Bijenpollen gezond? over effect, veiligheid en bijwerkingen

bijenpollen verwijst naar de bloempollen die zich verzamelen op de benen en lichamen van werkbijen. Het kan ook wat speeksel van nectar en bij bevatten. Pollen komen van veel planten, dus de inhoud van bijenpollen kan aanzienlijk variëren. Verwar bijenpollen niet met bijengif, honing of koninginnengelei.

Mensen nemen vaak bijenstuifmeel voor voeding. Het wordt ook oraal gebruikt als eetlustopwekker, om het uithoudingsvermogen en de atletische prestaties te verbeteren en voor vroegtijdige veroudering, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Hoe effectief is het?

De effectiviteitsbeoordelingen voor bijenPOLLEN zijn als volgt:
Mogelijk niet effectief voor …

Atletische prestatie. Onderzoek suggereert dat het nemen van bijenpollen supplementen via de mond niet lijkt te verbeteren atletische prestaties bij atleten.

Onvoldoende bewijs om de effectiviteit te beoordelen voor …

Borstkanker gerelateerde opvliegers. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van bijenpollen samen met honing borstkankergerelateerde opvliegers of andere menopauzale symptomen bij borstkankerpatiënten niet verlicht, vergeleken met alleen honing nemen.
Premenstrueel syndroom (PMS). Vroeg onderzoek suggereert dat een specifiek combinatieproduct sommige symptomen van PMS lijkt te verminderen, waaronder prikkelbaarheid, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel wanneer het gedurende een periode van 2 menstruatiecycli wordt gegeven. Dit product bevat 6 mg koninklijke gelei, 36 mg bijenstuifmeel-extract, bijenstuifmeel en 120 mg stamper-extract per tablet. Het wordt tweemaal daags toegediend als 2 tabletten.
Eetlust stimulatie.
Vroegtijdige veroudering.
Hooikoorts.
Zweertjes in de mond.
Gewrichtspijn
Pijnlijk urineren.
Prostaatomstandigheden.
Neusbloedingen.
Menstruatieproblemen
Constipatie.
Diarree.
Colitis.
Gewichtsverlies.
Andere condities.

Meer bewijs is nodig om bijenpollen voor deze toepassingen te beoordelen.

Hoe werkt het?
Bijenstuifmeel kan het immuunsysteem helpen stimuleren wanneer het via de mond wordt ingenomen of wondgenezing bevorderen wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het is echter niet duidelijk hoe bijenstuifmeel deze effecten veroorzaakt. Sommige mensen zeggen dat de enzymen in bijenpollen als medicijnen werken. Deze enzymen worden echter afgebroken in de maag, dus het is onwaarschijnlijk dat het nemen van bijenpollenzymen via de mond deze effecten veroorzaakt.

Zijn er veiligheidsrisico’s?

Bijenpollen zijn MOGELIJK VEILIG voor de meeste mensen wanneer ze tot 30 dagen via de mond worden ingenomen. Er is ook enig bewijs dat het twee keer per dag innemen van twee tabletten van een specifiek combinatieproduct dat 6 mg koninklijke gelei, 36 mg bijenstuifmeelextract, bijenstuifmeel en 120 mg stamperextract per tablet bevat, veilig kan zijn .

De grootste veiligheidsproblemen zijn allergische reacties. Bijenpollen kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor pollen.

Er zijn ook zeldzame meldingen geweest van andere ernstige bijwerkingen zoals lever- en nierbeschadiging of lichtgevoeligheid. Maar het is niet bekend of bijenstuifmeel of een andere factor echt verantwoordelijk was voor deze effecten. Ook is een enkel geval van duizeligheid gemeld voor een persoon die extract van bijenstuifmeel, koninginnengelei en bijenstuifmeel plus stamperuittreksel nam.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Het nemen van bijenpollen is MOGELIJK ONveilig tijdens de zwangerschap. Er is enige bezorgdheid dat bijenpollen de baarmoeder kunnen stimuleren en de zwangerschap kunnen bedreigen. Gebruik het niet. Het is ook het beste om het gebruik van bijenpollen tijdens het geven van borstvoeding te vermijden. Er is onvoldoende bekend over hoe bijenstuifmeel het kind kan beïnvloeden.

Pollenallergie: het nemen van bijenpollen supplementen kan ernstige allergische reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor pollen. Symptomen kunnen jeuk, zwelling, kortademigheid, licht gevoel in het hoofd en ernstige reacties van het hele lichaam (anafylaxie) zijn.

Zijn er interacties met medicijnen?

Matig
Wees voorzichtig met deze combinatie.
Warfarin (Coumadin)
Bijenpollen kunnen de effecten van warfarine (Coumadin) vergroten. Het nemen van bijenpollen met warfarine (Coumadin) kan leiden tot een verhoogde kans op blauwe plekken of bloedingen.

Zijn er interacties met kruiden en supplementen?

Er zijn geen interacties bekend met kruiden en supplementen.

Zijn er interacties met voedingsmiddelen?

Er zijn geen interacties bekend met voedingsmiddelen.

Welke dosis wordt gebruikt?
De juiste dosis bijenstuifmeel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de gebruiker, de gezondheid en verschillende andere aandoeningen. Op dit moment is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​geschikt doseringsbereik voor bijenpollen te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en dat doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de relevante aanwijzingen op de productetiketten volgt en raadpleeg uw apotheker of arts of andere zorgverlener voor gebruik.

Andere namen
Bijenpollenextract, boekweitpollen, Extrait de Pollen d’Abeille, Honeybee Pollen, Honey Bee Pollen, Maize Pollen, Pine Pollen, Polen de Abeja, Pollen, Pollen d’Abeille, Pollen d’Abeille de Miel, Pollen de Sarrasin.

(Visited 396 times, 1 visits today)