Propolis, effectiviteit en veiligheid

Overzicht informatie

Propolis is een harsachtig materiaal gemaakt door bijen uit de toppen van populieren en kegeldragende bomen. Propolis is zelden beschikbaar in zijn pure vorm. Het wordt meestal verkregen van bijenkorven en bevat bijenproducten. Bijen gebruiken propolis om hun bijenkorven te bouwen.

Propolis wordt gebruikt voor zwelling (ontsteking) en zweren in de mond (orale mucositis). Het wordt ook gebruikt voor brandwonden, aften, diabetes, genitale herpes, koortslippen en andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Hoe werkt het?

Propolis lijkt activiteit te hebben tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het kan ook ontstekingsremmende effecten hebben en de huid helpen genezen.

Gebruik en effectiviteit?
Mogelijk effectief voor

Zwelling (ontsteking) en zweren in de mond (orale mucositis). Het meeste onderzoek toont aan dat het spoelen van de mond met een propolis-mondspoeling helpt bij het genezen van zweren veroorzaakt door geneesmiddelen tegen kanker of kunstgebitten.

Onvoldoende bewijs voor

Brandwonden. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het elke 3 dagen aanbrengen van propolis op de huid kan helpen bij het behandelen van kleine brandwonden en het voorkomen van infecties.

Aften. Vroeg onderzoek toont aan dat dagelijks 6 tot 13 maanden orale inname van propolis de uitbraken van aften vermindert.

Een pijnlijke ziekte overgedragen door muggen (knokkelkoorts). Onderzoek toont aan dat het nemen van propolis mensen met dengue helpt om het ziekenhuis sneller te verlaten. Het is niet bekend of propolis helpt bij symptomen van knokkelkoorts.

Diabetes. Onderzoek toont aan dat het nemen van propolis de bloedsuikerspiegel enigszins kan verbeteren bij mensen met diabetes. Maar het lijkt de insulineniveaus niet te beïnvloeden of de insulineresistentie te verbeteren.

Voetzweren bij mensen met diabetes. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het aanbrengen van een propolis-zalf op zweren op de voeten van mensen met diabetes de zweren kan helpen sneller te genezen.

Genitale herpes. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het vier keer per dag toepassen van een 3% propoliszalf gedurende 10 dagen de genezing van laesies bij mensen met genitale herpes zou kunnen verbeteren. Sommige onderzoeken suggereren dat het laesies sneller en vollediger kan genezen dan de conventionele behandeling met 5% acyclovirzalf.

Een milde vorm van tandvleesaandoeningen (gingivitis). Vroeg onderzoek suggereert dat het gebruik van propolis in een gel of een spoeling kan helpen tekenen van tandvleesaandoeningen te voorkomen of te verminderen.

Een spijsverteringskanaalinfectie die tot zweren kan leiden (Helicobacter pylori of H. pylori). Vroeg onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 60 druppels van een preparaat met Braziliaanse groene propolis gedurende 7 dagen de infectie met H. pylori niet vermindert.

Koortslippen (herpes labialis). Vroeg onderzoek toont aan dat het vijf keer per dag aanbrengen van zalf met 0,5% tot 3% propolis de genezingstijd verbetert en pijn door koortslippen vermindert.

Infectie van de darmen door parasieten. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van een 30% propolis-extract gedurende 5 dagen Giardiasis bij meer mensen kan genezen dan het medicijn tinidazol.

spruw. Vroeg onderzoek suggereert dat het gebruik van Braziliaanse groene propolis-extract vier keer per dag gedurende 7 dagen orale spruw kan voorkomen bij mensen met een kunstgebit.
Een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis). Vroeg onderzoek toont aan dat het grondig spoelen van het tandvlees met een oplossing van propolis-extract het bloeden van het tandvlees vermindert bij mensen met parodontitis. Het nemen van propolis via de mond helpt om losse tanden te voorkomen bij mensen met deze aandoening. Maar het nemen van propolis via de mond lijkt niet te helpen met tandplak of bloedingen.

Voetschimmel (Tinea pedis). Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het toepassen van Braziliaanse groene propolis op de huid jeuk, peeling en roodheid vermindert bij studenten met voetschimmel.
Bovenste luchtweginfectie. Er zijn vroege aanwijzingen dat propolis de duur van verkoudheid en andere infecties van de bovenste luchtwegen kan helpen voorkomen of verminderen.

Zwelling (ontsteking) van de vagina (vaginitis). Vroeg onderzoek suggereert dat het gedurende 7 dagen vaginaal toepassen van een 5% propolis-oplossing symptomen kan verminderen en de kwaliteit van leven kan verbeteren bij mensen met vaginale zwelling.

Wratten. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat bij sommige mensen met vliegtuig en gewone wratten wratten dagelijks tot 3 maanden oraal worden ingenomen. Propolis lijkt echter geen plantaire wratten te behandelen.

Wond genezen. Vroeg onderzoek toont aan dat het vijf keer per dag spoelen van de mond gedurende 1 week gedurende 1 week de genezing kan verbeteren en pijn en zwelling na een mondoperatie kan verminderen. Als mensen echter al een speciaal verband gebruiken na een tandheelkundige ingreep, lijkt het gebruik van een propolis-oplossing in de mond geen extra voordeel te bieden.

Verbetering van de immuunrespons.
Infecties.
Ontsteking.
Neus- en keelkanker.
Maag- en darmstoornissen.
Tuberculose.
Zweren.
Andere condities.

Meer bewijs is nodig om propolis voor deze toepassingen te beoordelen.

Bijwerkingen en veiligheid

Wanneer via de mond ingenomen: Propolis is MOGELIJK VEILIG als het op de juiste manier via de mond wordt ingenomen. Het kan allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen die allergisch zijn voor bijen of bijenproducten. Ruitjes met propolis kunnen irritatie en zweren in de mond veroorzaken.

Indien aangebracht op de huid: Propolis is MOGELIJK VEILIG wanneer het op de juiste wijze op de huid wordt aangebracht. Het kan allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen die allergisch zijn voor bijen of bijenproducten.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of propolis veilig is om te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Astma: sommige experts geloven dat bepaalde chemicaliën in propolis astma erger kunnen maken. Gebruik geen propolis als u astma heeft.

Bloedaandoeningen: een bepaalde chemische stof in propolis kan de bloedstolling vertragen. Het nemen van propolis kan het risico op bloedingen verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen.

Allergieën: gebruik geen propolis als u allergisch bent voor bijproducten zoals honing, coniferen, populieren, Peru-balsem en salicylaten.

Chirurgie: een bepaalde chemische stof in propolis kan de bloedstolling vertragen. Het nemen van propolis kan het risico op bloedingen tijdens en na de operatie verhogen. Stop met het innemen van propolis 2 weken voor de operatie.
doseren

De volgende doses zijn onderzocht in wetenschappelijk onderzoek:

MONDELING:

Voor zwelling (ontsteking) en zweren in de mond (orale mucositis): 2-3 keer per dag 80 mg propolis (Natur Farma S.A.S.) is gebruikt samen met spoelen met bicarbonaatoplossing.

ALS SPOELING:

Voor zwelling (ontsteking) en zweren in de mond (orale mucositis): 5 ml propolis 30% mondspoeling (Soren Tektoos) gedurende 60 seconden driemaal daags gedurende 7 dagen is gebruikt. 10 ml mondspoeling is 3 keer per dag gebruikt als gorgeldrank, naast chloorhexidine-mondwater en fluconazol gedurende 14 dagen. Propolis 2% tot 3% (extract EPP-AF) is 3-4 keer per dag gedurende 7-14 dagen op prothesen aangebracht.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Een reactie plaatsen

vijf × 4 =