Luteine, effectiviteit en bijwerkingen

Wat is het?


Luteïne is een type vitamine dat carotenoïde wordt genoemd. Het is verwant aan bètacaroteen en vitamine A. Voedingsmiddelen rijk aan luteïne zijn onder meer eigeel, broccoli, spinazie, boerenkool, maïs, oranje peper, kiwi’s, druiven, sinaasappelsap, courgette en pompoen. Luteïne wordt het beste opgenomen als het wordt ingenomen met een vetrijke maaltijd.

Veel mensen beschouwen luteïne als ‘de oogvitamine’. Het wordt gewoonlijk via de mond ingenomen om oogaandoeningen te voorkomen, zoals een oogziekte die leidt tot verlies van gezichtsvermogen bij oudere volwassenen (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of AMD) en cataract. Er is geen goed wetenschappelijk bewijs om het gebruik van luteïne voor andere aandoeningen te ondersteunen.

Veel multivitaminen bevatten luteïne. Ze leveren meestal een relatief kleine hoeveelheid, zoals 0,25 mg per tablet.

Hoe effectief is het?

Waarschijnlijk effectief voor …

 

Luteïne-tekort. Door luteïne via de mond in te nemen, wordt een tekort aan luteïne voorkomen.

Mogelijk effectief voor …

Een oogziekte die leidt tot verlies van gezichtsvermogen bij oudere volwassenen (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of LMD). Mensen die grotere hoeveelheden luteïne in hun dieet eten, lijken een lager risico op het ontwikkelen van AMD te hebben. Maar mensen die al grote hoeveelheden luteïne eten, hebben er mogelijk geen baat bij om hun inname nog meer te verhogen. Het gebruik van luteïne-supplementen tot 36 maanden kan sommige symptomen van LMD verbeteren. Een grotere verbetering van de symptomen kan worden gezien wanneer luteïne gedurende ten minste 1 jaar wordt ingenomen bij doses boven 10 mg en wanneer het wordt gecombineerd met andere carotenoïde vitamines. Luteïne lijkt niet te voorkomen dat AMD in de loop van de tijd erger wordt.

Cataracten. Het eten van grotere hoeveelheden luteïne houdt verband met een lager risico op het ontwikkelen van cataract. Het nemen van supplementen die luteïne en zeaxanthine bevatten, vermindert het risico op het ontwikkelen van staar die chirurgisch moet worden verwijderd bij mensen die als onderdeel van hun dieet kleine hoeveelheden luteïne en zeaxanthine eten. Ook lijkt het nemen van luteïne-supplementen het gezichtsvermogen te verbeteren bij oudere mensen die al staar hebben en niet al veel luteïne en zeaxanthine consumeren.


  Kanker die begint in witte bloedcellen (non-Hodgkin-lymfoom). Mensen die grotere hoeveelheden luteïne in hun dieet eten of luteïne-supplementen gebruiken, hebben mogelijk een lagere kans om non-Hodgkin-lymfoom te ontwikkelen.

Mogelijk niet effectief voor …

    Een longziekte die pasgeborenen treft (bronchopulmonaire dysplasie). Onderzoek toont aan dat het geven van premature zuigelingen luteïne en zeaxanthine via de mond de kans op bronchopulmonale dysplasie niet verkleint.
 Hartziekte. Sommige populatie-aanwijzingen suggereren dat mensen die grotere hoeveelheden luteïne eten of luteïne-supplementen gebruiken, een lager risico hebben op hartgerelateerde bijwerkingen zoals een hartaanval of beroerte. Uit hoogwaardig onderzoek blijkt echter dat het dagelijks innemen van 10 mg luteïne met 2 mg zeaxanthine via de mond de dood als gevolg van hartaandoeningen, beroertes, hartaanvallen of pijn op de borst bij oudere mensen niet voorkomt.
Breuken. Mensen die grotere hoeveelheden luteïne in hun dieet eten, hebben geen lager risico op fracturen.
Maagkanker. Mensen die grotere hoeveelheden luteïne in hun dieet eten, hebben geen lager risico op het ontwikkelen van maagkanker.
Een ernstige darmaandoening bij premature baby’s (necrotiserende enterocolitis of NEC). Onderzoek toont aan dat premature zuigelingen luteïne en zeaxanthine via de mond necrotiserende enterocolitis niet voorkomen.
 Alvleesklierkanker. Mensen die grotere hoeveelheden luteïne in hun dieet eten, hebben geen lager risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker.
Een erfelijke oogaandoening die een slecht nachtzicht en verlies van zijzicht veroorzaakt (retinitis pigmentosa). Het gebruik van luteïne via de mond verbetert het zicht of andere symptomen bij mensen met retinitis pigmentosa niet.
Een oogaandoening bij premature baby’s die tot blindheid kan leiden (premature retinopathie). Onderzoek toont aan dat premature zuigelingen luteïne en zeaxanthine via de mond toedienen de premature retinopathie niet voorkomt.

Onvoldoende bewijs om effectiviteit te beoordelen voor …

Ziekte van Lou Gehrig (amyotrofe laterale sclerose of ALS). Vroeg onderzoek suggereert dat mensen die meer luteïne eten als onderdeel van hun dieet, een lager risico hebben om ALS te ontwikkelen dan mensen die minder luteïne eten.
Borstkanker. Onderzoek wijst uit dat hogere niveaus van luteïne in het bloed verband houden met een verminderd risico op het ontwikkelen van borstkanker.
Kanker van de baarmoederhals. Vroeg onderzoek suggereert dat een lagere inname van luteïne als onderdeel van de voeding niet is gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.
Een erfelijke aandoening die verlies van gezichtsvermogen veroorzaakt (choroideremie). Vroeg onderzoek suggereert dat het dagelijks innemen van 20 mg luteïne gedurende 6 maanden het zicht niet verbetert bij mensen met choroideremie.
Verval in geheugen en denkvaardigheden die normaal met de leeftijd optreden. Sommige onderzoeken tonen aan dat het nemen van dat nemen van luteïne plus zeaxanthine het spreken of het geheugen bij oudere mensen niet verbetert. Uit ander vroeg onderzoek blijkt echter dat het nemen van luteïne met of zonder docosahexaeenzuur (DHA) het spreken en het geheugen bij oudere vrouwen kan verbeteren.
Darmkanker, endeldarmkanker. Er zijn tegenstrijdige resultaten over de vraag of diëten met grotere hoeveelheden luteïne het risico op darm- of endeldarmkanker kunnen verminderen.
Diabetes. Sommige onderzoeken suggereren dat lage bloedspiegels van luteïne of andere carotenoïden verband houden met problemen met de bloedsuikerspiegel. In theorie kan het gebruik van luteïne het risico op het ontwikkelen van diabetes verminderen. Ander onderzoek suggereert echter dat het verhogen van de inname van luteïne in de voeding het risico op het ontwikkelen van diabetes niet vermindert.
Visusproblemen bij mensen met diabetes (diabetische retinopathie). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van luteïne het gezichtsvermogen niet verbetert bij mensen met diabetes en een oogaandoening die diabetische retinopathie wordt genoemd.
Kanker van de slokdarm. Vroeg onderzoek suggereert dat grote hoeveelheden luteïne in de voeding verband houden met een verminderd risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker.
Longkanker. Sommige vroege aanwijzingen suggereren dat lage bloedspiegels van luteïne verband houden met een verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker. Ander onderzoek toont echter aan dat het nemen van luteïne geen invloed heeft op het risico op het ontwikkelen of overlijden van longkanker.
Ziekte van Parkinson. Vroeg onderzoek suggereert dat grote hoeveelheden luteïne in de voeding niet gekoppeld zijn aan een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson.
Een zwangerschapscomplicatie gekenmerkt door hoge bloeddruk en proteïne in de urine (pre-eclampsie). Sommige onderzoeken suggereren dat hoge bloedspiegels van luteïne verband houden met een lager risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Het is niet duidelijk of het nemen van luteïne-supplementen het risico op hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap verlaagt.
Prostaatkanker. Vroeg onderzoek toont aan dat lage bloedspiegels van luteïne niet in verband worden gebracht met een verhoogd risico op prostaatkanker.
Infectie van de luchtwegen. Vroeg onderzoek toont aan dat hoge bloedspiegels van luteïne niet in verband worden gebracht met een verlaagd risico op infectie van de luchtwegen.
Oogvermoeidheid (asthenopie).
Spierpijn veroorzaakt door inspanning.
 

 Hoe werkt het?


Luteïne is een van de twee belangrijkste carotenoïden die worden aangetroffen als kleurpigment in het menselijk oog (macula en netvlies). Er wordt gedacht dat het werkt als een lichtfilter en het oogweefsel beschermt tegen schade door zonlicht.

Zijn er veiligheidsproblemen?
Bij orale inname: Luteïne is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij orale inname. Dagelijks 6,9-20 mg luteïne consumeren als onderdeel van het dieet of als supplement lijkt veilig.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Luteïne is WAARSCHIJNLIJK VEILIG wanneer het wordt gebruikt in de hoeveelheden die in voedsel worden aangetroffen.

Kinderen: Luteïne is WAARSCHIJNLIJK VEILIG bij juist gebruik. Een specifiek product (LUTEINofta, SOOFT Italia SpA) dat dagelijks 0,14 mg luteïne bevat, is veilig gebruikt bij zuigelingen gedurende 36 weken.

Cystic fibrosis: Mensen met cystic fibrosis absorberen sommige carotenoïden mogelijk niet zo goed uit voedsel en hebben vaak een laag luteïnegehalte in het bloed. Hoeveel het lichaam absorbeert van suppletie met luteïne, kan ook worden verminderd bij mensen met cystische fibrose.

Huidkanker: Er bestaat enige bezorgdheid dat hogere bloedspiegels van luteïne verband houden met een licht verhoogd risico op huidkanker bij mensen met een hoog risico die ook een voorgeschiedenis van huidkanker hebben.

Zijn er interacties met medicijnen?

Het is niet bekend of dit product een wisselwerking heeft met medicijnen.

Praat voordat u dit product inneemt met uw arts als u medicijnen gebruikt.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Beta-caroteen
Het gebruik van bètacaroteen samen met luteïne kan de hoeveelheid luteïne verminderen die het lichaam kan opnemen. De luteïne kan de hoeveelheid bètacaroteen die het lichaam kan opnemen, verminderen of verhogen.
Vitamine E
Het gebruik van luteïne-supplementen kan de hoeveelheid vitamine E die het lichaam absorbeert, verminderen. In theorie zou het samen nemen van luteïne en vitamine E de effectiviteit van vitamine E kunnen verminderen.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Olestra (vetvervanger)
Het gebruik van de vetvervanger Olestra verlaagt de luteïneconcentraties in het bloed bij gezonde mensen.

Welke dosis wordt gebruikt?
De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

MONDELING:

Voor een oogziekte die leidt tot verlies van gezichtsvermogen bij oudere volwassenen (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of LMD): Om LMD te voorkomen, wordt dagelijks ongeveer 6-12 mg luteïne gebruikt, hetzij via een dieet of via suppletie. Om de symptomen van LMD te verminderen, is dagelijks 10-20 mg gebruikt. Om de symptomen te verminderen, is dagelijks 10-12 mg luteïne gebruikt.
Voor staar: Voor het voorkomen van staar is dagelijks ongeveer 6-12 mg luteïne gebruikt, hetzij via een dieet of via suppletie. Om de symptomen te verminderen, is driemaal per week 15 mg luteïne of 10 mg luteïne plus 2 mg zeaxanthine per dag gebruikt.

Er is 44 mg luteïne per kopje gekookte boerenkool, 26 mg per kopje gekookte spinazie en 3 mg per kopje broccoli.

Andere namen
All-E-Lutein, All-E-Zeaxanthin, All-E-3′-dehydro-lutein, Beta, epsilon-caroteen-3,3′-diol, Carotenoïde, Caroténoïde, E-Lutein, Luteina, Lutéine, Lutéine Synthétique , Synthetisch luteïne, Xanthophyll, Xanthophylle, Zeaxanthin, Zéaxanthine.

 

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

een × vijf =