Actieve kool, effectiviteit en bijwerkingen

Wat is het?


Houtskool wordt gemaakt van turf, kolen, hout, kokosnoot of aardolie. “Actieve kool” is vergelijkbaar met gewone houtskool. Fabrikanten maken actieve kool door gewone houtskool te verwarmen in aanwezigheid van een gas. Dit proces zorgt ervoor dat de houtskool veel interne ruimtes of ‘poriën’ ontwikkelt. Deze poriën helpen bij het vasthouden van chemicaliën door geactiveerde houtskool.

Geactiveerde houtskool wordt gewoonlijk via de mond ingenomen om vergiftigingen te behandelen. Het wordt ook gebruikt voor darmgas (flatulentie), hoog cholesterol, katers, maagklachten en galstroomproblemen (cholestase) tijdens de zwangerschap.

Geactiveerde houtskool wordt op de huid aangebracht als onderdeel van verbanden om wonden te helpen genezen.


Hoe effectief is het?


De effectiviteitsclassificaties voor GEACTIVEERDE HOUTSKOOL zijn als volgt:
Mogelijk effectief voor …

    Vergiftiging. Geactiveerde houtskool is handig om chemicaliën op te vangen om sommige soorten vergiftiging te stoppen bij gebruik als standaardbehandeling. Geactiveerde houtskool moet binnen 1 uur na inname van een gif worden gegeven. Het lijkt niet gunstig te zijn als het gedurende 2 of meer uren wordt gegeven na sommige soorten vergiftiging. En geactiveerde houtskool lijkt niet te helpen bij het stoppen van alle soorten vergiftiging.

Onvoldoende bewijs om effectiviteit te beoordelen voor …

    Verlaging van het cholesterolgehalte. Tot dusver zijn onderzoeksstudies het niet eens over de effectiviteit van het via de mond innemen van actieve kool om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.
    Diarree veroorzaakt door het kankergeneesmiddel irinotecan. Irinotecan is een middel tegen kanker waarvan bekend is dat het diarree veroorzaakt. Vroeg onderzoek toont aan dat het gebruik van actieve kool tijdens behandeling met irinotecan diarree, waaronder ernstige diarree, vermindert bij kinderen die dit medicijn gebruiken.
 Afnemend gas (winderigheid). Sommige onderzoeken tonen aan dat actieve kool effectief is bij het verminderen van darmgas, maar andere onderzoeken zijn het daar niet mee eens. Het is te vroeg om hierover een conclusie te trekken.


  Indigestie. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het nemen van bepaalde combinatieproducten die actieve kool en simethicon bevatten, met of zonder magnesiumoxide, pijn, een opgeblazen gevoel en een vol gevoel bij mensen met indigestie kan verminderen. Het is onduidelijk of het alleen helpt om actieve kool te gebruiken.

Verlaging van het fofaatgehalte bij dialysepatiënten. Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van actieve kool gedurende 24 weken de fosfaatspiegels kan verlagen bij mensen die hemodialyse ondergaan en die een hoog fosfaatgehalte hebben.
 Kater voorkomen. Geactiveerde houtskool zit in sommige katerremedies, maar sommige experts zijn sceptisch over hoe goed het zou kunnen werken. Geactiveerde houtskool lijkt alcohol niet goed vast te houden.
Giftige effecten van het antiseizure medicijn fenytoïne. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat actieve kool kan helpen om fenytoïne uit het lichaam te verwijderen, waardoor de fenytoïnespiegels weer normaal worden.
Wond genezen. Studies over het gebruik van actieve kool voor wondgenezing zijn gemengd. Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat het gebruik van verbanden met actieve kool helpt bij het genezen van wonden bij mensen met veneuze beenulcera. Maar ander onderzoek toont aan dat actieve kool niet helpt bij het behandelen van doorligwonden of veneuze beenulcera.

Andere condities.

Er is meer bewijs nodig om de effectiviteit van actieve kool voor dit gebruik te beoordelen.

Hoe werkt het?
Geactiveerde houtskool werkt door chemicaliën “op te sluiten” en hun opname te voorkomen.

Zijn er veiligheidsproblemen?


Geactiveerde houtskool is WAARSCHIJNLIJK VEILIG voor de meeste volwassenen wanneer het via de mond wordt ingenomen, op korte termijn of wanneer het op wonden wordt aangebracht. Bijwerkingen die actieve kool via de mond innemen, zijn constipatie en zwarte ontlasting. Ernstigere, maar zeldzame bijwerkingen zijn een vertraging of verstopping van het darmkanaal, oprispingen in de longen en uitdroging.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Geactiveerde houtskool is misschien veilig bij kortdurend gebruik als u zwanger bent of borstvoeding geeft, maar raadpleeg uw arts voor gebruik als u zwanger bent.

Gastro-intestinale (GI) blokkering of langzame beweging van voedsel door de darm: Gebruik geen actieve kool als u een darmobstructie heeft. Gebruik ook geen actieve kool als u een aandoening heeft die de doorgang van voedsel door uw darm vertraagt ​​(verminderde peristaltiek), tenzij u onder toezicht staat van uw zorgverlener.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Alcohol
Geactiveerde houtskool wordt soms gebruikt om te voorkomen dat gifstoffen in het lichaam worden opgenomen. Het gebruik van alcohol met actieve kool kan de werking van actieve kool verminderen om de opname van gif te voorkomen.
Medicijnen die via de mond worden ingenomen (orale medicijnen)
Actieve kool absorbeert stoffen in de maag en darmen. Het gebruik van actieve kool samen met via de mond ingenomen medicijnen kan de hoeveelheid geneesmiddel die uw lichaam absorbeert verminderen en de effectiviteit van uw medicatie verminderen. Om deze interactie te voorkomen, moet u actieve kool ten minste een uur na de orale inname innemen.
Siroop van ipecac
Geactiveerde houtskool kan ipecac-siroop in de maag binden. Dit vermindert de effectiviteit van ipecac siroop.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Er zijn geen interacties bekend met kruiden en supplementen.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Alcohol (ethanol)
Alcohol kan geactiveerde houtskool minder effectief maken bij het “opsluiten” van vergiften en andere chemicaliën.
Micronutriënten
Actieve kool kan het voor het lichaam moeilijker maken om micronutriënten te absorberen.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

zes − vijf =