BCAA supplement, veiligheid en bijwerkingen

Vertakte aminozuren (Branched-chain amino acids) zijn essentiële voedingsstoffen die het lichaam verkrijgt uit eiwitten die in voedsel worden aangetroffen, met name vlees, zuivelproducten en peulvruchten. Ze omvatten leucine, isoleucine en valine. “Vertakte keten” verwijst naar de chemische structuur van deze aminozuren. Mensen gebruiken aminozuren met vertakte ketens voor medicijnen. Vertakte aminozuren worden gebruikt voor een verminderde hersenfunctie bij mensen met een gevorderde leverziekte (hepatische encefalopathie) en voor een bewegingsstoornis die vaak wordt veroorzaakt door antipsychotica (tardieve dyskinesie). Ze worden ook vaak gebruikt om atletische prestaties te verbeteren, vermoeidheid te voorkomen, spierafbraak te verminderen en andere aandoeningen, maar er is niet genoeg betrouwbare informatie om deze andere toepassingen te ondersteunen.

Hoe werkt het ?

Vertakte aminozuren stimuleren de opbouw van eiwitten in spieren en verminderen mogelijk spierafbraak.

BCAA is mogelijk effectief voor de volgende toepassingen:

Verminderde hersenfunctie bij mensen met gevorderde leverziekte (hepatische encefalopathie). Inname van aminozuren met vertakte ketens lijkt de leverfunctie te verbeteren bij mensen met een slechte hersenfunctie veroorzaakt door een leveraandoening. Vertakte aminozuren kunnen ook de mentale functie verbeteren of coma’s omkeren bij mensen met deze aandoening, maar er zijn tegenstrijdige resultaten. Vertakte aminozuren lijken de kans op overlijden bij mensen met deze aandoening niet te verminderen.

Een bewegingsstoornis die vaak wordt veroorzaakt door antipsychotica (tardieve dyskinesie). Inname van aminozuren met vertakte ketens via de mond lijkt de symptomen van de spieraandoening die tardieve dyskinesie wordt genoemd, te verminderen.

Mogelijk niet effectief voor de volgende toepassingen:

Leverkanker. Het tweemaal daags innemen van aminozuren met vertakte keten gedurende maximaal een jaar lijkt de overleving niet te verbeteren of het recidief te verminderen bij mensen met leverkanker die een leveroperatie hebben ondergaan. Sommige vroege bewijzen tonen echter aan dat het nemen van aminozuren met vertakte ketens de overleving verbetert en herhaling van kanker voorkomt bij mensen met leverkanker die geen operatie hebben ondergaan.

Waarschijnlijk werkt bcaa niet voor:

Ziekte van Lou Gehrig (amyotrofische laterale sclerose of ALS). Vroege studies lieten veelbelovende resultaten zien, maar recentere studies tonen geen voordeel aan van vertakte aminozuren bij mensen met ALS. In feite kan het nemen van aminozuren met vertakte ketens de longfunctie verslechteren en de kans op overlijden vergroten bij mensen met deze aandoening.

Het is nog niet bekend of BCAA nuttig is voor de volgende aandoeningen en ziekten.:

Ziekte van Alzheimer. Vroeg onderzoek heeft een verband gevonden tussen aminozuren met een hogere vertakte keten in het bloed en een lagere kans op de ziekte van Alzheimer.

Een eetstoornis (anorexia nervosa). Door bepaalde ziekten hebben sommige mensen een slechte eetlust. Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van aminozuren met vertakte ketens de eetlust en de algehele voeding kan verbeteren bij mensen met nierfalen, kanker of leverziekte.

Atletische prestatie. Het gebruik van aminozuren met vertakte ketens kan vermoeidheid door inspanning verminderen en het herstel van de inspanning verbeteren. In veel gevallen wordt deze verbetering gevonden wanneer aminozuren met vertakte ketens worden ingenomen met arginine of groene theepoeder. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens. Ook lijkt het nemen van aminozuren met vertakte ketens de kracht, looptijden of fietssnelheid niet te verbeteren.

Bipolaire stoornis. Het consumeren van een drankje dat aminozuren met vertakte ketens bevat, kan de symptomen van manie op korte termijn verminderen. Maar het is onduidelijk of deze drank gunstig is bij langdurig gebruik.

Leverlittekens (cirrose). Het nemen van aminozuren met vertakte ketens lijkt de leverfunctie te verbeteren en levercomplicaties te verminderen bij sommige mensen met levercirrose. Maar het nemen van aminozuren met vertakte ketens als onderdeel van een avondsnack lijkt niet te helpen bij de kwaliteit van leven of glucoseregulatie bij mensen met levercirrose.

Ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, die het denken verstoren (dementie). Vroeg onderzoek heeft een verband gevonden tussen aminozuren met een hogere vertakte keten in het bloed en een lagere kans op dementie.

Suikerziekte. Het is niet bekend of mensen die meer vertakte aminozuren binnenkrijgen, een kleinere kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. Sommige vroege onderzoeken hebben een verminderd risico gevonden, terwijl ander onderzoek een verhoogd risico heeft gevonden. Het is mogelijk dat de bron van vertakte aminozuren in de voeding het effect ervan kan beïnvloeden.

Spierschade veroorzaakt door inspanning (spierpijn). Vroeg onderzoek toont aan dat het nemen van aminozuren met vertakte ketens de afbraak van spieren tijdens inspanning kan verminderen. Maar niet alle onderzoeken zijn het daarmee eens. Spierpijn veroorzaakt door inspanning. Vroeg onderzoek toont aan dat het innemen van aminozuren met vertakte ketens vóór het sporten de spierpijn na het sporten kan verminderen.

Hartfalen. Vroeg onderzoek suggereert dat het nemen van BCAA’s gunstig kan zijn voor mensen met hartfalen en een laag albumine in het bloed. Zwelling (ontsteking) van de lever (hepatitis). Het dagelijks innemen van aminozuren met vertakte ketens in combinatie met een gecontroleerd dieet vermindert de kans op overlijden niet bij mensen met een leverontsteking veroorzaakt door het drinken van alcohol.

Zwaarlijvigheid (afvallen). Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat aminozuren met een hogere vertakte keten in de voeding het risico op obesitas verminderen. Maar ander onderzoek laat geen voordeel zien.

Een erfelijke aandoening die de hoeveelheid fenylalanine in het bloed verhoogt (fenylketonurie of PKU). Inname van aminozuren met vertakte ketens gedurende maximaal 6 maanden lijkt de aandacht bij kinderen met fenylketonurie te verbeteren.

Een erfelijke ziekte die leidt tot ongecoördineerd lopen en slechte oog-handcoördinatie (spinocerebellaire ataxie of SCA). Er zijn tegenstrijdige resultaten over de effecten van vertakte aminozuren bij mensen met een ziekte van de wervelkolom die SCZ wordt genoemd. Sommige vroege onderzoeken suggereren dat het innemen van vertakte aminozuren via de mond sommige symptomen van SCZ zou kunnen verbeteren. Ander onderzoek suggereert echter dat aminozuren met vertakte ketens de spiercontrole bij mensen met SCZ niet verbeteren.

Aan leeftijd gerelateerd spierverlies (sarcopenie). Fysieke prestaties bij oudere volwassenen.

Bijwerkingen en veiligheid van BCAA

Bij orale inname: vertakte aminozuren zijn MOGELIJK VEILIG bij orale inname gedurende maximaal 2 jaar. Sommige bijwerkingen zijn bekend, zoals vermoeidheid en verlies van coördinatie. Aminozuren met vertakte ketens moeten voorzichtig worden gebruikt voor of tijdens activiteiten waarbij de prestaties afhangen van motorische coördinatie, zoals autorijden.

Vertakte aminozuren kunnen ook maagproblemen veroorzaken, waaronder misselijkheid, braken, diarree en een opgeblazen gevoel in de maag. In zeldzame gevallen kunnen aminozuren met vertakte ketens hoge bloeddruk, hoofdpijn of het bleken van de huid veroorzaken. Bij toediening via IV: Vertakte aminozuren zijn WAARSCHIJNLIJK VEILIG wanneer ze intraveneus (via IV) worden geïnjecteerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

Zwangerschap en borstvoeding: er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of vertakte aminozuren veilig te gebruiken zijn tijdens zwangerschap of borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en vermijd gebruik.

Kinderen: aminozuren met vertakte keten zijn MOGELIJK VEILIG voor kinderen bij orale inname, op korte termijn. Aminozuren met vertakte ketens worden tot 6 maanden veilig gebruikt bij kinderen.

Amyotrofische laterale sclerose (ALS, ziekte van Lou Gehrig): Het gebruik van aminozuren met vertakte ketens is in verband gebracht met longfalen en hogere sterftecijfers bij gebruik bij patiënten met ALS. Als u ALS heeft, gebruik dan geen aminozuren met vertakte ketens totdat er meer bekend is.

Vertakte ketoacidurie: Epileptische aanvallen en ernstige mentale en fysieke vertraging kunnen het gevolg zijn als de inname van vertakte aminozuren wordt verhoogd. Gebruik geen vertakte aminozuren als u deze aandoening heeft.

Chronisch alcoholisme: Het gebruik van vertakte aminozuren via de voeding bij alcoholisten is in verband gebracht met een leveraandoening die tot hersenschade leidt (hepatische encefalopathie).

Diabetes: vertakte aminozuren kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Let op tekenen van een lage of hoge bloedsuikerspiegel en controleer uw bloedsuikerspiegel zorgvuldig als u diabetes heeft en aminozuren met vertakte ketens gebruikt.

Lage bloedsuikerspiegel bij zuigelingen: Er is gemeld dat inname van een van de vertakte aminozuren, leucine, de bloedsuikerspiegel verlaagt bij zuigelingen met een aandoening die idiopathische hypoglykemie wordt genoemd. Deze term betekent dat ze een lage bloedsuikerspiegel hebben, maar de oorzaak is onbekend. Sommige onderzoeken suggereren dat leucine ervoor zorgt dat de alvleesklier insuline afgeeft, en dit verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Chirurgie: aminozuren met vertakte ketens kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en dit kan de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie verstoren. Stop met het gebruik van vertakte aminozuren ten minste 2 weken voor een geplande operatie.

ANDERE NAAM (EN): Acide Isovalérique de Leucine, Acides Aminés à Chaîne Ramifiée, Acides Aminés Ramifiés, Aminoacidos Con Cadenas Laterales Ramificadas, BCAA, BCAA’s, Aminozuurtherapie met vertakte keten, Aminozuren met vertakte ketens, Isoleucine, Isoleucine Ethyl Ester , Leucine Ethyl Ester HCl, Leucine Isovaleriaanzuur, Leucine Methyl Ester HCl, L-Isoleucine, L-Leucine, L-Leucine Pyroglutamaat, L-Valine, N-Acetyl Leucine, N-Acétyl Leucine, Valine, 2-amino-3- methylvaleriaanzuur, 2-amino-4-methylvaleriaanzuur, 2-amino-3-methylbutaanzuur.

Zoek je volgende bestemming

Plaats een reactie

zestien − 7 =