoeningen, zoals depressie, slechte reacties op medicijnen of schildklier-, lever- of nierproblemen, kunnen geheugenstoornissen veroorzaken. Houd er rekening mee dat, hoewel veel voedingssupplementen (en sommige geneesmiddelen op recept) uit natuurlijke bronnen komen, ‘natuurlijk’ niet altijd ‘veilig’ betekent.

Van sommige voedingssupplementen is vastgesteld dat ze een wisselwerking hebben met medicijnen, zowel op recept als zonder recept verkrijgbaar. Het kruidensupplement Sint-Janskruid werkt bijvoorbeeld samen met veel medicijnen, waardoor ze minder effectief zijn. Uw zorgverlener kan u adviseren.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

veertien − vijf =