dieet met weinig koolhydraten: de risico’s


Hoe werkt een koolhydraat arm dieet en zijn er risico’s?

Normaal gesproken verbrandt  je lichaam koolhydraten voor brandstof. Wanneer je drastisch minder  koolhydraten consumeert ,  komt het lichaam  in een metabole toestand die  ketose heet , en het begint  zijn eigen vet te verbranden.

 

De risico’s van een dieet met veel proteine en weinig koolhydraten
Sommige deskundigen zijn bezorgd over een dieet van deze samenstelling, vanwege:
• Hoog cholesterol . Sommige eiwitbronnen – zoals vet vlees , volle melkproducten en andere vetrijke voedingsmiddelen – kunnen cholesterol verhogen , en dus ook het risico op hart-en vaatziekten . Echter , studies toonden aan dat mensen op het Atkins-dieet ( maximaal 2 jaar) minder slecht cholesterol hadden.
• nierproblemen . Bij nierproblemen zet het eten van te veel eiwit  extra druk op je nieren . Dit kan nierfunctie verslechteren .
• Osteoporose en nierstenen . Door het dieet ga je meer calcium dan normaal plassen . Er zijn tegenstrijdige berichten , maar sommige experts denken dat dit osteoporose en nierstenen meer kans geeft.
• Ongezonde metabole toestand ( ketose ) . Tijdens ketose , vormt het lichaam stoffen die bekend staan als ketonen , die kunnen saai eetlust en veroorzaken misselijkheid en slechte adem . Ketose kan worden voorkomen door het eten van minstens 100 gram koolhydraten per dag .

Vergeet niet dat blijvend gewichtsverlies is gebaseerd op een gezond dieet dat ook vol te houden is.

(Visited 139 times, 1 visits today)